Jak minął dzień 13

05 maja 2022 18:38 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Nie wolno myśleć w takich kategoriach o Szwajcarii.Oni żyją z depozytów, pieniędzy odsetek.Oni nie muszą się martwić o dotacje z unii ,bo sami się dotują.Pozatym jest tu raj podatkowy , oczywiście nie dla nas.Ale to wszystko pracuje na nich

Lekko ironicznie to napisałam . Unia nie jest lekiem na całe zło. Tylko szansa .
Grecji nie uratowało przystąpienie do Unii . Od wykorzystania funduszy zależy rozwój . U nas Unia to też niestety upadek polskiego przemysłu. Wielu gałęzi. 

05 maja 2022 18:41 / 4 osobom podoba się ten post
LACH

"pozatym system emerytalny duuzo korzystniejszy niż w DE,"

To zamiast pisać o dupie Maryni, to podziel się swoją wiedzą, jak w twoim wieku zapracować na szwajcarską emeryturę i jakie warunki spełnić, by ją pobierać?

W moim wiekuto po pierwsze,a po drugie, wystarczy że wygooglujesz emerytury w Szwajcarii i wiesz co chcesz Ją nie będę głupot opowiadać bo później powiedz że o doopie maryni piszę.Poczytaj zainteresuj się i dowiesz się wszystko co możesz w Twoim wieku 
05 maja 2022 18:43 / 2 osobom podoba się ten post
LACH

Doprawdy?
To jak przetłumaczysz Standard z niemieckiego
a jak z curyskiego Standart, na język polski?

Wpuzlujemy:

"Pracowac trzeba wszędzie, a np czas wolny jest standartem✔ , nie luksusem :)"

W takim wypadku muszę się do angielskiego języka zwrócić. Stand- zostać, ARD to wiadomo . Czyli domyslnie i empatycznie zostan z babcią i czy dziadkiem przy telewizji i nigdzie nie wychodź. 
Zuryskie Stand -ART - bądź kreatywny. A co tam dla kogo jest luksusem to wnikac nie będę . 
05 maja 2022 18:44 / 3 osobom podoba się ten post
LACH

Każdy raj ma swój kres gdy nastaje na świecie głód.
Gdy ruszą miliony głodnych afrykańczyków(bo jak nie zasiane, to spalone w spichlerzu śwuatowym) do Europy, będzie niewesoło. A to już niebawem. 

Wezzz tylko nie baw sie w przepowiednie 
05 maja 2022 18:44 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

W moim wieku:lol3::lol3::lol3:to po pierwsze,a po drugie, wystarczy że wygooglujesz emerytury w Szwajcarii i wiesz co chcesz Ją nie będę głupot opowiadać bo później powiedz że o doopie maryni piszę.Poczytaj zainteresuj się i dowiesz się wszystko co możesz w Twoim wieku :lol3:

05 maja 2022 18:44
Anka1

:lol1:
Zobacz teraz jak wyglądają te podrzeszoeskie wsie, które tak wysmiewasz:lol3:Możesz  tylko pomarzyć.A to tylko dzięki naszej pracy. Dzielnice willowe Ale Ty dalej możesz dooopy myć Ktoś kiedyś już mówił o sobie dooopomyjec:lol3::lol3::lol3:
Oj zawróciła Ci w głowie jakas Bożenka :lol3::lol3: z podrzeszowskiej wsi

Jesteś w błędzie, nie wyśmiewam.
W całej Polsce ludzie ciężko pracowali przed wstąpieniem do Eu. Doprowadzali media, budowali domy, inwestowali uciułane pieniądze w inwestycje.
Mój stan posiadania zawdzięczam przodkom i swojej pracy. 
Dom pobudowalismy w 2000r.
Owszem Eu, to rozwój ale i zobowiązania.
I niech Unia bedzie oparta na pierwotnych wartościach a nie widzimisię grupy niewybieralnych przez nikogo, tępych niesamowicie, skorumpowanych urzędników.

05 maja 2022 18:45
Anka1

Wezzz tylko nie baw sie w przepowiednie 

Pożyjemy, zobaczymy. Lepiej by były błędne.
05 maja 2022 18:47 / 2 osobom podoba się ten post
Anka1

Nie wolno myśleć w takich kategoriach o Szwajcarii.Oni żyją z depozytów, pieniędzy odsetek.Oni nie muszą się martwić o dotacje z unii ,bo sami się dotują.Pozatym jest tu raj podatkowy , oczywiście nie dla nas.Ale to wszystko pracuje na nich

Nie w każdym wypadku. Weż pod uwagę chociażby Krankenkasse i franczyzę. Szpitale, opieka medyczna na bardzo wysokim poziomie, ale wszyscy w niej partycypują. Tak samo socjal, jeśli ktoś musi korzystać-trzeba zwrócić po porawie sytuacji. Tu się pieniędzy nie marnuje. 
05 maja 2022 18:49
tina 100%

W takim wypadku muszę się do angielskiego języka zwrócić. Stand- zostać, ARD to wiadomo . Czyli domyslnie i empatycznie zostan z babcią i czy dziadkiem przy telewizji i nigdzie nie wychodź. 
Zuryskie Stand -ART - bądź kreatywny. A co tam dla kogo jest luksusem to wnikac nie będę . 

Moja korekta, to tylko dla twojego dobra, bo budując strony internetowe a jednocześnie sadząc byki, narazisz się na śmieszność i brak wiarygodności. Serio serio.
Tutaj nikt ci tego nie ma za złe i pozostanie w branży, na wwa.
Nie każdy punkter, to wróg i nie każdy potakiwacz, to przyjaciel. Tyle.
05 maja 2022 18:54
LACH

Moja korekta, to tylko dla twojego dobra, bo budując strony internetowe a jednocześnie sadząc byki, narazisz się na śmieszność i brak wiarygodności. Serio serio.

Ost. zdanie. To wiem doskonale. Jezeli chodzi o budowę stron, bo byłby gorszy byk w kodzie -uwierz. Poza tym, copywriter już działa, ja tylko buduję strony www, bo tego jest tyle, że razem z pisaniem tresci na nie plus słowa kluczowe ( SEO) to za dużo a , copywriter  od tego jest.Ja sprawdzę tylko czy działa, jak działać powinno. 
Nie musisz się o mnie martwic pod względem ortograficznym-są bardziej potrzebujacy pomocy pod tym względem, co widać.

05 maja 2022 18:57 / 3 osobom podoba się ten post
LACH

A Ty jak zwykle ,gdy brakuje Ci umiejętności w dyskusji i gdy nie masz nic sensownego do powiedzenia to atakujesz Atak to Twoja pasja, wręcz przyjaciel
05 maja 2022 19:00 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

A Ty jak zwykle ,gdy brakuje Ci umiejętności w dyskusji i gdy nie masz nic sensownego do powiedzenia to atakujesz Atak to Twoja pasja, wręcz przyjaciel

A prosiłam humanistów o napisanie jakiegos artykuliku, nawet malutkiego :) Byłaby szansa , żeby rozładowac energię  hihi 
05 maja 2022 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

A prosiłam humanistów o napisanie jakiegos artykuliku, nawet malutkiego :) Byłaby szansa , żeby rozładowac energię :-) hihi 

hihi ja krótko i na temat.Nie jestem humanistą 
05 maja 2022 19:19 / 1 osobie podoba się ten post
Anka1

:-)hihi ja krótko i na temat.:chaplin:Nie jestem humanistą 

Już jest freelancer. Wysłał próbki i spodobało mi się .I funkcjonalnie , tzn tak, aby się tekst pozycjonował w wyszukiwarkach i z polotem. 
05 maja 2022 19:29 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nieprawda. Znajomość hochdojcza w pewnym stopniu i to wcale nie takim duzym, może ułatwic  naukę. Zwłaszcza w kantonach Aargau, Zurych,  gdzie jest ten dialekt podobniejszy do jezyka niemieckiego. W srodkowej Szwajcarii już jest trudniej.
Dodam tylko , że iles tam lat temu, mając poziom języka B1 max , pracując w NRW przyswoilłam sobie Platt Deustch. 
Do zrozumienia jakiegokolwiek dialektu, jest przede wszystkim znajomosć takowego. Po prostu zaczęłas się osłuchiwać. Rozmawiasz z ludźmi. 

Z Platt Deutsch miałam do czynienia raz będąc na zleceniu w Husum jest to  Schleswig Holstein, Senior  tylko i wyłącznie w Platt Deutschu mówił .Czułam się jak w jakimś nieznanym kraju ,ale było to na początku mojej pracy w DE więc i Hochdeutsch nie był moją najmocniejszą stroną.Ale masz rację rozmawiasz z kimś to uczysz się.