Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

18 stycznia 2023 10:44 / 3 osobom podoba się ten post
gosiako

Kochani co tu zrobić z twardą wołowiną która nie chce się rozgotować w gulaszu.Wiem że tu są świetne kuchareczki może mi ktoś podpowie.

Dodaj trochę alkoholu tak  z 10-15 minut przed końcem gotowania .
A alkoholu ( wódka,) tak jak lubisz 
18 stycznia 2023 10:49 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Dodaj trochę alkoholu tak  z 10-15 minut przed końcem gotowania .
A alkoholu ( wódka,) tak jak lubisz :lol2:

Dzięki spróbuję.
18 stycznia 2023 10:51 / 4 osobom podoba się ten post
Muszę skończyć wigilijne pierogi z kapustą i grzybami . Do tego barszcz czerwony .Pomyśle nad kolacją, bo jak znam życie to po dwoch- trzech godzinach lodówka będzie często otwierana .A energię, nie tylko elektr. trzeba oszczędzać .
18 stycznia 2023 10:52 / 3 osobom podoba się ten post
gosiako

Dzięki spróbuję.

Tak z 50 ml .Odparuje a efekt będzie.
18 stycznia 2023 12:06 / 4 osobom podoba się ten post
Zupa krem z różnych warzyw choć wiadocym była papryka. Do tego mini mini pulpeciki. Seniorka zjadła całą miseczkę . ? I mnie to cieszy bo przy takiej ilości tabletek przez cały dzień musi zjeść cos ciepłego. 
18 stycznia 2023 17:04 / 5 osobom podoba się ten post
Wracając do domu zrobiłam zakupy uzupelniające, żeby zaspokoić swoją dzisiejszą, obiadową zachciewajkę. 
A było to danie wprost idealne na dzisiejszą pogodę. Wieki  całe tego nie robiłam i dzisiaj mi się przypomniało. Kapusta kiszona, surowa, smażona z cebulką, kiełbasą, liściem, zielem i pieprzem. Ciągle podjadałam z patelni ,próbując czy "to już",taki miałam na nią apetyt. I z wielkim apetytem zjadłam, bo była zaj-faj. Kapusty nie płukałam i wyszła dość kwaśna, ale taka właśnie miała być ?

 
18 stycznia 2023 17:51 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wracając do domu zrobiłam zakupy uzupelniające, żeby zaspokoić swoją dzisiejszą, obiadową zachciewajkę. 
A było to danie wprost idealne na dzisiejszą pogodę. Wieki  całe tego nie robiłam i dzisiaj mi się przypomniało. Kapusta kiszona, surowa, smażona z cebulką, kiełbasą, liściem, zielem i pieprzem. Ciągle podjadałam z patelni ,próbując czy "to już",taki miałam na nią apetyt. I z wielkim apetytem zjadłam, bo była zaj-faj:mniam:. Kapusty nie płukałam i wyszła dość kwaśna, ale taka właśnie miała być ?

 

A wiesz Gusiu, że ja też z kapustą jestem za pan brat.Bigos lubię taki co to tylko w garnku się obróci .Później już nie jem .Surówką w dwóch.salaterkach robię,  z jednej zjem próbując  .Kapuśniak   zawsze że skwarkami i grzybkiem , to i dolewka musi być . 
Robię karkówkę w kiszonej kapuście, golonkę ,.żeberka .
A jak mnie najdzie ochota to robię " na szybko" na patelni , jeszcze twardawą zjem 
 
 
18 stycznia 2023 18:27 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wracając do domu zrobiłam zakupy uzupelniające, żeby zaspokoić swoją dzisiejszą, obiadową zachciewajkę. 
A było to danie wprost idealne na dzisiejszą pogodę. Wieki  całe tego nie robiłam i dzisiaj mi się przypomniało. Kapusta kiszona, surowa, smażona z cebulką, kiełbasą, liściem, zielem i pieprzem. Ciągle podjadałam z patelni ,próbując czy "to już",taki miałam na nią apetyt. I z wielkim apetytem zjadłam, bo była zaj-faj:mniam:. Kapusty nie płukałam i wyszła dość kwaśna, ale taka właśnie miała być ?

 

I ja do tego dodaje makaron łazanki. Przynajmniej na Lubelszczyźnie się tak robi a nie wiem czy w innych regionach też? ???
18 stycznia 2023 18:32 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

A wiesz Gusiu, że ja też z kapustą jestem za pan brat.Bigos lubię taki co to tylko w garnku się obróci .Później już nie jem .Surówką w dwóch.salaterkach robię,  z jednej zjem próbując :mniam: .Kapuśniak  :mniam: zawsze że skwarkami i grzybkiem , to i dolewka musi być . 
Robię karkówkę w kiszonej kapuście, golonkę ,.żeberka .
A jak mnie najdzie ochota to robię " na szybko" na patelni , jeszcze twardawą zjem 
 
 

Moja też była taka, czyli "twarda a nie miętka" bo taką lubię. Nigdy nie robiłam tak popularnej karkówki w kapuście, może dlatego że nie przepadam za nią.Zawsze mówiłam że karkówki nie jem, nie lubię, bo tłusta itd. A ostatnio na jednym z naszych spotkań w "zaklętym kręgu "?,koleżanka zrobiła karkówkę ,pieczoną z cebulą w sosie słodko kwaśnym, takim ze słoika, Winiary chyba. Spróbowałam i...przepadłam, była pyszna, rozpływała się w ustach, i jeszcze ten obłędny w smaku sos. I pieczone ziemniaki do niej . Wzięłam przepis ale od października upłynęło sporo czasu i jeszcze nie wypróbowałam. Może w sobotę się zmobilizuję, jadę do brata to wezmę ze sobą. Przygotuję w domu bo wymaga czasu. Trochę poleżeć w przyprawach i ok 3 godz w piekarniku. Żeby nie było, że niby moje jedzenie a za prąd będą musieli więcej zapłacić 
18 stycznia 2023 18:36 / 3 osobom podoba się ten post
Dusia1978

I ja do tego dodaje makaron łazanki. Przynajmniej na Lubelszczyźnie się tak robi a nie wiem czy w innych regionach też? ???

U nas też, tylko zamiast kiełbasy boczek i pieczarki. Albo bez boczku. Albo ze  słodką kapustą i pieczarkami.. Dzisiaj miałam ochotę dokładnie  na taką, jaką zrobiłam. Bez łazanek, bez ziemniaków, nie jako dodatek do czegoś tylko kapucha w roli głównej . Pycha 
18 stycznia 2023 18:52 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Moja też była taka, czyli "twarda a nie miętka":-) bo taką lubię. Nigdy nie robiłam tak popularnej karkówki w kapuście, może dlatego że nie przepadam za nią.Zawsze mówiłam że karkówki nie jem, nie lubię, bo tłusta itd. A ostatnio na jednym z naszych spotkań w "zaklętym kręgu "?,koleżanka zrobiła karkówkę ,pieczoną z cebulą w sosie słodko kwaśnym, takim ze słoika, Winiary chyba. Spróbowałam i...przepadłam, była pyszna, rozpływała się w ustach, i jeszcze ten obłędny w smaku sos. I pieczone ziemniaki do niej :mniam:. Wzięłam przepis ale od października upłynęło sporo czasu i jeszcze nie wypróbowałam. Może w sobotę się zmobilizuję, jadę do brata to wezmę ze sobą. Przygotuję w domu bo wymaga czasu. Trochę poleżeć w przyprawach i ok 3 godz w piekarniku. Żeby nie było, że niby moje jedzenie a za prąd będą musieli więcej zapłacić :lol1:

Proponuję Ci zrobić karkówkę po zbójnicku. Duża ilość warzyw i do tego sis słodko kwaśny, który poprostu ze wszystkim się super komponuje. Do tego zawsze robię kluski śląskie i zasmażane buraczki bo tak mi jakoś pasuje. 
Przepis znajdziesz w internecie. Robię często. Mój ❤️ uwielbia tak zrobione mięsko. 
 
Ps. Ja w tym przepisie karkówki nie kroje w kostkę tylko pladty tradycyjnie żeby była ja widać na talerzu. 
18 stycznia 2023 20:28 / 3 osobom podoba się ten post
A ja dziś podałam łososia zapiekanego w koperku z wiórkiem masełka, sos koperkowy i marchewka z groszkiem do tego. Seniorka talerz wylizała...
18 stycznia 2023 21:26 / 4 osobom podoba się ten post
A ja jutro robię spagetti z wiadomym  sosem.Mieso już wyjelam z zamrażarki i zabezpieczyłam przed ??? .Do tego sałata rzymska tym razem ze śmietaną kwasno- słodka ..
18 stycznia 2023 22:33 / 4 osobom podoba się ten post
Nie pójdę do lodowki za nic. A mam tam pieczoną wołowinkę. Nie pójdę i juz i jeszcze kilka razy to powtórzę. Se. 
19 stycznia 2023 10:03 / 3 osobom podoba się ten post
Zaczynam piec bułeczki drozdzowo- serowe z konfiturą w środku .
Oprusze troszkę cukrem pudrem ,to zamiast chrustow czy paczków .