Co dzisiaj gotujesz na obiad? 18

22 czerwca 2022 07:48
Spaghetti bolognese, zaraz pobiegnę mielone zakupić. 
22 czerwca 2022 07:50
Mleczko

Wczoraj zrobiłam marokonski tadżin tylko nie miałam  zielonego groszku  . Wyszedł aromatyczny i smaczny . Zwabiłam naszą pielęgniarkę do kuchni . Zostało parę ziemniaków w sosie to zjem dzisiaj z apetytem, bo własnie ten sos to cała kwintensencja dania . To dzisiaj gotowanie mam z głowy .

W jakimś zwyczajnym garnku robiłaś czy masz że sobą te specjalne naczynie?
Smak zależy od tego w czym się  ten tadżin przyrządza?
22 czerwca 2022 07:55 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

W jakimś zwyczajnym garnku robiłaś czy masz że sobą te specjalne naczynie?
Smak zależy od tego w czym się  ten tadżin przyrządza?

W starym takim polewanym garnku robiłam ( ciężki ). Raczej chyba nie zalezy to od tego w czym, ale od przypraw jakie używasz i oczywiście ważny jest czas . Jak chcesz na chybcika zrobić to nie wydobędziesz ani smaku, ani aromatu,  ani sos nie bedzie gęsty bez doprawania . 
22 czerwca 2022 08:03
Mleczko

W starym takim polewanym garnku robiłam ( ciężki ). Raczej chyba nie zalezy to od tego w czym, ale od przypraw jakie używasz i oczywiście ważny jest czas . Jak chcesz na chybcika:-) zrobić to nie wydobędziesz ani smaku, ani aromatu,  ani sos nie bedzie gęsty bez doprawania . 

Jak byś mogła przepis zamieścić, to bym się cieszyła 
Tutaj robić nie będę, ale jak wrócę do domu i dzieci przyjadą, uraczyłabym ich czymś innym niż schabowe 😉
Robiłam tylko raz, z jakiegoś przepisu internetowego, ale d.. y nie urywał. Przypraw rozmaitych ci u mnie dostatek, bo mam bzika na ich punkcie 
22 czerwca 2022 08:21 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Jak byś mogła przepis zamieścić, to bym się cieszyła :-)
Tutaj robić nie będę, ale jak wrócę do domu i dzieci przyjadą, uraczyłabym ich czymś innym niż schabowe 😉
Robiłam tylko raz, z jakiegoś przepisu internetowego, ale d.. y nie urywał. Przypraw rozmaitych ci u mnie dostatek, bo mam bzika na ich punkcie 

Przepis to wg uznania . Co lubisz to dajesz, ważne bardz,o żeby w czasie gotowania nie mieszać  . Musi to być w takim stanie jak ułozysz w garnku . Myślę, że dobra byłaby patelnia typu wok ze szczelną pokrywką . Tu nie mam  takich przypraw jakie uzywam w domu i robiłam na kurczaku . Usmazyłam część kurczaka ( pocięty z kością ) dodałam sporo cebuli w piórka pokrojonej ,którą razem z mięsem smazyłam, czosnek, ziemniaki , papryka, cukinia ,pomidory . Użyłam pieprzu, papryki ostrej, soli i przyprawy do mięsa którą pozyczyła mi dziewczyna z Tadżykistanu ( nawet składu nie odczytałam ) . Podlewasz to wodą a najlepiej bulionem i pyrka na gazie dość długo . Wodą podlewsz tylko raz, nie mieszasz . Musisz tyle płynu dodać, żeby wystarczyło na czas gotowania i żeby zostało w dostatecznej ilości jako sos .Od tych wszystkich składników po długim perkotaniu soso powinien być  zawiesisty dość gęsty i aromatyczny .
22 czerwca 2022 08:37
Mleczko

Przepis to wg uznania . Co lubisz to dajesz, ważne bardz,o żeby w czasie gotowania nie mieszać  . Musi to być w takim stanie jak ułozysz w garnku . Myślę, że dobra byłaby patelnia typu wok ze szczelną pokrywką . Tu nie mam  takich przypraw jakie uzywam w domu i robiłam na kurczaku . Usmazyłam część kurczaka ( pocięty z kością ) dodałam sporo cebuli w piórka pokrojonej ,którą razem z mięsem smazyłam, czosnek, ziemniaki , papryka, cukinia ,pomidory . Użyłam pieprzu, papryki ostrej, soli i przyprawy do mięsa którą pozyczyła mi dziewczyna z Tadżykistanu ( nawet składu nie odczytałam ) . Podlewasz to wodą a najlepiej bulionem i pyrka na gazie dość długo . Wodą podlewsz tylko raz, nie mieszasz . Musisz tyle płynu dodać, żeby wystarczyło na czas gotowania i żeby zostało w dostatecznej ilości jako sos .Od tych wszystkich składników po długim perkotaniu:mniam: soso powinien być  zawiesisty dość gęsty i aromatyczny .

Dziękuję, jak czytam to już mi smakuje 
Robiłam z mięsem mieszanym, tym razem zrobię z kurczakiem. Naczynia specjalnego nie mam, ale robię tego typu potrawy w żeliwnym, takim podrabianym  "lacruzecie "😁
22 czerwca 2022 08:44 / 2 osobom podoba się ten post
Papryka  faszerowana ryżem z mięsem mielonym.Sos paprykowy  ,naturalny z domowej spiżarni 
22 czerwca 2022 10:33 / 2 osobom podoba się ten post
Nie gotuję. Jedziemy do restauranta. Gdzieś na górze i na wolnym powietrzu. Ponoć świetna i można jeść oczami , ale sztućce też podają :)
23 czerwca 2022 10:47 / 2 osobom podoba się ten post
Pieczeń z szynki. Wczoraj już upiekłam, bo z obsługą bardziej skomplikowanych urządzen niż sztućce mam duży problem.Toteż potrzebuję czasu aby coś zrobić a i natyram się jak osioł :) Będzie na 2-3 dni, albo i dłużej, bo liczę każdego rappena mimo, że nie moje, ale mięso drogie. Do tego nakręcę jakąś sałatkę , może z ogórków. Już się biorę, bo tu jest robot z tarczami ,a ja do tępych noży jestem przyzwyczajona i zejdzie mi na wgranie aktualizacji. Do tego ziemniaki z koperkiem. Dużo tego 
23 czerwca 2022 11:47 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa jarzynowa mix
23 czerwca 2022 12:09 / 2 osobom podoba się ten post
Ja, szczęśliwa, bo nie muszę gotować 
Podopieczna wróciła parę minut temu, najedzona i zmęczona. Odgrzałam sobie wczorajsze bolognese bo zgłodniałam na zakupach. I nic już mi się nie chce 
23 czerwca 2022 12:37 / 2 osobom podoba się ten post
Risotto z zielonymi szparagami  sałata , ale to dopiero po powrocie 
24 czerwca 2022 09:53
Młode ziemniaki posypane koperkiem, kalafior, kalarepka z ogródka córki podopiecznej z masłem i bułką tartą, może jeszcze jajko sadzone, a może nie 
24 czerwca 2022 09:59
Dzisiaj lekka przekąska, pózniej wielkie zarcie  w dodatku kto nie może stać czy chodzić bedzie siedział na piknikowych kocykach . Dobrze, że to nad wodą i w cieniu . Zeby było w temacie to z rana kompot z morwy ugotowałam .
24 czerwca 2022 10:00
Reszta risotto i ryba tradycyjnie, sałata z creme freche  szczypiorek o 11 kw dotrę do ogrodu w tym deszczu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zapoznaj się z polityką prywatności.