Wczoraj zrobiłam marokonski tadżin tylko nie miałam zielonego groszku . Wyszedł aromatyczny i smaczny . Zwabiłam naszą pielęgniarkę do kuchni . Zostało parę ziemniaków w sosie to zjem dzisiaj z apetytem, bo własnie ten sos to cała kwintensencja dania . To dzisiaj gotowanie mam z głowy .
W jakimś zwyczajnym garnku robiłaś czy masz że sobą te specjalne naczynie?
Smak zależy od tego w czym się ten tadżin przyrządza?
W jakimś zwyczajnym garnku robiłaś czy masz że sobą te specjalne naczynie?
Smak zależy od tego w czym się ten tadżin przyrządza?
W starym takim polewanym garnku robiłam ( ciężki ). Raczej chyba nie zalezy to od tego w czym, ale od przypraw jakie używasz i oczywiście ważny jest czas . Jak chcesz na chybcika zrobić to nie wydobędziesz ani smaku, ani aromatu, ani sos nie bedzie gęsty bez doprawania .
W starym takim polewanym garnku robiłam ( ciężki ). Raczej chyba nie zalezy to od tego w czym, ale od przypraw jakie używasz i oczywiście ważny jest czas . Jak chcesz na chybcika:-) zrobić to nie wydobędziesz ani smaku, ani aromatu, ani sos nie bedzie gęsty bez doprawania .
Jak byś mogła przepis zamieścić, to bym się cieszyła
Tutaj robić nie będę, ale jak wrócę do domu i dzieci przyjadą, uraczyłabym ich czymś innym niż schabowe ?
Robiłam tylko raz, z jakiegoś przepisu internetowego, ale d.. y nie urywał. Przypraw rozmaitych ci u mnie dostatek, bo mam bzika na ich punkcie
Jak byś mogła przepis zamieścić, to bym się cieszyła :-)
Tutaj robić nie będę, ale jak wrócę do domu i dzieci przyjadą, uraczyłabym ich czymś innym niż schabowe ?
Robiłam tylko raz, z jakiegoś przepisu internetowego, ale d.. y nie urywał. Przypraw rozmaitych ci u mnie dostatek, bo mam bzika na ich punkcie
Przepis to wg uznania . Co lubisz to dajesz, ważne bardz,o żeby w czasie gotowania nie mieszać . Musi to być w takim stanie jak ułozysz w garnku . Myślę, że dobra byłaby patelnia typu wok ze szczelną pokrywką . Tu nie mam takich przypraw jakie uzywam w domu i robiłam na kurczaku . Usmazyłam część kurczaka ( pocięty z kością ) dodałam sporo cebuli w piórka pokrojonej ,którą razem z mięsem smazyłam, czosnek, ziemniaki , papryka, cukinia ,pomidory . Użyłam pieprzu, papryki ostrej, soli i przyprawy do mięsa którą pozyczyła mi dziewczyna z Tadżykistanu ( nawet składu nie odczytałam ) . Podlewasz to wodą a najlepiej bulionem i pyrka na gazie dość długo . Wodą podlewsz tylko raz, nie mieszasz . Musisz tyle płynu dodać, żeby wystarczyło na czas gotowania i żeby zostało w dostatecznej ilości jako sos .Od tych wszystkich składników po długim perkotaniu soso powinien być zawiesisty dość gęsty i aromatyczny .
Przepis to wg uznania . Co lubisz to dajesz, ważne bardz,o żeby w czasie gotowania nie mieszać . Musi to być w takim stanie jak ułozysz w garnku . Myślę, że dobra byłaby patelnia typu wok ze szczelną pokrywką . Tu nie mam takich przypraw jakie uzywam w domu i robiłam na kurczaku . Usmazyłam część kurczaka ( pocięty z kością ) dodałam sporo cebuli w piórka pokrojonej ,którą razem z mięsem smazyłam, czosnek, ziemniaki , papryka, cukinia ,pomidory . Użyłam pieprzu, papryki ostrej, soli i przyprawy do mięsa którą pozyczyła mi dziewczyna z Tadżykistanu ( nawet składu nie odczytałam ) . Podlewasz to wodą a najlepiej bulionem i pyrka na gazie dość długo . Wodą podlewsz tylko raz, nie mieszasz . Musisz tyle płynu dodać, żeby wystarczyło na czas gotowania i żeby zostało w dostatecznej ilości jako sos .Od tych wszystkich składników po długim perkotaniu:mniam: soso powinien być zawiesisty dość gęsty i aromatyczny .
Dziękuję, jak czytam to już mi smakuje
Robiłam z mięsem mieszanym, tym razem zrobię z kurczakiem. Naczynia specjalnego nie mam, ale robię tego typu potrawy w żeliwnym, takim podrabianym "lacruzecie "?
23 czerwca 2022 10:47 / 2 osobom podoba się ten post
Pieczeń z szynki. Wczoraj już upiekłam, bo z obsługą bardziej skomplikowanych urządzen niż sztućce mam duży problem.Toteż potrzebuję czasu aby coś zrobić a i natyram się jak osioł :) Będzie na 2-3 dni, albo i dłużej, bo liczę każdego rappena mimo, że nie moje, ale mięso drogie. Do tego nakręcę jakąś sałatkę , może z ogórków. Już się biorę, bo tu jest robot z tarczami ,a ja do tępych noży jestem przyzwyczajona i zejdzie mi na wgranie aktualizacji. Do tego ziemniaki z koperkiem. Dużo tego
23 czerwca 2022 12:09 / 2 osobom podoba się ten post
Ja, szczęśliwa, bo nie muszę gotować
Podopieczna wróciła parę minut temu, najedzona i zmęczona. Odgrzałam sobie wczorajsze bolognese bo zgłodniałam na zakupach. I nic już mi się nie chce
Dzisiaj lekka przekąska, pózniej wielkie zarcie w dodatku kto nie może stać czy chodzić bedzie siedział na piknikowych kocykach . Dobrze, że to nad wodą i w cieniu . Zeby było w temacie to z rana kompot z morwy ugotowałam .
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.