Co dzisiaj gotujesz na obiad? 20

24 sierpnia 2025 14:39 / 2 osobom podoba się ten post
Nie gotowałam,odmroziłam ruskie pierogi,domowe,obsmażyłam ze zrumienioną cebulką. Popiłam sokiem ze słodkich buraków z cytryną . Gotowym,z butelki. Były bio
Mleczko narobiła mi apetytu na rosół. Kupię jutro kurczaka zagrodowego,co prawda ze sklepu a nie z zagrody,ale liczę na to,że będzie smaczny,aromatyczny,esencjonalny. Będę miała obiady prawie na cały tydzień. Wszak dobry rosół to dobra baza do innych potraw
26 sierpnia 2025 09:30 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj sobie robię ziemniaczki smażone z sosem czosnkowym, jajko sadzone i fasolka szparagowa z maselkiem. 
26 sierpnia 2025 10:29 / 2 osobom podoba się ten post
Dzisiaj już się dusi gulasz + ziemniaki +sałatka z papryki imarchewką a do tego jabłko .
26 sierpnia 2025 10:53 / 3 osobom podoba się ten post
Leczo będzie . Zaraz zabieram się za krojenie. Jak wczoraj weszłam do sklepu,to przy warzywach i owocach się zatrzymałam i taki pomysł do głowy mi przyszedł.. uwielbiam koniec lata w warzywniaku, zawrotu głowy można dostać od kolorów i rodzajów warzyw i owoców. W ulubionym mięsnym dokupiłam jeszcze dobrą kiełbaskę ,nie będzie wegetariańskie ,jakie najczęściej robię .Ale część,która trafi do słoików,będzie bez kiełbaski . Gotuję w dużym garze,bo warzyw prawie w hurtowych  ilościach zakupiłam . Miał być rosół na który to Mleczko narobiła mi apetytu,ale niestety,te "prawdziwe",zagrodowe kurczaki dostają tylko w czwartki ,więc muszę obejść się smakiem 
26 sierpnia 2025 11:39 / 4 osobom podoba się ten post
Ja mam dzisiaj wątróbkę drobiowa z cebulką  , tłuczone ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków .

Obiad z musu wczoraj rozmrozilam wątróbkę dla kotów , nie chciały zjeść tego kawałeczka z ich miseczki . Trudno nie wyrzucę, będzie obiad  
26 sierpnia 2025 15:05 / 3 osobom podoba się ten post
Były gofry z cukinią i marchewką, zupa z cukini 
27 sierpnia 2025 12:49 / 1 osobie podoba się ten post
Zupa pomidorowa 
27 sierpnia 2025 18:15 / 3 osobom podoba się ten post
A ja dziś resztę zupy pieczarkowym z poniedziałku. Teraz zrobiłam sobie cukinię smażona w bułce i jajku. 
27 sierpnia 2025 21:55 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Jako jedyna :-) szukam sposobu na pozbycie się nalepek , które wnuczka ze szczególną starannością umieściła na drzwiach . Macie może jakieś metody , będę wdzięczna :bravo:

Jesli jeszcze sie męczysz, to przetrzyj nalepki papierem sciernym i pozostaly klej usun acetonem albo alkoholem izopropylowym ( ma go np. żel do odkazania dłoni). Metalowym drzwiom od lodówki nie powinno nic się stać. 
27 sierpnia 2025 21:59 / 3 osobom podoba się ten post
Zeby wątku obiadowemu stalo sie zadość, to chipolaty błagalnie patrzyly na mnie z lodówki. Tak też je i na kolacje przyrządzilam z salatką z pomidorów i chlebkiem. Jakby kto sie pytał chipolaty to takie małe kielbaski o szumnej włoskiej nazwie. Nic podejrzanego w srodku nie było, ale i nic szczególnego. Zjadło sie i tyle. 
28 sierpnia 2025 08:07 / 3 osobom podoba się ten post
Sama nie wiem co ugotować ale mam placki ziemniaczane może jeszcze odgrzeje sobie zrobię salate  sama nie wiem coś moja pdp robi psikusa 
28 sierpnia 2025 09:19 / 4 osobom podoba się ten post
Ja za to zrobię racuchy z jabłkami bo mamy na ogrodzie dużo jabłek🍎
28 sierpnia 2025 09:29 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj ryneczek to ryba będzie 
28 sierpnia 2025 10:29 / 3 osobom podoba się ten post
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z makaronem . Surówka z białej kapusty. 
28 sierpnia 2025 12:35 / 2 osobom podoba się ten post
Wyjątkowo wcześnie,jak na mnie,jestem już po śniadanioobievdzie . Zjadłam leczo ze słoika,który nie chciał się porządnie zawekować. Z bagietką 🥖. A na działce u koleżanki będą sałatki,ciasto i co tam która przyniesie. Ja wybrałam łatwiznę -butelka wina,sery i owoce,nie mam czasu na przygotowanie czegoś innego. Białe wino już się chłodzi,reszta w lodówce . Grilla nie robimy,bo nam się nie chce,chociaż zjadłabym chętnie arbuza czy brzoskwinię ugrillowane 🍉🍑