Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

13 marca 2026 16:47 / 1 osobie podoba się ten post
Agat

Z premedytacją się narażę 🤭
Ta sałata dla mnie przekombinowana fest, zasmażki tam tylko brakuje 😆😉
No, ale wiadomo, nie pod moje ego gotowałaś 😅
Za kucharkę wyśmienitą i tak cię uważam, podczytując przez lata 😊

To najprostsza sałata,żadnych kombinacji. Czyszczę lodówkę z resztek. Trzy cieniuchne plasterki bekonu się walały na półce ,wytopione pasują do roszponki. Jadłam taką kiedyś gdzieś w restauracji. Żadnych innych warzyw tylko drobniutko pokrojona szalotka,wymieszana z dresingiem. Właściwie to też najprostszy sos sałatkowy- oliwa,ocet balsamiczny,miód,musztarda ,taki jak każdy robi.A pistacje to też końcówka,żeby zużyć i torebkę do plastików wyrzucić .
Ale nie naraziłaś mi się ,nawet premedytacja nie pomogła . A gotować faktycznie lubię .
Pozdrawiam 🌹

13 marca 2026 17:08 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Rozpiskę robię i wysyłam foto do agencji żeby nie było że potem ktoś powie że nic nie przekazałam. Czy ktoś z niej skorzystać czy nie to mnie mało obchodzi. Tu nie było i sobie poradziłam. Co robię i to może się wydawać głupie to zdjęcia lodówki, moich pomieszczeń , łazienek i lodówki. Jeśli zrobię w dniu wyjazdu pranie i jest na suszarce to też robię. Wysyłam do koordynatorki  tuż przed wejściem do busa żeby była godzina. Dlaczego tak robię? Bo już byłam posadzona przez zmienniczke że " kopę prania" zodtała,  pusta lodówkę itd. Więc jestem teraz przezorną i trzymam te fotki do dni dostania wypłaty jakby coś było nie tak. Uwierzcie mi są wredne opiekunki, które na twój odjazd cię wyściskała a potem skarżą do agencji. 

Wcale nie głupie . Lepiej miec gotowy dowód w razie jakichś nieporozumień. 
13 marca 2026 17:10 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

To najprostsza sałata,żadnych kombinacji. Czyszczę lodówkę z resztek:-). Trzy cieniuchne plasterki bekonu się walały na półce ,wytopione pasują do roszponki. Jadłam taką kiedyś gdzieś w restauracji. Żadnych innych warzyw tylko drobniutko pokrojona szalotka,wymieszana z dresingiem. Właściwie to też najprostszy sos sałatkowy- oliwa,ocet balsamiczny,miód,musztarda ,taki jak każdy robi.A pistacje to też końcówka,żeby zużyć i torebkę do plastików wyrzucić :-).
Ale nie naraziłaś mi się ,nawet premedytacja nie pomogła :lol1:. A gotować faktycznie lubię :gotuje:.
Pozdrawiam 🌹

Bo to klasiken dojczen roszponken, czyli slynna Feldsalad. W Szwajcarii też tak jedzą, ale korzenie tej sałaty a raczej recepty na nią sięgają zdaje się Bawarii. Pewnie pracujące tam opiekunki wiedzą lepiej :)
13 marca 2026 17:15 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Muszę szybko obiad zrobić więc będzie biały barszcz z jajkiem i białą kiełbasą . Do tego ziemniaki tłuczone z boczkiem i cebulką .

Jutro zrobię, dawno nie jadłam 
13 marca 2026 21:49 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

To najprostsza sałata,żadnych kombinacji. Czyszczę lodówkę z resztek:-). Trzy cieniuchne plasterki bekonu się walały na półce ,wytopione pasują do roszponki. Jadłam taką kiedyś gdzieś w restauracji. Żadnych innych warzyw tylko drobniutko pokrojona szalotka,wymieszana z dresingiem. Właściwie to też najprostszy sos sałatkowy- oliwa,ocet balsamiczny,miód,musztarda ,taki jak każdy robi.A pistacje to też końcówka,żeby zużyć i torebkę do plastików wyrzucić :-).
Ale nie naraziłaś mi się ,nawet premedytacja nie pomogła :lol1:. A gotować faktycznie lubię :gotuje:.
Pozdrawiam 🌹

Nie wyraziłam się wystarczająco precyzyjnie - nie chodzi o tę sałatę samą w sobie, bo oczywiście  ją znam, ale jest tak wyrazista sama w sobie, że nijak ma się do dorsza z patelni, gratin kartoflanego (wiadomo, że nie są to same 'czyste' kartofle - gratin to też już kopalnia smaków ) i jeszcze sałatka owocowa. Ten delikatny dorsz zginął wśród intensywnego towarzystwa 😘
13 marca 2026 21:55 / 1 osobie podoba się ten post
* towarzystwa tej sałaty
(bo zaraz mi napiszecie, że dorsza z sałatką owocową przecież nie podano... 😆) 
Nie no, kończę temat.
K u n i e c . 🤐
13 marca 2026 22:42 / 1 osobie podoba się ten post
Agat

* towarzystwa tej sałaty
(bo zaraz mi napiszecie, że dorsza z sałatką owocową przecież nie podano... 😆) 
Nie no, kończę temat.
K u n i e c . 🤐

Jasne,że zginął ! I to szybko w naszych żołądkach 
13 marca 2026 22:45 / 1 osobie podoba się ten post
Agat

Nie wyraziłam się wystarczająco precyzyjnie - nie chodzi o tę sałatę samą w sobie, bo oczywiście  ją znam, ale jest tak wyrazista sama w sobie, że nijak ma się do dorsza z patelni, gratin kartoflanego (wiadomo, że nie są to same 'czyste' kartofle - gratin to też już kopalnia smaków ) i jeszcze sałatka owocowa. Ten delikatny dorsz zginął wśród intensywnego towarzystwa 😘

No cóż,może i zaszalałam,ale wykorzystałam to,co mi przeszkadzało w lodówce,przed jutrzejszymi zakupami już z myślą o zmienniczce,żeby nie musiała w poniedziałek raniutko lecieć na zakupy 
Najwazniejsze,że nam smakowało 
14 marca 2026 00:55 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

No cóż,może i zaszalałam,ale wykorzystałam to,co mi przeszkadzało w lodówce,przed jutrzejszymi zakupami już z myślą o zmienniczce,żeby nie musiała w poniedziałek raniutko lecieć na zakupy :-)
Najwazniejsze,że nam smakowało :mniam:. 

👍🏻
14 marca 2026 01:05 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Jasne,że zginął ! I to szybko w naszych żołądkach :oczko:

😂
14 marca 2026 12:00 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa krem z marchewki,Kaiserschmarrn i lody. A co,na słodko przed wyjazdem.Seniorce pewnie cukier trochę podskoczy,ale będzie szczęśliwa 
14 marca 2026 12:43 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Zupa krem z marchewki,Kaiserschmarrn i lody. A co,na słodko przed wyjazdem:oczko:.Seniorce pewnie cukier trochę podskoczy,ale będzie szczęśliwa :-)

Noimaszbaboplacek !
Muszę dziś Keiserschmarrn😋
na podwieczorek smażyć !       💦
14 marca 2026 13:57 / 2 osobom podoba się ten post
Agat

Noimaszbaboplacek !
Muszę dziś Keiserschmarrn😋
na podwieczorek smażyć !       💦

Smaż!. Pychota. Obok owocki,trochę lodów i popudrowane 
14 marca 2026 14:26 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Smaż!:-). Pychota. Obok owocki,trochę lodów i popudrowane :-):mniam:

No nie mam wyjścia ! Roboty mi narobiłaś przy sobocie, obok 'smaka'! 😘
Wykorzystam pałętające się 'sztuczne-świeże' śliwki którymi mnie obdarowano, na gorąco jako mus, więc nawet jak w klasycznym przepisie stoi; rodzynek jedynie zapomnę 😄

14 marca 2026 14:28 / 3 osobom podoba się ten post
Agat

No nie mam wyjścia ! Roboty mi narobiłaś przy sobocie, obok 'smaka'! 😘
Wykorzystam pałętające się 'sztuczne-świeże' śliwki którymi mnie obdarowano, na gorąco jako mus, więc nawet jak w klasycznym przepisie stoi; rodzynek jedynie zapomnę 😄

U mnie też bez rodzynek,zapomniałam...kupić