Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

25 kwietnia 2025 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Dzisiaj kaczuszka .Postanowiłam raz w tygodniu zrobić obiad z mięskiem . Do kurczaka jakoś  czuje niechęć ale kaczuszka to cymes :mniam: . Wielki plus, że filecik robi się na raz, dwa . 
 

Kocham kaczkę. Najpyszniejsze mięso! 
25 kwietnia 2025 15:52 / 1 osobie podoba się ten post
stanislawn

Kocham kaczkę. Najpyszniejsze mięso! 

A ja z kolei, co prawda tylko raz, probowałam królika w sosie, ale był pyszny 😋.
25 kwietnia 2025 19:10 / 2 osobom podoba się ten post
A u mnie warzywnie i aromatycznie.Zupa krem z pieczonej z czosnkiem,cebulą i fetą papryki. Wszystko zblendowane z domowym bulionem . Do tego grzanki ,świeża bazylia i było .
A poza tym ciągle coś podjadam , zrobiło się chłodniej ,a w chłodne dni jakaś głodna jestem
25 kwietnia 2025 19:21 / 1 osobie podoba się ten post
TolaTosia

A ja z kolei, co prawda tylko raz, probowałam królika w sosie, ale był pyszny 😋.

Nie jem króliczka ani cielecinki . Serce by mi pękło a żołądek nie wytrzymał 
Nigdy nie jadłam .
25 kwietnia 2025 19:22 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

A u mnie warzywnie i aromatycznie.Zupa krem z pieczonej z czosnkiem,cebulą i fetą papryki. Wszystko zblendowane z domowym bulionem . Do tego grzanki ,świeża bazylia i było :mniam:.
A poza tym ciągle coś podjadam , zrobiło się chłodniej ,a w chłodne dni jakaś głodna jestem:oczko:

Aż nie śmiem pisać co jadłam przy Twoim wpisie .  Może nikt nie wróci i nie przeczyta 
25 kwietnia 2025 19:35 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Aż nie śmiem pisać co jadłam przy Twoim wpisie .  Może nikt nie wróci i nie przeczyta :-)

Ale wiem ,co będziesz jutro jadła . Muszę rozejrzeć się za fasolą Jaś,bo nie mam w domu a narobiłaś mi apetytu. Lubię wszystkie fasole ,tyle że leniwa jestem i najczęściej w słoikach kupuję . No i tego dżemu mirabelkowego dzisiaj też Tobie zazdrościłam 
25 kwietnia 2025 19:48 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Ale wiem ,co będziesz jutro jadła :-). Muszę rozejrzeć się za fasolą Jaś,bo nie mam w domu a narobiłaś mi apetytu. Lubię wszystkie fasole ,tyle że leniwa jestem i najczęściej w słoikach kupuję . No i tego dżemu mirabelkowego dzisiaj też Tobie zazdrościłam :oczko:

Ja lubię wszystkie strączkowe cieciorke mogę jeść co dzień . Często jak mam nieprzepartą ochotę to gotuję cieciorke i wieczorem przed telewizorem zjadam miseczkę z czosnkiem albo smażona cebulką .
Przy mirabelkach trochę roboty jednak warto .Robiłam z czerwonych i żółtych oddzielnie . Robię też z dyni z jabłkami , bardzo smaczny no i najważniejsze , że swojski. Dodawałam kiedyś płatki migdałowe ale one czernieja w słoiku .Musiałam tłumaczyć co to takie ciemne w dżemie .
25 kwietnia 2025 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Ja lubię wszystkie strączkowe cieciorke mogę jeść co dzień . Często jak mam nieprzepartą ochotę to gotuję cieciorke i wieczorem przed telewizorem zjadam miseczkę z czosnkiem albo smażona cebulką .
Przy mirabelkach trochę roboty jednak warto .Robiłam z czerwonych i żółtych oddzielnie . Robię też z dyni z jabłkami , bardzo smaczny no i najważniejsze , że swojski. Dodawałam kiedyś płatki migdałowe ale one czernieja w słoiku .Musiałam tłumaczyć co to takie ciemne w dżemie .

O tak,cieciorka to super fasolka . Też bardzo lubię . Przypomniałaś mi o niej,a ja sobie przypomniałam,że jeszcze jeden słoik stoi w szafce. Robię z nią sałatki,smarowidła do chleba,dodaję do gulaszu warzywnego itd itd. I piekę. Żałuję że nie pomyślałam o niej dzisiaj,kiedy piekłam paprykę . Odsączam,płuczę,osuszam na ręczniku papierowym,lekko solę w misce,posypuję trochę słodką,wędzoną papryką( bo lubię,ale można czymś innym doaromacić),polewam oliwą ,rozsypuję na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piekę . A później zajadam przed telewizorem 
25 kwietnia 2025 21:44 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Nie jem króliczka ani cielecinki . Serce by mi pękło a żołądek nie wytrzymał 
Nigdy nie jadłam .

Mnie serce nie pęka.
Za to pękł by mi żąłądek gdybym zjadła warzywa strączkowe, bo mam na nie alergie, tak samo jak na gluten i nabiał.
Mięso lubię i jest pyszne.
26 kwietnia 2025 08:55 / 1 osobie podoba się ten post
TolaTosia

Mnie serce nie pęka.
Za to pękł by mi żąłądek gdybym zjadła warzywa strączkowe, bo mam na nie alergie, tak samo jak na gluten i nabiał.
Mięso lubię i jest pyszne.

Dlatego jest wybór ,żeby zjeść to co się lubi i co smakuje .
Cielecinki i króliczka nie jem , nie dlatego, że mi nie smakuje .Bo nie wiem jak smakuje .Nie jem z innych powodów .
26 kwietnia 2025 09:00 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

O tak,cieciorka to super fasolka :-). Też bardzo lubię . Przypomniałaś mi o niej,a ja sobie przypomniałam,że jeszcze jeden słoik stoi w szafce. Robię z nią sałatki,smarowidła do chleba,dodaję do gulaszu warzywnego itd itd. I piekę. Żałuję że nie pomyślałam o niej dzisiaj,kiedy piekłam paprykę . Odsączam,płuczę,osuszam na ręczniku papierowym,lekko solę w misce,posypuję trochę słodką,wędzoną papryką( bo lubię,ale można czymś innym doaromacić),polewam oliwą ,rozsypuję na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piekę . A później zajadam przed telewizorem :-)

Za dużo zachodu jak dla mnie leniwa jestem 
 
Smarowidło robię z  awokado jednak częściej smaruje tradycyjnie , bo tak mi smakuje .
Za to sama robię paprykarz z makrela .To też lubię 
27 kwietnia 2025 10:20 / 3 osobom podoba się ten post
Zrujnowałam sobie plan .
Powąchałam lubczyk na tarasie i zamarzył mi się rosół .
Już nastawiłam z warzywami cząstkę kaczki i wołowiny .
Nie przepadam za rosołem , zjem jak zwykle makaron z rosołem a nie rosół z makaronem .
Robię też kapustke młoda z cebulką i marchewką na masełku .Oczywiście garść koperku i przyprawy dodam .Do tego ze 2 ziemniaczki ( małe) zjem .Bez mięsa .
27 kwietnia 2025 10:57 / 3 osobom podoba się ten post
Kolorowo i wiosennie .  Zielone szparagi z piekarnika,z pomidorkami i parmezanem. Pierś z kurczaka grillowana. Może zrobię do tego ziemniaczki pokrojone w kostkę i smażone na patelni . Widziałam na YouTube u Agnieszki Mielczarek i mi "posmakowały ". Zaprosiłam moją psiapsi Krysię na obiad,w towarzystwie lepiej smakuje .
27 kwietnia 2025 12:11 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś nie mam rozkmin. Mój dalej na diecie , choć juz go rusza stek wołowy który sobie zamierzam przyrządzic. Dużo czerwonej kapusty do tego - czyli mój klasyk. 
28 kwietnia 2025 15:20 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj było spaghetti. Z cukinią i pomidorkami z patelni,w sosie z bazyliowego pesto,które sama zrobiłam . Sporo czosnku,świeżej bazylii,parmezanu i orzeszków piniowych