Powitajki przy kawie 80

01 stycznia 2026 14:39 / 1 osobie podoba się ten post
Witam w Nowym Roku- niech będzie pomyślny dla nas wszystkich ! 
01 stycznia 2026 14:44 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień dobry Opiekunkowo 🥐 🌻 ☕ 
Była u mnie koleżanka z opiekuńczego grona , miły wieczór , zasnęliśmy dopiero o drugiej przez ten hałas . Na śniadanie o 8 do szpitala. 

Na naszej wsi cicho, kulturalnie . Na większej imprezie w pałacyku był pokaz fajerwerków - potrwał do 20 min po północy. A tak to nikt ostentacyjnie nie przechwalał się fajerwerkami kupionymi w promocji w Lidlu czy gdzie - chociaz czasem tak bywało , żeby okazać swoją lepszość :) Ale to taki niechlubny ewenement - ci ludzie w ogóle nie liczyli się z nikim z racji tego, że jezdzili na Hamburg do roboty. Stare czasy, wtedy też byla moda na takie zachowania - nie przetrwała do dziś. My przywitalismy Nowy Rok w kameralnej atmosferze , przy pogawędkach i tańcach :) 
01 stycznia 2026 14:46 / 1 osobie podoba się ten post
nincia

Dzień dobry w Nowym Roku.Znów jesteśmy o rok starsi :hihi:.My też siedzieliśmy do godziny ok.2,00. Teraz jeszcze leżymy w łóżku. Nie mogę już spać to piszę do was. Wszystkiego dobrego w tym Nowym Roku wszystkim życzę. Dużo zdrówka bo ono jest najważniejsze oraz spełnienia marzeń :-(..Każdy ma jakieś marzenia .. Teraz popiszę do innych.

Stałocieplni mają to do siebie, że lubią się poprzytulać. My też póżno wstaliśmy . Fajnie tak :)
01 stycznia 2026 17:10 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Na naszej wsi cicho, kulturalnie . Na większej imprezie w pałacyku był pokaz fajerwerków - potrwał do 20 min po północy. A tak to nikt ostentacyjnie nie przechwalał się fajerwerkami kupionymi w promocji w Lidlu czy gdzie - chociaz czasem tak bywało , żeby okazać swoją lepszość :) Ale to taki niechlubny ewenement - ci ludzie w ogóle nie liczyli się z nikim z racji tego, że jezdzili na Hamburg do roboty. Stare czasy, wtedy też byla moda na takie zachowania - nie przetrwała do dziś. My przywitalismy Nowy Rok w kameralnej atmosferze , przy pogawędkach i tańcach :) 

20 minut to jest do zniesienia : ale ponad dwie godziny to już przesada . W dodatku bardzo głośne , bardziej przypominające detonację niektóre . 
Niemcy chcą ograniczyć zakup . 
Holandia ogranicza od 26 czy nawet zakazuje . Dzisiaj spaliła się wieża i dach kościoła .
Szwajcaria dramat : kilkudziesięciu ludzi eksplozja i pożar kosztowało życie . Przyczyną jeszcze niepewna . Jest mowa o pokazie pirotechnicznym ..
Edit: zimne ognie zajęły sufit. 
01 stycznia 2026 17:25 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

20 minut to jest do zniesienia ::chaplin: ale ponad dwie godziny to już przesada . W dodatku bardzo głośne , bardziej przypominające detonację niektóre . 
Niemcy chcą ograniczyć zakup . 
Holandia ogranicza od 26 czy nawet zakazuje . Dzisiaj spaliła się wieża i dach kościoła .
Szwajcaria dramat : kilkudziesięciu ludzi eksplozja i pożar kosztowało życie . Przyczyną jeszcze niepewna . Jest mowa o pokazie pirotechnicznym ..
Edit: zimne ognie zajęły sufit. 

To masz na myśli? https://www.nau.ch/news/schweiz/zeugen-berichten-champagnerflaschen-mit-kerzen-grund-fur-brand-67080841

W Zurychu spokój, to wiem z pierwszej ręki . Na internety trzeba teraz patrzeć z przymrużeniem oka . Będę śledzić. 
01 stycznia 2026 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
Niemieckie wiadomości podały. 
Dobrego roku 
01 stycznia 2026 20:05 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Niemieckie wiadomości podały. 
Dobrego roku :szampan:

Dzięci Dorcia, wzajemnie. Do niedzieli jestem w Polsce z rodzinką.
Byłam wszędzie za info. Tageschau podaje rzetelne wiadomosci bez kombinowania z AI- obecnie to plaga a z niewprawnych rąk powstaje kopiuj-wklej z tego co niezwalidowane AI napisało. Twórca najczęsciej znawcą tematu nie jest to i dość istotnych błędów nie wyłapie. Dlatego nie wierze we wszystko co widze. 
02 stycznia 2026 08:58 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry w nowym roku z serdecznymi życzeniami .Zdrowia, spokoju,stabilności życzę z całego serca .

Czas wrócić do codzienności , choć te dni wolne mnie wqrzają .Odzwyczaiłam się  . 
Dzisiaj robota a potem znów dwa dni wolne . 
Dobrego dnia  życzę .Pogoda nie rozpieszcza , śniegu nie ma  u  nas za dużo, ale za to wiatr dmie.
02 stycznia 2026 09:04 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Sałata lodowa, ser plastry, paseczki papryki, ogórka i łosos w plastrach. Smaruje serkiem śmietankowym Almette. I do tego sosik czosnkowy. 

No to na bogato , też wciskam różności oprócz sera twardego ,za to robię z pasta jajeczną . 
Dobry pomysł na szybką przystawkę ,na podwieczorek albo przekąskę do czegoś mocniejszego .
02 stycznia 2026 09:06 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Też tak to widzę :-)
Gosia nie pisze już hoho od kiedy :chaplin:

Zajęta jest i zmartwiona .Oby się wszystko wyrównało i wróciło do normalności .
02 stycznia 2026 09:29 / 4 osobom podoba się ten post
Czytam o fajerwerkach .
Nigdzie w sylwestra nie byłam z uwagi na zwierzęta . Pies leżał u stóp przykryty kocykiem, bo się boi wystrzałów . Kotka siedziała na kolanach tylko kocurek oczy miał jak spodki i patrzył w okno .
Po co to komu ? Jest teraz sposób na przyozdobienie nieba w Sylwestra bez hukowy .
Jestem za całkowitym zakazem .
Trzeba skończyć z tym barbarzyństwem .Szkoda ptaków i szkoda zwierząt . 
Nie ma logicznego myślenia , tylko przez zakazy można to ograniczyć .
02 stycznia 2026 09:32 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w Nowym Roku.
Nie piszę i nie zaglądam, bo po prostu m się nie chce.
Planowałam wyjechać na 4 tygodnie do Berlina, ale niestety jeszcze za wcześnie...
Jestem opiekunką - aktualnie własnego męża - a to też jest niełatwe
Czasami mam wszystkiego dość, zwłaszcza jak nawarstwią się problemy...
Do tego pogoda nie rozpieszcza
Życzę Wam wszystkim dużo zdrówka i aby wszystkie marzenia się spełniły.
02 stycznia 2026 10:18 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry Opiekunkowo 🥐 🌻 ☕ 
Nadaje już że szpitala, pdp ma się lepiej , pyskuje dodatkowo. Ręcznie nadal się broni. 
Czekam na jej Chefa Arzta 
Dobrego dnia 🤗 
02 stycznia 2026 12:11 / 4 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  U nas dziś armagedon pogodowy. Mąż koparkę uruchomił żeby nas trochę odkopać ale jutro pewnie będzie to samo bo sypie non stop i do tego zawiewa z pól.  Jutro żebym tylko dojechała na pogrzeb bo dziś to małe szanse wyjazdu. Najwyżej wezmę auto męża jest terenowe to dam radę. 
Tylko że śmieciami poszłam i zwierzętom🐕🐈  dać jeść. 
Do karmnika 🐦‍⬛🐦też dosypałam ziarna ale dziś pusto tam. ☹️
Dziś u mnie produkcja mielonych kotletów. 
Dla męża smażę na 2 patelnie. Później on sobie zamrozi i weźmie do Norwegii . Ma lodówkę samochodowa wiec nic nie rozmarzenie. 
Już trzeba powoli myśleć o pakowaniu walizki bo we wtorek 6 styczeń wyjazd na nowe zlecenie.
Dobrego dnia opiekunowo. Zdrówka. 

02 stycznia 2026 12:25 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry - w dobrym nastroju w tę pogodę - wiem , szaleństwo, ale lubię w sobie takie nieuładzenie. Może kiedyś pozwolę się zdiagnozować . Na razie mam za dużo roboty :)
Dorotee - sprawdz kto napada Margaretkę, podrap za uszkiem, może się wygada :) Poki co posyłam jej moją dobrą energię, a Ty się trzymaj 
Miłego dnia :).