Zakupy

16 października 2013 19:44
Jak wrócę do PL to muszę kartę do walutowego wyrobić. Bo jak na razie operuję gotówką ;-//
16 października 2013 19:45
Bo to się pogubić idzie, a nazwy podobne:)
Ale za to wiem od Ciebie, że w Netto i Aldi też tą kartą nie zapłacę jakby co.
Mówię Ci - ona jest tutaj odczytywana jako kredytowa (bo MasterCard wydaje głównie kredytowe), a te tańsze sklepy nie chcą kredytówek przyjmować. Taka jest przynajmniej moja teoria:)
16 października 2013 19:47
Mycha - jak dla mnie to takie zabezpieczenie. Zawsze też mam ze sobą ze 100 euro gotówki na czarną godzinę, ale więcej kasy nie muszę wozić, nie ryzykuję, że zgubię albo mnie okradną. Kartę idzie szybko zablokować, a jak gotówkę ukradną to szukaj wiatru w polu:)
16 października 2013 19:51
Ja mam kartę płatniczą w Citi handlowy, podpiętą pod konto walutowe, jak przyjeżdżam do Polski, to podpinam pod konto zł, mogę to nawet telefonicznie zrobić, co zresztą często mi się zdarza , bo przed wyjazdem mało czasu zwykle,obojętnie z jakiego kraju wyjeżdżam.Po gotówkę do bankomatu Euronet, bez prowizji w Niemczech idę i wybieram Euro naturalnie, w Polsce też bez prowizji wypłaty.Wyszła niechcący prawie kryptoreklama:)
16 października 2013 19:52
A płacisz za konto, albo za kartę?
16 października 2013 19:55
wichurra

Bo to się pogubić idzie, a nazwy podobne:)
Ale za to wiem od Ciebie, że w Netto i Aldi też tą kartą nie zapłacę jakby co.
Mówię Ci - ona jest tutaj odczytywana jako kredytowa (bo MasterCard wydaje głównie kredytowe), a te tańsze sklepy nie chcą kredytówek przyjmować. Taka jest przynajmniej moja teoria:)

Sprzedawczynie cos ględziły o karcie IC , EC czy jakoś tak, nie wiem co to za karty.
16 października 2013 20:03
Też nie wiem, ale EC są w DM-ie przyjmowane.
16 października 2013 21:24
Są problemy w knitlach,normach i jeszcze kilku.Ale faktycznie nawet z niektórych bankomatów wypłacam bez prowizji.
16 października 2013 21:40
Ja w knajpie tez nie miałam problemu,ale w normie i knittlu tak.Mam visa z Mbanku
16 października 2013 22:01
No i się potwierdza, ze nie ma karty idealnej
24 października 2013 06:59
Zdarzalo sie komus zwracac zakupiony ciuszek albo inna rzecz ? Bo dzis bede sama musiala sie z tym zmierzyc .Kupilam sweterek i po szczegolowych ogledzinach stwierdzilam , ze nie pasuje mi , bo za duzy dekolt i co dalej . . . nie jestem zadowolona.Zakupu dokonalam w C@A , paragon mam , wiec ide dzis zalatwic te sprawe .Odezwe sie jak mi poszlo. :)
24 października 2013 07:25
niema problemu z - umtauschen
24 października 2013 07:46
Dzieki Zosiu , ale nawet jak bede chciala wybrac cos innego , inna rzecz , bo po prostu wydaje mi sie, ze biorac wiekszy sweterek bedzie dysproporcja jeszcze wieksza .A mniejszy nie, bo bedzie za ciasny .
24 października 2013 07:48
doris4

Zdarzalo sie komus zwracac zakupiony ciuszek albo inna rzecz ? Bo dzis bede sama musiala sie z tym zmierzyc .Kupilam sweterek i po szczegolowych ogledzinach stwierdzilam , ze nie pasuje mi , bo za duzy dekolt i co dalej . . . nie jestem zadowolona.Zakupu dokonalam w C@A , paragon mam , wiec ide dzis zalatwic te sprawe .Odezwe sie jak mi poszlo. :)

Bez problemu zwrócisz, ja sie zawsze pytam  przy zakupie , ile mam czasu na ewent.zwrot.Ale wczoraj udalo mi sie zwrocic do Lidla ser camebert, przypadkowo kupilam smierdzacy, ktorego nie znosze, zanioslam to to na drugi dzien dopiero, pani troche sie certolila przy kasie ale pieniazki zwrocila:)
24 października 2013 09:29
doris4

W Polsce masz 31 dni  C&A tu pewnie więcej.