Jak minął dzień 9

16 czerwca 2020 20:55 / 2 osobom podoba się ten post
Blutwurst, a także Grützwurst to kaszanka... A to drugie to może salceson, znam wszak i inne określenie. Mniejsza z tym
16 czerwca 2020 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Blutwurst, a także Grützwurst to kaszanka... A to drugie to może salceson, znam wszak i inne określenie. Mniejsza z tym:-)

To drugie kaszanka . Od Grütze-kasza . Tego nie jadłam w wersji niemieckiej.
A tych Blutwurstów , Rotwurstów czy innych salcesonów czy salcesonopodobnych jest wiele odmian. Weisswursta tez mają.
Usciślając to jest własciwie kiełbasa, ale do naszej kaszanki podobna. Nie rozkminiałam tego za bardzo. 
Niezłe to jest. Czasem zjem. Czasem- nie dlatego, bo kręcę nosem czy coś, ale tłuszczu jest tam sporo. I konserwanty też, a mam na to jakąś nadwrażliwość .
16 czerwca 2020 22:06 / 2 osobom podoba się ten post
To pierwsze to kaszanka, drugie też, tylko występuje jako krupniok. A różnicę między tym chyba znasz ?

Takie coś dziś jedliśmy. 
16 czerwca 2020 22:39 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

To pierwsze to kaszanka, drugie też, tylko występuje jako krupniok. A różnicę między tym chyba znasz ?

Takie coś dziś jedliśmy. 

Tylko sie nie denerwuj Luke 
Między polską kaszanką a krupniokiem różnicę znam.
Własciwie nie ma w niemieckich specjałach tak dobrego odpowiednika jak polski produkt.
W tych ze słoika nie dopatrzyłam się nawet małego dodatku kaszy, tylko krwisto-podrobową jesien średniowiecza 
Ale da się zjeść. Tyle , że naszą polską bardziej.
16 czerwca 2020 22:50 / 2 osobom podoba się ten post
Przecież się nie denerwuję, bo o co?
Jeszcze tylko mały link "krupniokowokaszankowy".
I faktem jest,, że nasza jest najlepsza... Ale.. i u polskich producentów też smak nierówny smakowi. Kaszanka jednak to jest to

https://dobrakielbasa.pl/krupniok/
16 czerwca 2020 22:56 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Przecież się nie denerwuję, bo o co?
Jeszcze tylko mały link "krupniokowokaszankowy".
I faktem jest,, że nasza jest najlepsza... Ale.. i u polskich producentów też smak nierówny smakowi. Kaszanka jednak to jest to:smiech3:

https://dobrakielbasa.pl/krupniok/

W Polsce będąc kupowałam kaszankę w cenie około 30 zł za kg. Ta przygotowywana przez masarzy i sprzedawana w firmowych sklepikach to nie byle co przecież. I konserwantów tam niet, albo bardzo mało. A na pewno nie takie jak w niemieckich wurstach. Nawet z Rewe. Toż są naszpikowane chemią .
17 czerwca 2020 10:40 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Takie coś dziś jedliśmy. 

Lo matko to takie rzeczy się je     z pudełek kartonów itd.   To ja już wolę chleb z nutella  a niby tacy do przodu i eko  a jedzenia pełno, zakonsrewowanych gotowych z dl data blee odechciewa się

17 czerwca 2020 11:05 / 1 osobie podoba się ten post
Clio

Lo matko to takie rzeczy się je:zaskoczenie1:   :bezradny:  z pudełek kartonów itd.   To ja już wolę chleb z nutella:lol3:  a niby tacy do przodu i eko  a jedzenia pełno, zakonsrewowanych gotowych z dl data blee odechciewa się

Nie z kartonu, tylko ze słoika 
17 czerwca 2020 11:22 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Nie z kartonu, tylko ze słoika:-) 

Nie przekonasz tym Clio, bo ona jest tak ekstremalnie eko, że Nutellę je tylko z kiszki. Palcem. Jednym słowem zajrzy wszędzie...
17 czerwca 2020 11:30 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie przekonasz tym Clio, bo ona jest tak ekstremalnie eko, że Nutellę je tylko z kiszki. Palcem. Jednym słowem zajrzy wszędzie...:-)

Niech poczyta gdzieś tu u... Nutelli. Pisałem ostatnio, o tym oleju palmowym. Ale co nas ma zabić, to i zabije, czy to rak, czy wirus 
17 czerwca 2020 11:37 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Niech poczyta gdzieś tu u... Nutelli. Pisałem ostatnio, o tym oleju palmowym. Ale co nas ma zabić, to i zabije, czy to rak, czy wirus :-)

Można samemu zrobić Nutellkę , zdrowa  , bez oleju palmiwego
W gotowych ciastach ciasteczka CH też go pełno .
17 czerwca 2020 11:44 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Niech poczyta gdzieś tu u... Nutelli. Pisałem ostatnio, o tym oleju palmowym. Ale co nas ma zabić, to i zabije, czy to rak, czy wirus :-)

Czy w.......a żona patelnia żeliwną
17 czerwca 2020 11:47 / 2 osobom podoba się ten post
Konwalia08

Czy w.......a żona patelnia żeliwną:hihi:

O tej opcji nie pomyślałem 7
17 czerwca 2020 11:51 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Nie przekonasz tym Clio, bo ona jest tak ekstremalnie eko, że Nutellę je tylko z kiszki. Palcem. Jednym słowem zajrzy wszędzie...:-)

No nie no taka eko nie jestem ale to co wkolko w sklepach przeraża choć to zwykła rzeczywistość. Kiedyś będzie jak w tych filmach sf że jedzenie będzie w tubkach do wyboru i będę musiała to jeść chyba że sobie trawy narwe albo  jakiego dzika ubije lub ptaka odstrzele i upiekę w lesie  
Ogolnie jem co chce i nie zawsze zdrowo bo lubię słodycze żelki,herbatki w saszetkach  i sosiki w saszetkach pije kawę, mleko nie prosto od krowy itd  ale co tam 
17 czerwca 2020 11:52 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

O tej opcji nie pomyślałem :smiech3:7

Nie pomyślałeś , bo masz czyste sumienie. Nie ladujesz na 3 lotniskach na raz