Co dzisiaj gotujesz na obiad? 16

02 listopada 2020 13:05 / 3 osobom podoba się ten post
Już po obiedzie, babcia śpi, zmywarka cicho szumi a ja zbieram się do wyjścia. 
Sauerkraut w moim wydaniu bardzo pedepci smakowała. Mnie też 
Oprócz puree dorzucilam po dwie kiełbaski nűrnberskie z patelni. Babcia tyle zjadła że aż się boję, żeby nie musiała na kibelek biegać 
02 listopada 2020 13:25 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Sauerkraut w moim wydaniu bardzo pedepci smakowała. Mnie też :mniam:
Oprócz puree dorzucilam po dwie kiełbaski nűrnberskie z patelni. Babcia tyle zjadła że aż się boję, żeby nie musiała na kibelek biegać :oczko:

Następnym razem daj jej tylko jedną kiełbaskę
02 listopada 2020 13:28 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś starłem 6 dużych ziemniaków (ale się zmęczyłem).
Żona już smaży placki. Więc dziś taki obiadek. A ja muszę nieraz pomóc, bo codziennie z synem mają zdalne lekcje. 
02 listopada 2020 13:34 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Sauerkraut w moim wydaniu bardzo pedepci smakowała. Mnie też :mniam:
Oprócz puree dorzucilam po dwie kiełbaski nűrnberskie z patelni. Babcia tyle zjadła że aż się boję, żeby nie musiała na kibelek biegać :oczko:

To pochwal się,  Gusia,  jak ją  przyrządziłaś?
02 listopada 2020 14:35 / 3 osobom podoba się ten post
Ja sauerkraut robię po chorwacki. Tam pierwszy raz zjadłam taki Misz masz. Gotuje ziemniaczki, utłuke, do tego kapucha. Wy mieszać i ta dam gotowe! Nie ma jak prostota
02 listopada 2020 15:36 / 3 osobom podoba się ten post
Marilyn

To pochwal się,  Gusia,  jak ją  przyrządziłaś?

W garnku wyrobiłam plastry bekonu, na chrupiąco, bekon wyjęłam, bo babcia nie lubi. Cebulę w drobną kostkę na wytopiony tłuszcz, chwilę podsmażyłam do zeszklenia i wrzuciłam opłukaną wczesniej pod bieżącą wodą kapustę, bo była bardzo kwaśna. Dodałam dwa liście laurowe ,kilka ziaren jałowca, posypałam gałką ,pieprzem ,kminkiem mielonym ,wymieszałam smażąc wszystko  razem ,podlałam wrzątkiem i gotowałam ok godziny. Na koniec musiałam trochę dosolić i dopieprzyć . No i jeszcze dwie albo trzy łyżki  oleju dodałam, zrobiła się taka fajniejsza.
03 listopada 2020 08:07 / 3 osobom podoba się ten post
Gulasz, ziemniaki, surówka. Na deser jogurt lub galaretka. 
03 listopada 2020 09:17 / 3 osobom podoba się ten post
Kartofelki z rozmarynem pieczone w piekarniku, jajko sadzone, sałata. 
03 listopada 2020 11:13 / 4 osobom podoba się ten post
Dla pdpci biała Kiełba w piwie i cebulce + kapucha, a dla mnie pieczona cieciorka w przyprawach i twarożek. Smasznego :) 
04 listopada 2020 13:35 / 5 osobom podoba się ten post
Dziadek powrócił,  zrobiłam bułeczki  drożdżowe z jabłkami i rodzynkami,  powitał go  świeży  zapach  ciasta domowego.  No cóż,  zupka  rosołek  z kluseczkami danymi będzie musiała poczekać  na kolację .
04 listopada 2020 14:20 / 3 osobom podoba się ten post
Marilyn

Dziadek powrócił,  zrobiłam bułeczki  drożdżowe z jabłkami i rodzynkami,  powitał go  świeży  zapach  ciasta domowego.  No cóż,  zupka  rosołek  z kluseczkami danymi będzie musiała poczekać  na kolację .

Piękne te bułeczki 
Widziałam podobne na blogu Ania gotuje i już samo czytanie przepisu było smakowite 
Tylko najlepiej smakują świeże, a dla nas dwóch ile miałabym upiec? 4-6 to max,więc doszłam do wniosku że się nie opłaca robić. No  chyba że w grudniu ktoś się z wizytą na kawę zapowie to może zrobię. A dzisiaj była zupa tylko, chyba jarzynowa można powiedzieć , bo dodałam alles mőglich co w lodówce i zamrażarce znalazłam. Część zblendowałam i tak ją zagęściłam. Wyszła zaskakująco smaczna za sprawą wielu przypraw. Babcia obowiązkowo z maggi, której ja nie używam od czasów PRLu. Dzisiaj spróbowałam i chyba  polubię ją na nowo
05 listopada 2020 09:09 / 1 osobie podoba się ten post
Marilyn

Podzielisz się przepisem??
05 listopada 2020 09:12 / 2 osobom podoba się ten post
GrazynaM55

Podzielisz się przepisem??

Proszę bardzo,  ja trochę znodyfikowalam,   dodałam  np.rodzynek https://issabelall.pl/buleczki-drozdzowe-z-jablkami/
05 listopada 2020 10:29 / 4 osobom podoba się ten post
Dzisiaj będziemy dojadały to, co zostało z poprzednich dni. Reszta wczorajszej zupy, Sauerkraut, tylko puree do kapusty świeże zrobię. 
05 listopada 2020 10:45 / 4 osobom podoba się ten post
Spaghetti? bolonesse. Na deser galaretka owocowa