Dzień dobry Opiekunkowo:-) udanej soboty ! Radosnych Zielonych Światków? :-)
Dzień dobry Opiekunkowo:-) udanej soboty ! Radosnych Zielonych Światków? :-)
Jutro. Zielone Świątki są zawsze w niedzielę :-)
Witam, pewnie nie na tej stronie pisze, ale jeśli znajdziesz chwile napisz mi proszę. Jade po raz pierwszy do Niemiec . Wiem, że Niemcy lubią do rosołu kluski z kaszy manny , jak je robicie ? Czy to sama kasza ukogowana na gęsto ? Dzięki za podpowiedź. Rybka - Jolka

Witam, pewnie nie na tej stronie pisze, ale jeśli znajdziesz chwile napisz mi proszę. Jade po raz pierwszy do Niemiec . Wiem, że Niemcy lubią do rosołu kluski z kaszy manny , jak je robicie ? Czy to sama kasza ukogowana na gęsto ? Dzięki za podpowiedź. Rybka - Jolka
Pierwszy raz słyszę o kluskach z kaszy manny. Moja babcia czasami gotowała zwykła kaszę mannę tylko chyba na wodzie nie na mleku. I taka bardzo gęsta Wylewała na talerze i potem kroiła w kosteczkę. Zalewała to rosołem. Ja do rosolu robię zwykły makaron, nitki i też jest dobrze ale może ktoś ma większą wiedzę na temat tych klusek :-)
Tak, to właśnie o to chodzi , moja koleżanka tak robi, choć myślałam, że to ma jakiś specjalny przepis, ale super, że tak prosto. Koleżanka była u 4 podopiecznych i wszyscy chcieli te kluski zamiast makaronu .... ona właśnie gotowała im na gęsto na wodzie kaszę manną ... Dziękuje Ci ślicznie ?
Rybko to nie jest ugotowana kasza manna. To są wrzecionowate kluseczki z kaszy manny, można je kupić w sklepie ale raczej na południu Niemiec. Kładzie się je na wrzącą wodę i odstawia aż dojdą. Są delikatne. Można je samemu zrobić ale ja zawsze kupowałam.
Dzien dobry wszystkim :kwiatek dla ciebie:
A jak się nazywają te kluseczki ? Co pisze na opakowaniu ? Bo to jeszcze lepiej jak można kupić ? pozdrawiam Cię ciepło ?