PONCZOCHY UCISKOWE

22 września 2025 09:26 / 1 osobie podoba się ten post
ANASTAZJA76

czy te pończochy cieńsze, bez recepty,  też są kupowane tylko w aptekach ?

Bedziesz wiedziala jakie są jak odbierzesz. Mozesz w aptece zapytac też. Te o nizszym stopniu kompresji , które opiekunka moze zakladac nie są na oko duzo ciensze. 
22 września 2025 10:58
ANASTAZJA76

czy te pończochy cieńsze, bez recepty,  też są kupowane tylko w aptekach ?

Możesz też zapytać o nie w Sanitätshausie. Powinny być 
22 września 2025 13:43 / 3 osobom podoba się ten post
Myślałam , że podopieczny sam ubrał pończochy i poszedł na spacer . A tu widzę, że dalej się rozkminia 
22 września 2025 14:08 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Myślałam , że podopieczny sam ubrał pończochy i poszedł na spacer . A tu widzę, że dalej się rozkminia :wysmiewa:

Bo kminek dobrze robi na trawienie 
22 września 2025 14:41 / 3 osobom podoba się ten post
Pewnie, nie ma co kminic. Grunt, żeby na głowę nie naciagnąc. 
22 września 2025 21:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Myślałam , że podopieczny sam ubrał pończochy i poszedł na spacer . A tu widzę, że dalej się rozkminia :wysmiewa:

...a dlaczego by nie. ? kto chce rozkminia ...kto nie chce, to nie. Ważne że człowiek się czegoś dowiaduje,że to forum żyje ;) po to jest ...każdy znajduje tu coś dla siebie.
22 września 2025 21:19 / 2 osobom podoba się ten post
pytanie co dalej ?  co mam terez z tym zrobić jeśli tam wrócę. Powinnam odmówić zakładania pończoch po tym czego się dowiedziałam? jakie to niesie zagrożenie dla podopiecznej i dla mnie jeśli nie jestem osobą kompetentną ;) do ich zakładania w razie gdyby coś się działo ...
22 września 2025 21:31 / 1 osobie podoba się ten post
ANASTAZJA76

pytanie co dalej ?  co mam terez z tym zrobić jeśli tam wrócę. Powinnam odmówić zakładania pończoch po tym czego się dowiedziałam? jakie to niesie zagrożenie dla podopiecznej i dla mnie jeśli nie jestem osobą kompetentną ;) do ich zakładania w razie gdyby coś się działo ...

Najlepiej porozmawiać z koordynatorem jeszcze przed wyjazdem na zlecenie. 
27 września 2025 20:37
ANASTAZJA76

Anastazjo - wywiedz się co to za ponczochy . 
Od II stopnia kompresji wzwyz juz są przepisywane w ramach leczniczej terapii uciskowej - tych nie wolno.
Jedynki - wspomagająco , przy osłabieniu zył , obrzękach z tego powodu , przy wykluczeniu poważniejszych schorzen żylnych. 
28 września 2025 07:20
ANASTAZJA76

...a dlaczego by nie. ? kto chce rozkminia ...kto nie chce, to nie. Ważne że człowiek się czegoś dowiaduje,że to forum żyje ;) po to jest ...każdy znajduje tu coś dla siebie.

Jakby nie tozkminial to i tak sama musisz podjąć decyzję . 

Forum żyło , żyje i będzie zylo . Opiekunki się zmieniają  a ono trwa . To dobre miejsce , żeby sobie pogadać 

28 września 2025 07:45 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Bo kminek dobrze robi na trawienie :-)

Żeby potem nie było problemu 
28 września 2025 07:56 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Pewnie, nie ma co kminic. Grunt, żeby na głowę nie naciagnąc. :-)

No co Ty na głowę? Tego nawet nie rozkminiaj , nie ten rozmiar
28 września 2025 08:05 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

No co Ty na głowę? Tego nawet nie rozkminiaj , nie ten rozmiar:lol3:

Ale bez brylków zdarzyć się może :)
08 października 2025 14:12
tina 100%

Bedziesz wiedziala jakie są jak odbierzesz. Mozesz w aptece zapytac też. Te o nizszym stopniu kompresji , które opiekunka moze zakladac nie są na oko duzo ciensze. 

kordynatorka twierdzi że 1 i 2 stopień możemy zakładać 
08 października 2025 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
ANASTAZJA76

kordynatorka twierdzi że 1 i 2 stopień możemy zakładać 

To już twoja sprawa i odpowiedzialność gdzie sie doinformujesz. Czy zajrzysz w przepisy - dostępne i na niemieckiej stronie rządowej, czy posluchasz koordynatorki. Ja bym dylematow w tej kwestii nie miała.