Zakupy

15 października 2013 22:41
wichurra

DM akceptuje jakieś karty, ale MacterCard nie. To Emilia płacisz z konta złotówkowego, że Ci przelicza? Tak to nigdy jeszcze nie próbowałam. A do złotówkowego mam Visę.

Nie,place z konta w euro (niemieckie), przelicznik z frankow na euro, lepiej mi placic tu karta, niz wybierac z bankomatu na zakupy.
15 października 2013 22:41
wichurra

DM akceptuje jakieś karty, ale MacterCard nie. To Emilia płacisz z konta złotówkowego, że Ci przelicza? Tak to nigdy jeszcze nie próbowałam. A do złotówkowego mam Visę.

Moze tak byc, banki w Polsce maja przeciez kupno - sprzedaz euro, wiec przelicza zlotowki na euro po swoim bankowym kursie i gotowe. Moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze tak jest.
15 października 2013 22:42
wichurra

Sorry - pomyliły mi się osoby - myślałam, że z jedną rozmawiam:)
To Emilia o takim przeliczniku mówi, a nie MeryKy - a ja myślałam, że MeryKy ma korzystny przelicznik, ale ma konto w euro, więc nie wiedziałam o co chodzi z tym przelicznikiem:)

Hahahah i dzieki temu znowu tradycjnie euraki do kapsy zabiere :))) Nie bede sie zastanawiać czy mi "ściana płaczu" wypłaci?
15 października 2013 22:47
Angel76

Moze tak byc, banki w Polsce maja przeciez kupno - sprzedaz euro, wiec przelicza zlotowki na euro po swoim bankowym kursie i gotowe. Moge sie mylic, ale wydaje mi sie, ze tak jest.

To by był wysoce niekorzystny przelicznik:)
15 października 2013 22:52
Anusia02

DMtez przyjmuje karte MacterCard sama nia placilam

Poczytałam w Internecie - w Dm-ie akceptują tylko karty Visa i EC. 
15 października 2013 22:54
wichurra

To by był wysoce niekorzystny przelicznik:)

Bardzo nie korzystny. Wiekszosc z nas posiada konta w euro, a co za tym idzie....banki od razu proponuja ciekawa karte, wiec raczej mysle, ze wszyscy placa w euro. Ale o jaki korzystny przelicznik chodzi, nie wiem?
15 października 2013 22:59
wichurra

Poczytałam w Internecie - w Dm-ie akceptują tylko karty Visa i EC. 

No to wyglada na to ze moja akceptują? A ja tam lubię kupować :)))
15 października 2013 23:05
Moja tez akceptuja ... Ja tez w DM duzo kupuje, teraz robilam zakupy takie na zapas. EC - to karty kredytowe, moja to zwykla karta platnicza maestro.
15 października 2013 23:23
Właśnie - Maestro też akceptują, chociaż ona przecież jest od MasterCard, bo mi się właśnie pomyliło że ja mam Maestro i chciałam nią płacić, a później się sprzeczałam, ze już moją MasterCard kiedyś płaciłam przecież.
W ogóle to dziwna sprawa z ta moją MasterCard. Mam zwykłe konto walutowe i dali mi do niego tego MasterCard. No i niby jest to karta debetowa. Ale jak płaciłam za bilety lotnicze przez internet, to mi przyjęło ta kartę jako kredytową i musiałam dopłacić chyba z 5 euro za transakcję kartą kredytową.
Muszę się w banku dowiedzieć o co to właściwie chodzi.
15 października 2013 23:28
wichurra

No nie wiem - w moim DMie na pewno nie akceptuje, bo dwa razy próbowałam i jeszcze się z panią sprzeczałam, ze już kiedyś płaciłam tam kartą. A nie płaciłam, tylko mi się sklepy pomyliły. 
No ale dziwne by to było, że w jednym DMie są te karty akceptowane, a w innym nie,

A na pewno masz właśnie MasterCard?

tak napewno mam tak karte tylko z tym ze to bylo w tamtym roku jak placilam mozliwe ze juz nie przyjmuja teraz jeszcze nie probowalam ale w czwartek tam sie wybiore i jeszcze raz sprawdze czy mozna zaplacic
15 października 2013 23:34
wichurra

Właśnie - Maestro też akceptują, chociaż ona przecież jest od MasterCard, bo mi się właśnie pomyliło że ja mam Maestro i chciałam nią płacić, a później się sprzeczałam, ze już moją MasterCard kiedyś płaciłam przecież.
W ogóle to dziwna sprawa z ta moją MasterCard. Mam zwykłe konto walutowe i dali mi do niego tego MasterCard. No i niby jest to karta debetowa. Ale jak płaciłam za bilety lotnicze przez internet, to mi przyjęło ta kartę jako kredytową i musiałam dopłacić chyba z 5 euro za transakcję kartą kredytową.
Muszę się w banku dowiedzieć o co to właściwie chodzi.

Własnie o co chodzi? Ja też się zastanawiam skoro ja zadnych kredytów nie potrzebuje a dostaje kartę która się nazywa : 'karta kredytowa". Musze jeszcze póki nie wyjechałam dokładnie dowiedzieć się o co chodzi? Bedę musiała chyba zażądać na piśmie że mi żadnych opłat za transakcje nie będą naliczać? Bo na buzię to można tak wyjść jak "Zabłocki na mydle".
15 października 2013 23:39
Nie no - mi nie naliczają nic, nie muszę spłacać jak to jest na karcie kredytowej. Nie znam się za bardzo na tym, jak funkcjonuje karta kredytowa. Więc moja niby jest debetowa, ale już linie lotnicze odczytały ją jako kredytową. Ma też wytłaczane numery, a to podobno normalne w kredytówkach a raczej bardzo rzadkie w debetówkach.
15 października 2013 23:39
Anusia02

tak napewno mam tak karte tylko z tym ze to bylo w tamtym roku jak placilam mozliwe ze juz nie przyjmuja teraz jeszcze nie probowalam ale w czwartek tam sie wybiore i jeszcze raz sprawdze czy mozna zaplacic

Dobra - to koniecznie daj znać. Bo może moja też by przeszła, tylko panie nie chcą jej przyjąć. Niby nie jest wypisana na tej ich rozpisce, jakie karty akceptują, ale skoro Ty płaciłaś, to coś to wszystko dziwne. 
16 października 2013 01:09
Co to za sieć DM? Tp inaczej drogerie Muller?

Przeprasza, za głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem.
16 października 2013 07:06
scarlet

Co to za sieć DM? Tp inaczej drogerie Muller?

Przeprasza, za głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem.

To taka siec sklepow jak Rossmsnn, Drogerie Natura