Koronawirus 2

28 grudnia 2020 19:53 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Niemcy są już przewidujący, bo na początku pandemii własnie po Heimach po pacjentach się rozlazło, gdyż i personel nie bardzo wierzył w możliwości koronawirusa . Wskutek tego nie przestrzegali za bardzo reżimu sanitarnego. Info od miejscowej  urologicznej i od jednej Polki pracującej jako pielęgniarka w Heimie.
Dzięki Evvex- przekażę kumpeli w DE, bedzie wiedziała czego się trzymać.

Dokładnie, w Heimie w którym pracowałam wybiło staruszków prawie 50%. Z personelu 2osoby zmarły, aż w gazetach ogólnokrajowych o nich pisali. Rozmawiałam z koleżanką to była masakra, do dzisiaj się nie mogą pozbierać. 
28 grudnia 2020 20:17 / 4 osobom podoba się ten post
Kamaa84

O by mi lejce poszły niekulturalnie. 
Szczegolnie temat jedzenia , drażliwy. 
Jak ktoś moze mi nakazać zrobić coś  z moim organizmem. Czyli włożyć w siebie jajo którego nie lubię ??   i ze niby mam jesc to co starzec wtf ????    Jakiś deSSpota z tego dziada. 
Jeb drzwiami i nara . Nie męcz się. ?

10 stycznia je... drzwiami ??
28 grudnia 2020 20:18 / 4 osobom podoba się ten post
Evvex

Pisz skarbie za siebie, ja się szanuję i z tego co mi wiadomo Maluda też ( poczytaj wcześniejsze posty) mało tego ja jestem drogą opiekunką i to nawet bardzo. 

Jako polska opiekunka też tania nie jestem, w porównaniu z niemieckimi jesteśmy wszystkie tanie !
Datego też powinni nas szanować i rodziny i podopieczni.
ps.wyrażam swoje zdanie a nic nikomu nie narzucam.

28 grudnia 2020 20:52 / 3 osobom podoba się ten post
Kamaa84

No to Wolf richtig się załapie na tą niby wczesną turę / akurat pykła mu 80tka/ .Ale z tego co gadał to potrwa 2-3 msc zanim sanepid do niego zadzwoni.  A bardzo czeka, na ten wynalazek.
Oczywiscie nie wyobrażam sobie zebym musiala byc poddana temu szczepieniu , tym bardziej tutaj w pracy . Wątpię zeby tak chetnie częstowali swoimi szczepionkami osoby które nie są stałe w pracy i są tylko na chwile ,bez medlunku itd.   
Nigdy się nie szczepiłam na zadne grypy itd wiec i teraz tym bardziej nie będę. Ponieważ temat jest śliski.  Poczekajmy na rozwój wydarzeń....

W Szwajcarii jestem zatrudniona na umowę o pracę, posiadam meldunek i Bewiligung B. Opiekunowie osób starszych mieszkający razem z podopiecznymi są zakwalifikowani do pierwszej grupy priorytetowej , tak jak personel medyczny i opiekunczy w szpitalach i Heimach i mobilny Spitex. Jednak nie gra tu głównej roli meldunek, raczej legalność zatrudnienia,gdyż w Szwajcarii jest mnóstwo pracowników transgranicznych z Włoch, Francji i Niemiec. Meldunek posiadają w kraju zamieszkania. Są równiez pracownicy delegowani i samozatrudnieni pracujący na kontraktach w Szwajcarii. Dla takich osób Szwajcaria również uwzględnia możliwość szczepien, jeżeli ktoś będzie chciał, bo przymusu nie ma. 
Nie sądzę aby Niemcy chcieli być gorsi, tym bardziej, że np w Heimach jest sporo polskiego personelu i wcale nie na umowę o pracę, ale delegowani przez firmy. Sytuacja może nieco skomplikować w przypadku opiekunek pracujących na skoczka, zwłaszcza jeśli rodzina będzie żądać dowodu szczepienia, tak jak żądają już testu wykonanego w Polsce, mimo , ze nie ma formalnie takiego obowiązku i test po 5 dniach można bez problemów wykonać w Niemczech. Delegowane opiekunki również. Natomiast te opiekunki, które pracują na ustalone zmiany, bądź przebywające dłużej na tym samym zleceniu będą mogły poddać się bez problemu szczepieniu o ile wykażą taką wolę.
28 grudnia 2020 20:53 / 2 osobom podoba się ten post
Maluda

Do rezerwy wyjdziesz 
28 grudnia 2020 21:18 / 5 osobom podoba się ten post
Maluda

No to zaraz kufer będziesz pakować  i nie siedż za długo w chałupce, bo tu euro leży i czeka
28 grudnia 2020 21:43 / 3 osobom podoba się ten post
Evvex

No to zaraz kufer będziesz pakować:yeah:  i nie siedż za długo w chałupce, bo tu euro leży i czeka:-)

Może i gdzieś jakiś leżaczek, którego nie trzeba transferować a nakarmić i czasem przełożyć z boczku na boczek, na Maludę czeka. Tylko trzeba szukać już i to nawet w kilku firmach. Określić termin wyjazdu i preferencje i można spokojnie czekać na własciwą ofertę.
28 grudnia 2020 22:03 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Może i gdzieś jakiś leżaczek, którego nie trzeba transferować a nakarmić i czasem przełożyć z boczku na boczek, na Maludę czeka. Tylko trzeba szukać już i to nawet w kilku firmach. Określić termin wyjazdu i preferencje i można spokojnie czekać na własciwą ofertę.

A wiesz że ja do tej pory preferowałam '' leżaczki'' A teraz mi się spodobało z ''małżeńskim stanem'' pracować i jak tak dalej dobra passa potrwa, to mi tak zostanie. Kasa większa, a pracy niekoniecznie więcej, wolnego też więcej bo lubią sami ze sobą pobyć. Wierzę ze nasza Kruszyna trafi teraz super miejsce, jest w czym wybierać.
28 grudnia 2020 22:23 / 4 osobom podoba się ten post
Evvex

A wiesz że ja do tej pory preferowałam '' leżaczki'' A teraz mi się spodobało z ''małżeńskim stanem'' pracować i jak tak dalej dobra passa potrwa, to mi tak zostanie. Kasa większa, a pracy niekoniecznie więcej, wolnego też więcej bo lubią sami ze sobą pobyć. Wierzę ze nasza Kruszyna trafi teraz super miejsce, jest w czym wybierać.

Pewnie, że praca u pary podopiecznych nie musi oznaczać gehenny jak to się powszechnie utarło. Sama tak pracuję i nie narzekam-wręcz przeciwnie. Jeszcze jak są względnie sprawni umysłowo to i porozmawiać można. Na spokojne miejsce też można trafić gdzie dwójką trzeba się opiekować i głównie o to mi chodziło, żeby nikt Kruszynie kołków na głowie nie ciosał.
Jest w czym wybierać i lepiej to robic z rezerwą czasową ,na spokojnie. Poprzebierać w ofertach , wtedy z większym prawdopodobienstwem trafi jej się coś porządnego.
04 stycznia 2021 14:55 / 2 osobom podoba się ten post
Moja współpracownica  opiekunka  przedłuża  pobyt do 17.01 bo twierdzi że  jak pojedzie  do Polski  12.01 to musi odbyć  KWARANTANNE!!!!  ?????
04 stycznia 2021 14:58 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Moja współpracownica  opiekunka  przedłuża  pobyt do 17.01 bo twierdzi że  jak pojedzie  do Polski  12.01 to musi odbyć  KWARANTANNE!!!!  ?????

Jak będzie jechać transportem zbiorowym to wpadnie w kwarantanne .
04 stycznia 2021 15:01 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Jak będzie jechać transportem zbiorowym to wpadnie w kwarantanne .

Ale nie małym busikiem...?
04 stycznia 2021 15:45 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

Samochodem napewno nie ma kwarantanny .

05 stycznia 2021 07:51 / 1 osobie podoba się ten post
Damessa

No właśnie busiki też zaliczają do transportu zbiorowego
05 stycznia 2021 09:22 / 3 osobom podoba się ten post
No to lepiej chwile dłużej zostać niż potem siedzieć 2 tygodnie na kwaratannie.