Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

11 czerwca 2025 10:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

A ja lubię stać przy kuchni i coś warzyć :-) szybciej czas mija i zadowolenie przy stole rośnie .A to dobrze wpływa na atmosferę .

Zostało mi jeszcze trochę ziemniaków i muszę je zużyć 
Zrobię placki ziemniaczane i zupę botwinkową . Wczoraj na produkowałam klusek śląskich a nawet zaryzykowałam i zrobiłam pierogi leniwe . Młode ziemniaczki będę jadła jak już skrzynia bedzie pusta .

Też lubię stać w kuchni przy garnkach i warzyć. Relaksuje mnie gotowanie. Wczoraj pogoda nie sprzyjała spacerom,zrobiłam więc zakupy i wzięłam się za gotowanie. Uwarzyłam esencjonalny rosół drobiowy ,z dużą ilością młodej włoszczyzny,w największym garnku,jaki posiadam . Większą część zamroziłam w pojemnikach,na reszcie ugotowałam ...zupę botwinkową ,mamy więc podobny obiad na dzisiaj. Nie dałam rady się oprzeć i już wczoraj na kolację zjadłam solidną porcję . Mięsko obrałam dodam do niego część warzyw z rosołu,zmielę,doprawię i będzie farsz do naleśników . Takiego nadzienia jeszcze nie robiłam,ale na "Ania gotuje " wyczytałam ,że właśnie tak można zrobić i ma być smakowicie . Sama jestem ciekawa,jak to będzie smakowało . Trafiłam w warzywniaku na ładną botwinkę,kupiłam kilka pęczków . W garnkach bulgotało ,a ja w tym czasie zajęłam się pięknymi,młodymi buraczkami. Umyłam,osuszyłam,pokroiłam i zamroziłam . Dodaję ją później do zupy buraczkowej.
12 czerwca 2025 07:16 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Też lubię stać w kuchni przy garnkach i warzyć. Relaksuje mnie gotowanie. Wczoraj pogoda nie sprzyjała spacerom,zrobiłam więc zakupy i wzięłam się za gotowanie. Uwarzyłam esencjonalny rosół drobiowy ,z dużą ilością młodej włoszczyzny,w największym garnku,jaki posiadam :-). Większą część zamroziłam w pojemnikach,na reszcie ugotowałam ...zupę botwinkową ,mamy więc podobny obiad na dzisiaj. Nie dałam rady się oprzeć i już wczoraj na kolację zjadłam solidną porcję :oczko:. Mięsko obrałam dodam do niego część warzyw z rosołu,zmielę,doprawię i będzie farsz do naleśników . Takiego nadzienia jeszcze nie robiłam,ale na "Ania gotuje " wyczytałam ,że właśnie tak można zrobić i ma być smakowicie . Sama jestem ciekawa,jak to będzie smakowało . Trafiłam w warzywniaku na ładną botwinkę,kupiłam kilka pęczków . W garnkach bulgotało ,a ja w tym czasie zajęłam się pięknymi,młodymi buraczkami. Umyłam,osuszyłam,pokroiłam i zamroziłam . Dodaję ją później do zupy buraczkowej.

Moja botwinkową też zamrożona .Właściwie do końca mca nie muszę gotować  Mam  różne zupy zamrożone , bigos, gołąbki .
Trochę mnie to wqrza  bo lubię gotować  , To mrożenie to z konieczności, bo gotowanie w małym garnku pozbawia zupę smaku .. Gotuje w większym a potem zamrazam .Idzie czas pięknej pogody ( nareszcie,) nie będę ciurkiem stała przy garnkach.Wykorzystam to co mam .Sałata, szczypiorek ,rzodkiewka , maggi,natka pietruszki rośnie na tarasie . To do upiększania i dosmaczenia potraw .  Mały krzak mini  hortensji  zaczyna kwitnąć . Też na tarasie . Lubię rano z kawka posiedzieć , jednak w czerwcu tego nie zrobiłam .Zimno i mokro 
Ciekawe Gusiu jak Twoje hortensje w nie Twoim ogrodzie . Tęsknisz ?

12 czerwca 2025 07:20 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Kardy ma dar  i lubi co innego ja też lubię gotować ale jak ktoś jeszcze apetycznie nie marudzi to aż sie chce.Tu jest ciężko z drugim daniem zadowolić pdp tego nie tamtego nie ale kombinuje a że szparagi lubi i chętnie je to robię częściej np.dwa razy w tygodniu dwa razy zupkę raz rybkę, i raz frytki i sznycel weganski i smakuje nie ma pola do popisu:gwizdanie:Ale próbuje czasem coś zmienić 

Oczywiście . Mnie już tylko wspomnienia zostały z wielkiego obiadu .Kiedyś goniłam od stołu  to teraz mam krzesła przy stole .Każdy na  swoim i w swojej kuchni .
12 czerwca 2025 20:19 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś  były ziemniaki smażone z jajkiem i buraczki a ja dziki ryżowa jajko i papryka oraz rzodkiewka kiszona
13 czerwca 2025 06:55 / 2 osobom podoba się ten post
Dziś mam bigos weganski pdp w przedszkolu
13 czerwca 2025 07:41 / 2 osobom podoba się ten post
A ja lekuchny  krupniczek z zieleninką i pierogi ruskie .Obiad dziele na 2  o 12 tej zjadam miseczkę zupy a o 14 tej  drugie danie jeśli takie robię.  Jak zupa treściwa to drugiego dania ni ma. 
13 czerwca 2025 21:06 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

A ja lekuchny :-) krupniczek z zieleninką i pierogi ruskie .Obiad dziele na 2  o 12 tej zjadam miseczkę zupy a o 14 tej  drugie danie jeśli takie robię.  Jak zupa treściwa to drugiego dania ni ma.:mniam: 

Kusisz teraz pierogami ale ju co najwyżej w domku zrobię 
14 czerwca 2025 08:15 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś dalszy ciąg bigos weganski z ziemniakami dla pdp i budyn a ja sam bigos
14 czerwca 2025 14:27 / 1 osobie podoba się ten post
Jak na sobotę przystało obiad palce lizać .

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym , młode ziemniaczki i sałata ze szczypiorkiem . Od kiedy mam ten instrument do gazowania wody,  tylko soki zmieniam . Fajna rzecz i mało miejsca zajmuje .Mam jeszcze lody w zamrażarce , może trochę później zjemy .
15 czerwca 2025 07:48 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś ziemniaczki pieczone,sznycel weganski,i budyn dla PDP ja bez budynu
15 czerwca 2025 10:48 / 1 osobie podoba się ten post
Zapiekanka z warzyw w sosie pomidorowym i parmezanem .
 Taki mój obiad reszta domowników coś sobie treściwego dobiorą .
16 czerwca 2025 07:07 / 1 osobie podoba się ten post
Dziś mam wolne od gotowania pdp do przedszkola
16 czerwca 2025 16:02 / 1 osobie podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Dziś mam wolne od gotowania pdp do przedszkola:-)

Mam taki sam obiad jak Ty .
16 czerwca 2025 17:00 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Mam taki sam obiad jak Ty .:-):-)

No i superrr 
17 czerwca 2025 07:55 / 1 osobie podoba się ten post
Warzywa z patelni z tortellini ,budyn a ja chyba platki sobie zrobie