Jak minął dzień 13

05 maja 2022 15:54
tina 100%

Jesli już się jakiś czas w Szwajcarii popracuje, to już to poczucie, że się Pana Boga za nogi złapało z powodu przekroczenia granic UE-przechodzi- choć u mnie nie pojawiło się wcale. Pracowac trzeba wszędzie, a np czas wolny jest standartem , nie luksusem :)
Z kryteriami bym polemizowała. Ceniony jest szwajcdojcz bardziej niż hochdojcz - wsród Szwajcarów. Nie piszę o firmach, które stawiają wymagania kandydatom ,aby zdobyc klienta, ale za tym niekoniecznie idzie nie wiadomo jaka pensja. 
Hochdojcz w CH na poziomie B2  w mowie jest wymagany od cudzoziemców przy staraniu sie o pozwolenie na pobyt typu C- w pismie A2, przy staraniu się do pracy w korporacjach, IT, ale to ostatnie nam chyba nie grożi :)
Tak , ze nikt niczego nie powinien, każdy kowalem swojego losu. Amen :) 

"standart✔em , nie luksusem :)"

Eee no, z takim intelektem, takie byki...
Jeśli się komuś wytyka(¥), to trzeba samemu ów standart zachowywać.
Dziś ułaskawiam, bo matematyka była "pokoloruj drwala" używajac wyobraźni.
Naturalnie-żart.
05 maja 2022 15:56
Opinii o matematyce tyle, ilu maturzystów.
Nastroje dobre.
Wyniki już w lipcu.
Średnio szacują na ok. 80%.
05 maja 2022 16:19 / 1 osobie podoba się ten post
LACH

"standart✔em , nie luksusem :)"

Eee no, z takim intelektem, takie byki...
Jeśli się komuś wytyka(¥), to trzeba samemu ów standart zachowywać.
Dziś ułaskawiam, bo matematyka była "pokoloruj drwala" używajac wyobraźni.
Naturalnie-żart.

Zachowuję standART, bo ARD to unijne niemieckie, a ART zuryskie i obfituje w sztukę. 
05 maja 2022 16:47
tina 100%

Zachowuję standART, bo ARD to unijne niemieckie, a ART zuryskie i obfituje w sztukę. 

Doprawdy?
To jak przetłumaczysz Standard z niemieckiego
a jak z curyskiego Standart, na język polski?

Wpuzlujemy:

"Pracowac trzeba wszędzie, a np czas wolny jest standartem✔ , nie luksusem :)"
05 maja 2022 18:15 / 3 osobom podoba się ten post
melania

Ale dlaczego powinni spróbować w Szwajcarii? Spełniam te wszystkie kryteria ....ale Szwajcaria mnie w ogóle nie pociąga jako rynek pracy, z różnych przyczyn? To gorsza jestem? Bo nie chcę do "elyty" ? dołączyć ..sorry,  ale  na tym kraju się świat nie kończy 

Jest to zdecydowanie lepszy rynek pracy A dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.:
Chociażby dlatego że są tu dużo lepsze zarobki niż np.w Niemczech, pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE, nie będę tłumaczyć bo na pewno wiesz skoro i tak to nie dla Ciebie bo nie chcesz.Pozatym respektowanie naszego czasu pracy i ani minuty dłużej za darmo. To tak króciutko co przyszło mi na myśl.Aaa jeszcze język niemiecki w stopniu bardzo dobrym , to też różnica w Niemczech można bez.
Kto raz spróbuje ,nie zrezygnuje.Wiem

05 maja 2022 18:18 / 4 osobom podoba się ten post
LACH

"  "elyty" ?  "

"Czy to służka, czy królowa,
Każda dupa jednakowa.
Czy w Szwajcarii, czy w Iranie,
Wszystkie z rana czeka...".

Param się tym dość długo z jednym skutkiem. Elitarnym. W białych rękawiczkach.
I zawsze najlepiej jest tam, gdzie nas nie ma.
Serio serio. I tyle, by nie zamędzać z rana.

A co Ty ciągle o tych dooopach do mycia współczuję Ci bardzo takiej pracy.Nie wiem dlaczego tylko do mycia dooop Cię ciągle wysyłają,musi być jakiś powód ku temu.No cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się musi.
05 maja 2022 18:22
LACH

Co myślicie o dzisiejszej Unii Europejskiej?
To jest dopiero szambo "elit".
Kiedy kres?
A może powrót do założeń początkowych?

Najlepiej wyjsc z Unii , będziemy jak na początku bez dróg,światła ,dotacji,rozwoju, pieniędzy.Mozna przy lampie naftowej wieczory spędzać Taniej.
Wszystko pod kontrolą ale nie naszą
05 maja 2022 18:25
Anka1

Jest to zdecydowanie lepszy rynek pracy A dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.:
Chociażby dlatego że są tu dużo lepsze zarobki niż np.w Niemczech, pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE, nie będę tłumaczyć bo na pewno wiesz skoro i tak to nie dla Ciebie bo nie chcesz.Pozatym respektowanie naszego czasu pracy i ani minuty dłużej za darmo. To tak króciutko co przyszło mi na myśl.Aaa jeszcze język niemiecki w stopniu bardzo dobrym , to też różnica w Niemczech można bez.
Kto raz spróbuje ,nie zrezygnuje.Wiem:-)

"pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE,"

To zamiast pisać o dupie Maryni, to podziel się swoją wiedzą, jak w twoim wieku zapracować na szwajcarską emeryturę i jakie warunki spełnić, by ją pobierać?
05 maja 2022 18:27 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

:lol3::lol3::lol1::lol3:
Najlepiej wyjsc z Unii , będziemy jak na początku bez dróg,światła ,dotacji,rozwoju, pieniędzy.Mozna przy lampie naftowej wieczory spędzać Taniej.
Wszystko pod kontrolą ale nie naszą:lol3:

Nie jestem za wyjściem z Unii . Ale 
czy w Szwajcarii nie ma dróg, światła ,vrozwoju , pieniędzy
Unia to szansa .
05 maja 2022 18:28 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Jesli już się jakiś czas w Szwajcarii popracuje, to już to poczucie, że się Pana Boga za nogi złapało z powodu przekroczenia granic UE-przechodzi- choć u mnie nie pojawiło się wcale. Pracowac trzeba wszędzie, a np czas wolny jest standartem , nie luksusem :)
Z kryteriami bym polemizowała. Ceniony jest szwajcdojcz bardziej niż hochdojcz - wsród Szwajcarów. Nie piszę o firmach, które stawiają wymagania kandydatom ,aby zdobyc klienta, ale za tym niekoniecznie idzie nie wiadomo jaka pensja. 
Hochdojcz w CH na poziomie B2  w mowie jest wymagany od cudzoziemców przy staraniu sie o pozwolenie na pobyt typu C- w pismie A2, przy staraniu się do pracy w korporacjach, IT, ale to ostatnie nam chyba nie grożi :)
Tak , ze nikt niczego nie powinien, każdy kowalem swojego losu. Amen :) 

Dodam tylko że Szwajcdojcz jest do zrozumienia tylko przy bardzo dobrej znajomości hochdojcz.Dochodzi do tego dialekt. Jestem tu nie za długo ale ze schweizdojczem daje sobie radę.Oczywiscie chodzi mi o zrozumienie, mówić nie umiem, odpowiadam w hoch.
05 maja 2022 18:29
Anka1

:lol3::lol3::lol1::lol3:
Wszystko pod kontrolą ale nie naszą:lol3:

Srutu tutu
Przed 2004, podrzeszowskie wsie były bez prądu.
A ludzie ciemni latali za chałupę, bo i wodociagu nie było.
Oj Bożenka...
05 maja 2022 18:32 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Nie jestem za wyjściem z Unii . Ale 
czy w Szwajcarii nie ma dróg, światła ,vrozwoju , pieniędzy:-)
Unia to szansa .

Nie wolno myśleć w takich kategoriach o Szwajcarii.Oni żyją z depozytów, pieniędzy odsetek.Oni nie muszą się martwić o dotacje z unii ,bo sami się dotują.Pozatym jest tu raj podatkowy , oczywiście nie dla nas.Ale to wszystko pracuje na nich
05 maja 2022 18:36 / 1 osobie podoba się ten post
LACH

Srutu tutu
Przed 2004, podrzeszowskie wsie były bez prądu.
A ludzie ciemni latali za chałupę, bo i wodociagu nie było.
Oj Bożenka...

Zobacz teraz jak wyglądają te podrzeszoeskie wsie, które tak wysmiewaszMożesz  tylko pomarzyć.A to tylko dzięki naszej pracy. Dzielnice willowe Ale Ty dalej możesz dooopy myć Ktoś kiedyś już mówił o sobie dooopomyjec
Oj zawróciła Ci w głowie jakas Bożenka  z podrzeszowskiej wsi
05 maja 2022 18:37
Anka1

Nie wolno myśleć w takich kategoriach o Szwajcarii.Oni żyją z depozytów, pieniędzy odsetek.Oni nie muszą się martwić o dotacje z unii ,bo sami się dotują.Pozatym jest tu raj podatkowy , oczywiście nie dla nas.Ale to wszystko pracuje na nich

Każdy raj ma swój kres gdy nastaje na świecie głód.
Gdy ruszą miliony głodnych afrykańczyków(bo jak nie zasiane, to spalone w spichlerzu śwuatowym) do Europy, będzie niewesoło. A to już niebawem. 
05 maja 2022 18:38 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

Dodam tylko że Szwajcdojcz jest do zrozumienia tylko przy bardzo dobrej znajomości hochdojcz.Dochodzi do tego dialekt. Jestem tu nie za długo ale ze schweizdojczem daje sobie radę.Oczywiscie chodzi mi o zrozumienie, mówić nie umiem, odpowiadam w hoch.

Nieprawda. Znajomość hochdojcza w pewnym stopniu i to wcale nie takim duzym, może ułatwic  naukę. Zwłaszcza w kantonach Aargau, Zurych,  gdzie jest ten dialekt podobniejszy do jezyka niemieckiego. W srodkowej Szwajcarii już jest trudniej.
Dodam tylko , że iles tam lat temu, mając poziom języka B1 max , pracując w NRW przyswoilłam sobie Platt Deustch. 
Do zrozumienia jakiegokolwiek dialektu, jest przede wszystkim znajomosć takowego. Po prostu zaczęłas się osłuchiwać. Rozmawiasz z ludźmi.