Powitajki przy kawie 75

10 sierpnia 2023 17:57 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Dusiu,umowy są,jakie są. I to my się pod nimi podpisujemy,albo nie. Więc jak się na coś zgadzam,to nie mówię ,że powinno być inaczej. Pracujemy najczęściej na umowę zlecenie. I wyrażamy zgodę na przedstawione nam warunki. Albo nie zgadzamy się i nie jedziemy. Zawsze można,jeśli się chce,poszukać pracy bezpośrednio w niemieckiej czy szwajcarskiej firmie. Nie wydaje mi się jednak,że podpisując taką umowę ,mogłybyśmy czy moglibyśmy,wybierać sobie dogodne nam terminy wyjazdów,kończyć pracę wtedy,kiedy nam pasuje . Co do kwoty przeznaczonej na 2 osoby,na tydzień,zawsze wiem jak jest ona wysoka. Na miejscu uzgadniam tylko,czy mogę dostać extra gotówkę na jakieś dodatkowe,wg mnie niezbędne zakupy. Jak dotąd nie miałam problemów,nie musiałam "wyszarpywać " dodatkowych pieniędzy. Nigdy też nie było ich tyle,żebym miała niedojadać czy jeść coś,czego nie lubię. Jak w każdej rodzinie,polskiej czy niemieckiej,są domy gdzie można poszaleć,a są też i takie,gdzie trzeba oszczędniej gospodarować. Te g..niane umowy zlecenia mają wiele minusów,ale mają też swoje plusy. Pracujemy w Niemczech,ale tam jesteśmy tylko "delegowani", obowiązuje nas umowa podpisana z polską agencją pośrednictwa pracy. Broń Panie Boże,żebym tu stawała po stronie polskich agencji. Mówię tylko o tym,że na przedstawione mi warunki zgadzam się dobrowolnie,nikt mnie ,ani nikogo  innego,do tej pracy nie zmusza. Dlatego "nie drę szat", jeśli coś nie do końca trzyma się podstawy prawnej.

Może się orientujecie, ale polska umowa zlecenie została oficjalnie zaakceptowana przez Niemcy jako pełnoprawna forma zatrudnienia pomocy domowych. To miało miejsce podczas pandemii i miało stanowić uproszczenie procedur i nie kolidowanie z niemieckim prawem pracy. Przepis mi się wyłonił kiedy szukałam dla kogoś czego innego, a że mnie już nie dotyczył to kurcze wzięłam i nie zapisałam w zakładkach w przeglądarce. Czy to poprawiło sytuację , czy była zagrywka polityczna, które mnie w ogóle nie interesuja -nie wiem. W każdym razie to gdzieś na niemieckich stronach rządowych jest. Jeśliby ktoś chciał się pochylić nad  tym i wśród kotłujących się wyników wyszukiwania znaleźć te właściwe to będzie wiedział co i jak. Albo wypytać kompetentna osobę o to.  
10 sierpnia 2023 18:04 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Może się orientujecie, ale polska umowa zlecenie została oficjalnie zaakceptowana przez Niemcy jako pełnoprawna forma zatrudnienia pomocy domowych. To miało miejsce podczas pandemii i miało stanowić uproszczenie procedur i nie kolidowanie z niemieckim prawem pracy. Przepis mi się wyłonił kiedy szukałam dla kogoś czego innego, a że mnie już nie dotyczył to kurcze wzięłam i nie zapisałam w zakładkach w przeglądarce. Czy to poprawiło sytuację , czy była zagrywka polityczna, które mnie w ogóle nie interesuja -nie wiem. W każdym razie to gdzieś na niemieckich stronach rządowych jest. Jeśliby ktoś chciał się pochylić nad  tym i wśród kotłujących się wyników wyszukiwania znaleźć te właściwe to będzie wiedział co i jak. Albo wypytać kompetentna osobę o to.  

Myślę że osoby młode ,te które długo jeszcze muszą pracować na swoją emeryturę,mogłyby się poświęcić i poszukać. Tak samo,jak mogłyby,o ile sytuacja życiowa,rodzinna czy inna im na to pozwala,mogłyby pomyśleć o innym rodzaju zatrudnienia,również za granicą i niekoniecznie muszą zmieniać branżę. Z umów zlecenia na jakąś "normalną"emeryturę,raczej nie mają co liczyć. A wiek emerytalny przyjdzie szybciej,niż mogłoby się wydawać,niestety?.Też słyszałam o tych zmianach,ale ponieważ nie byłam zainteresowana,to nie wnikałam w szczegóły.
10 sierpnia 2023 19:21 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

No i przyjdzie mi chyba dłużej w domu posiedzieć. A może i nie. W każdym razie do Berlina nie jadę. Trochę szkoda,miejsce musi być dobre,pani która tam jest,przedłużyła pobyt do prawie końca września,a pracuje już od czerwca. Cóż ,płakać nie będę,coś mi mówi, że inne dobre miejsca właśnie na mnie czekają :-).

10 sierpnia 2023 21:02 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Znalazłem ofertę do Berlina od 1 września. Nie wiem, czy masz fb... 

https://www.facebook.com/100025983364399/posts/pfbid028dVz5A1hbCJzHqi8dwSnVNwu2YG8nSa9pauL1j8S69B67JSAbgd75XCLvqZirQi6l/?sfnsn=scwspmo

Dziękuję Luke. Nie,nie mam fb ?. Nie szukam też niczego sama bo...nie chce mi się. Koordynator dokładnie wie,z jaką ofertą i za ile (minimum) może do mnie zadzwonić. To nie musi też być Berlin czy inne konkretne miejsce. Nie musi być też od 1września,nie może tylko być przed 31 sierpnia. Wiem,że trzyma rękę na pulsie?.
10 sierpnia 2023 21:40 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Myślę że osoby młode ,te które długo jeszcze muszą pracować na swoją emeryturę,mogłyby się poświęcić i poszukać. Tak samo,jak mogłyby,o ile sytuacja życiowa,rodzinna czy inna im na to pozwala,mogłyby pomyśleć o innym rodzaju zatrudnienia,również za granicą i niekoniecznie muszą zmieniać branżę. Z umów zlecenia na jakąś "normalną"emeryturę,raczej nie mają co liczyć. A wiek emerytalny przyjdzie szybciej,niż mogłoby się wydawać,niestety?.Też słyszałam o tych zmianach,ale ponieważ nie byłam zainteresowana,to nie wnikałam w szczegóły.

Masz całkowitą słuszność Gusiu. Zabezpieczenie na przyszłość jest bardzo ważne. Chociażby po to aby wypocząć, pracować jak najda chęci i ostatecznie aby nie być ciężarem dla nikogo.
10 sierpnia 2023 21:50 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Masz całkowitą słuszność Gusiu. Zabezpieczenie na przyszłość jest bardzo ważne. Chociażby po to aby wypocząć, pracować jak najda chęci i ostatecznie aby nie być ciężarem dla nikogo.

W samo sedno ?. Ja już wiem,jakie to jest ważne. O ile spokojniej,przyjemniej się żyje nie martwiąc się,czy wystarczy do następnej wypłaty. I kiedy nasi bliscy też nie muszą się o nas martwić.
11 sierpnia 2023 04:57 / 5 osobom podoba się ten post
Pozdrawiam serdecznie w piątek.Dzisiaj jadę na zakupy,ciekawe jak mi pójdzie.Kawa już wypita,bo kiepsko spałam.Moze nadrobię w przerwę.Wszystkim życzę bezstresowego dnia.
11 sierpnia 2023 05:35 / 5 osobom podoba się ten post
Witam piątkowo
Dziś pobawię się w zaprawianie jabłek tak w międzyczasie.
Potem jeszcze trochę prac porządkowych, których wczoraj nie zdążyłam.
Miłego dnia wszystkim

11 sierpnia 2023 05:58 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry. Witam o niezwykłej dla mnie porze. Zazwyczaj jeszcze śpię. Dzisiaj obudziłam się przed budzikiem. Tak,nastawiłam,bo chciałam wcześnie wstać,o 7:45 mam pociąg do Sopotu. Chłodno jeszcze ale pogodnie. Po nocnym deszczu powietrze pyszne,jak pięknie mówiła Dorotee. Pół godziny temu niebo cudnie różowe ale już sam błękit. No może nie na całym niebie,chmury też niestety się pojawiają. Jeszcze przy kawie. Zaraz prysznic,nie lubię myć włosów wieczorem. No i dopakować się muszę. Niby wyjazd tylko na 3 dni,ale przy tak zmiennej pogodzie,nie wiadomo co się może przydać. Trzeba się przygotować i na ciepło,i na zimno?. Dobrego,słonecznego dnia życzę 
11 sierpnia 2023 06:51 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w piątek  weekendu początek. Spokojnego dnia opiekunkowo. 
11 sierpnia 2023 08:11 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry przy firmowej kawie za free-zawsze więcej w portfelu zostanie ?.
Przeglądając środki masowego przekazu powtórzę za właściwym , piszącym piękna polszczyzna i bez zbędnych ozdobników - wzorcem do naśladowania "piłeś -nie pisz". Niestety a może stety wzorzec gdzieś zniknął , bo by zdrowo dawał po oczach ?.

Rannym ptaszkom , czy to z natury czy okoliczności miłego dziona i spokojnej pracy, Gusi  cudnego jak zawsze wypoczynku .
Muszę stwierdzić , że w etatowej pracy czas się rozciągnął. Wieczorem cdn. zabawy że słoikami ?
Nie rdzewiejmy . Ament ?
11 sierpnia 2023 09:12 / 5 osobom podoba się ten post
28 stopni ma być w południe. Witam, pozdrawiam i życzę spokojnego dzionka 
11 sierpnia 2023 11:12 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo jeszcze urlopuje
Udanego weekendu
Maluda wyjechałaś od Carrington ów?
11 sierpnia 2023 11:44 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień dobry Opiekunkowo:-) jeszcze urlopuje:moje_wakacje:
Udanego weekendu:angel2:
Maluda wyjechałaś od Carrington ów?

Tak,jestem na Bayerach u Seniorki 
11 sierpnia 2023 14:43 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzień dobry przy firmowej kawie za free-zawsze więcej w portfelu zostanie ?.
Przeglądając środki masowego przekazu powtórzę za właściwym , piszącym piękna polszczyzna i bez zbędnych ozdobników - wzorcem do naśladowania "piłeś -nie pisz". Niestety a może stety wzorzec gdzieś zniknął , bo by zdrowo dawał po oczach ?.

Rannym ptaszkom , czy to z natury czy okoliczności miłego dziona i spokojnej pracy, Gusi  cudnego jak zawsze wypoczynku .
Muszę stwierdzić , że w etatowej pracy czas się rozciągnął. Wieczorem cdn. zabawy że słoikami ?
Nie rdzewiejmy . Ament ?

Dziękuję,Tina . Już od południa odpoczywam cudnie. Upału nie ma,to i ludzi mniej na plaży. Trójka siostry wnucząt się bawi,a my razem z jej synową wdychany morskie powietrze. W Grandzie wernisaże i wystawy malarskie,wstęp wolny dla każdego,na pewno tam zajrzę. Tym bardziej,że nasza.od ponad 20lat ta sama miejscówka, oddalona rzut beretem od Grand Hotelu.
Na poniższych zdjęciach "nasza kamienica" przy Mokwy 6A,a na drugiej fotce widać ,że tylko dwa czy trzy domy dzielą nas od ulicy za którą widoczny, choć trochę za drzewami schowamy gmach najbardziej znanego hotelu w Sopocie.
Przyjemnego popołudnia życzę