04 lutego 2024 18:32 / 5 osobom podoba się ten post
A ja upiekłam ciasto z morelami i migdałami na wierzchu. Przepis znaleziony w zeszycie seniorki. Trzymałam się ściśle recepty i przegapiłam moment,kiedy migdały za mocno się zrumieniły☹️
Ale i tak smaczne bardzo, wilgotne i nie za bardzo słodkie.
Niewiele już zostało
04 lutego 2024 22:42 / 3 osobom podoba się ten post
Może ja też coś upiekę bez pieczenia to tiramisu tylko trzeba utrzeć krem no i kupić "Amaretto".To za duży koszt no i nie mam miksera bo któraś popsuła. Lubię też skubańca tu nie trzeba miksera ugniata się rękami ale czy uda mi się ubić panę z białek zwykłą yrzepaczką. Muszę to przemyśleć.🤔
14 marca 2024 21:51 / 4 osobom podoba się ten post
Ciasto wyszło bardzo smacznie. Delikatne. wilgotne i esencjonalnie pomaranczowe . Tak też pachnie. Jednak zarowno w przepisie oryginalnym jak i przerobionym troche przez blogera jest za dużo cukru, a moze ja tak odczuwam , bo rzadko jem słodycze. Poza tym w ciescie nie ma ani grama mąki pszennej. Od siebie dorzucilam trochę kokosowej. Myslę, że da się na spokojnie cukier zastąpic erytrytolem, bo i bezy piekłam wlasnie z tym dodatkiem. Była bardziej chrupiąca niż tradycyjna beza i smaczniejsza.
A tu ciasto jeszcze w wersji roboczej, lukier jeszcze ciepły a już ucierpiało
Ciasto wyszło bardzo smacznie. Delikatne. wilgotne i esencjonalnie pomaranczowe . Tak też pachnie. Jednak zarowno w przepisie oryginalnym jak i przerobionym troche przez blogera jest za dużo cukru, a moze ja tak odczuwam , bo rzadko jem słodycze. Poza tym w ciescie nie ma ani grama mąki pszennej. Od siebie dorzucilam trochę kokosowej. Myslę, że da się na spokojnie cukier zastąpic erytrytolem, bo i bezy piekłam wlasnie z tym dodatkiem. Była bardziej chrupiąca niż tradycyjna beza i smaczniejsza.
A tu ciasto jeszcze w wersji roboczej, lukier jeszcze ciepły a już ucierpiało :-)
Składniki ciasta :
-2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze( bio z możliwie cienką skórką )
-6 dużych jajek
-230 gram mielonych migdałów albo mąki migdałowej
-200 gram cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opcjonalnie mąka kokosowa
Lukier:
-Szklanka cukru pudru
-sok z pomarańczy ( okolo 3 łyżki)
Skórka pomaranczowa do dekoracji, cienkie plastry pomaranczy, platki migdałów, wiórki kokosowe-do wyboru.
Pomarancze wyszorować i całe( ze skórką) gotować 2 godziny , aż będą miękkie. Nie skracac czasu bo te 2 godz są potrzebne, aby ze skórki wyszła goryczka. Następnie usunąc brązowe czubki, przekroić ostroznie na 4 częsci, usunąc pestki. Potem w blenderze lub malakserze blendujemy do uzyskania gładkiego puree( razem ze skórką). Puree można przygotować dzien wcześniej.
Przed przygotowaniem ciasta piekarnik rozgrzać do 200 stopni i tortownicę o średnicy 23 cm trzeba wylozyc papierem do pieczenia, bądz wysmarowac maslem i wysypac mąką-jak kto woli. Teraz można się zabrac za przygotowanie ciasta.
Żółtka oddzielic od białek, białka odstawic na pózniej, a żołtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały, proszek do pieczenia i pomaranczowe puree. Można dodać laskę wanilii-swietnie się komponuje.
Jeśli ciasto po wymieszaniu będzie trochę lęjące-dodać trochę mąki migdałowej, lub jeszcze lepiej kokosowej( w tym celu można zmielic wiorki kokosowe na mąkę). Na koncu ubijamy białka na sztywno i ostrożnie łączymy z ciastem.
Przekladamy wszystko do tortownicy i wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Jak zacznie wyrastac trzeba obniżyc temperaturę do 180 stopni. Czas pieczenia okolo godziny. Jeśli będzie od góry za szybko się zapiekac-przykryć folią aluminiową. Jak juz się prawie upiecze-odkryc i pozwolic się z góry ciastu podprazyc. Daje to fajny smakowy efekt wypiekom pieczonym na mące migdałowej. Upieczone zostawic na godzinkę w wyłączonym piekarniku. Wyjąć, jak ostygnie zrobić lukier mieszając cukier puder z sokiem pomaranczowym. Udekorować wg uznania . Smacznego :)
Składniki ciasta :
-2 duże lub 3 mniejsze pomarańcze( bio z możliwie cienką skórką )
-6 dużych jajek
-230 gram mielonych migdałów albo mąki migdałowej
-200 gram cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opcjonalnie mąka kokosowa
Lukier:
-Szklanka cukru pudru
-sok z pomarańczy ( okolo 3 łyżki)
Skórka pomaranczowa do dekoracji, cienkie plastry pomaranczy, platki migdałów, wiórki kokosowe-do wyboru.
Pomarancze wyszorować i całe( ze skórką) gotować 2 godziny , aż będą miękkie. Nie skracac czasu bo te 2 godz są potrzebne, aby ze skórki wyszła goryczka. Następnie usunąc brązowe czubki, przekroić ostroznie na 4 częsci, usunąc pestki. Potem w blenderze lub malakserze blendujemy do uzyskania gładkiego puree( razem ze skórką). Puree można przygotować dzien wcześniej.
Przed przygotowaniem ciasta piekarnik rozgrzać do 200 stopni i tortownicę o średnicy 23 cm trzeba wylozyc papierem do pieczenia, bądz wysmarowac maslem i wysypac mąką-jak kto woli. Teraz można się zabrac za przygotowanie ciasta.
Żółtka oddzielic od białek, białka odstawic na pózniej, a żołtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę migdałową lub zmielone migdały, proszek do pieczenia i pomaranczowe puree. Można dodać laskę wanilii-swietnie się komponuje.
Jeśli ciasto po wymieszaniu będzie trochę lęjące-dodać trochę mąki migdałowej, lub jeszcze lepiej kokosowej( w tym celu można zmielic wiorki kokosowe na mąkę). Na koncu ubijamy białka na sztywno i ostrożnie łączymy z ciastem.
Przekladamy wszystko do tortownicy i wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika na dolną półkę. Jak zacznie wyrastac trzeba obniżyc temperaturę do 180 stopni. Czas pieczenia okolo godziny. Jeśli będzie od góry za szybko się zapiekac-przykryć folią aluminiową. Jak juz się prawie upiecze-odkryc i pozwolic się z góry ciastu podprazyc. Daje to fajny smakowy efekt wypiekom pieczonym na mące migdałowej. Upieczone zostawic na godzinkę w wyłączonym piekarniku. Wyjąć, jak ostygnie zrobić lukier mieszając cukier puder z sokiem pomaranczowym. Udekorować wg uznania . Smacznego :)
25 marca 2024 21:55 / 4 osobom podoba się ten post
Próba przed świętami. Ptysie w zdrowszej wersji z truskawkową bezą parzoną. Nie są tak słodkie jak z cukrem, ale własnie takie są świeższe i smaczniejsze.
Próba przed świętami. Ptysie w zdrowszej wersji z truskawkową bezą parzoną. Nie są tak słodkie jak z cukrem, ale własnie takie są świeższe i smaczniejsze.
Ja teraz na diecie ale, że zbliżają się święta to przewiduję dwa ciasta na stole Ptyśki wyglądają smacznie. Podaj przepis tina, jak przyjdzie mi ochoto to zrobię.
Ja teraz na diecie ale, że zbliżają się święta to przewiduję dwa ciasta na stole:-) Ptyśki wyglądają smacznie. Podaj przepis tina, jak przyjdzie mi ochoto to zrobię.
Mają trochę kalorii, tyle, że są upieczone "pode mnie" bo z mieszanki mąk bezglutenowych. Jeszcze dziś się zabieram za makaroniki z czekoladowym ganache i z lemon curdem, ale te już tradycyjne, dla rodzinki.
Wrzucę przepis może dziś jeszcze, a jutro to bankowo.
29 marca 2024 11:01 / 2 osobom podoba się ten post
Nie udało się wczoraj, bo wieczorem padłam i usnęłam jak niemowlę
To tak-przepis na ciasto stąd https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/592-ptysie-bezglutenowe Jesli chcesz odrobinę rzadsze, to użyj dużych jajek-tak zrobiłam ale i tak wyciska sie dość trudno , jak to przy parzonym cieście . Użyłam mieszanki mąk kukurydzianej i kasztanowej-ta ostatnia jest super, ale można i ryżowej użyć.
Możesz zrobić krem z bitej śmietany słodząc zmielonym erytrolem. Na parzoną bezę truskawkową trzeba użyć 100 ml soku truskawkowego-( robilam gotując sezonowe mrożone truskawki ze 40 g erytrytolu. Potem do porcji soku trzeba dać ok 100 gram erytrolu i gotować do momentu aż zacznie zastygać kropla na łyżce. Następnie do ubitych na sztywno białek szt.4 wlewac cieniutkim strumieniem ugotowany syrop jednocześnie ubijąjąc na wysokich obrotach. Ubijać aż beza się ochlodzi do okolo 30 st. Powiększa dość sporo swoją objętość i robi się jak chmurka. Jeśli będzie zbyt mało kwaskowa, można dać odrobinę kwasku cytrynowego. Tak gotowym kremem bezowym napełnić rękaw cukierniczy i napełniać przekrojone ptysie.
Beza parzona robiona tradycyjnie z cukrem wychodzi taka jak w ptysiach z cukierni , albo jak w ciepłych lodach :) Pewnie pamiętasz. To beza włoska. W odróznieniu od nadzienia z bitą śmietaną można jeść juz na ciepło, nie trzeba schladzac w lodówce.
Nie udało się wczoraj, bo wieczorem padłam :-) i usnęłam jak niemowlę :-)
To tak-przepis na ciasto stąd https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/592-ptysie-bezglutenowe Jesli chcesz odrobinę rzadsze, to użyj dużych jajek-tak zrobiłam ale i tak wyciska sie dość trudno , jak to przy parzonym cieście . Użyłam mieszanki mąk kukurydzianej i kasztanowej-ta ostatnia jest super, ale można i ryżowej użyć.
Możesz zrobić krem z bitej śmietany słodząc zmielonym erytrolem. Na parzoną bezę truskawkową trzeba użyć 100 ml soku truskawkowego-( robilam gotując sezonowe mrożone truskawki ze 40 g erytrytolu. Potem do porcji soku trzeba dać ok 100 gram erytrolu i gotować do momentu aż zacznie zastygać kropla na łyżce. Następnie do ubitych na sztywno białek szt.4 wlewac cieniutkim strumieniem ugotowany syrop jednocześnie ubijąjąc na wysokich obrotach. Ubijać aż beza się ochlodzi do okolo 30 st. Powiększa dość sporo swoją objętość i robi się jak chmurka. Jeśli będzie zbyt mało kwaskowa, można dać odrobinę kwasku cytrynowego. Tak gotowym kremem bezowym napełnić rękaw cukierniczy i napełniać przekrojone ptysie.
Beza parzona robiona tradycyjnie z cukrem wychodzi taka jak w ptysiach z cukierni , albo jak w ciepłych lodach :) Pewnie pamiętasz. To beza włoska. W odróznieniu od nadzienia z bitą śmietaną można jeść juz na ciepło, nie trzeba schladzac w lodówce.
Zapiszę, przyda się kiedyś. Dzięki tina Boję się czy podołam, trudny przepis.... ale jak kiedyś zrobię to się pochwalę
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.