Przepisy kulinarne

11 lipca 2014 11:24
Dziewczyny jak robicie rolady po niemiecku?
11 lipca 2014 11:33 / 2 osobom podoba się ten post
platy miesa dobrze rozbijam i smaruje musztarda, zostawiam na 10 min.
nie wiem czy to po niem. ale gwaranuje, ze rolady sa lekka....
pozniej jarzynki drobniutko pokrojone zawijam i obsmazam, dodaje troszke cebulki, pozniej wyrzucam,chodzi o smak
zalewam wrzatkiem, gotuje do miekk. w sosie obowiazkowo pieczeniowym,niemiecki
podaje z ziemniak. i czerwon.kap.
moze Ci troche pomoglam.... rolady po pol. to inna bajka...
obsmazam
11 lipca 2014 11:37 / 4 osobom podoba się ten post
frymusek

Miałam szkołę robienia roladek po niemiecku na poprzedniej szteli i powiem szczerze,ze bardzo mi zasmakowały i do dziś je robię tak samo: Mięso na roladki przygotowuję wieczorem dzień wcześniej. Lekko solę,pieprzę,smaruję musztardą,kładę na to cebulę porkrojoną w piórka,słoninę w cienkie plasterki i zawijam,spinam wykalaczką i do lodówki. Rano obsmażam na oleju kokosowym ze wszystkich stron ,potem zalewam gorącą wodą,dodaję przyprawy,sól,pieprz i majeranek. Jak mięso jest miękkie,wyciągam je z garczka i zagęszczam sos,wyciągam wykałaczki z roladek i jak sos jest juz gęsty wkladam z powrotem i gotowe.
11 lipca 2014 11:38 / 2 osobom podoba się ten post
frymusek

Plastry miesa rozbijam  nacieram solą i pieprzem, smaruję  solidnie musztardą odstawiam na ok. 10 min. póżniej kładę plaster boczku na to ogórka korniszona, cebulkę . zawijam spinam wykałaczką ... obsmażam i póżniej duszę podlewając bulionem ,żeby zrobił się sosik a na koniec zagęszczam śmietanką...Podaje z kluskami i czerwona kapustą :)
11 lipca 2014 11:42 / 2 osobom podoba się ten post
Bardzo bardzo dziękuję.Pozdrawiam :))))
22 lipca 2014 20:25
BABKA KRÓWKOWA

O,5 szklanki cukru
2 całe jaja
2 szkl.mąki tortowej
1,5 łyżeczki sody
12 łyżek oleju
1 szkl.mleka
1 puszka masy kajmakowej
Wszystko zmixowac i piec w 180 stopniach ok.1 godziny,posypac c.pudrem albo polewę zrobic jakąs.

Przepis dostałam od koleżanki,ja jeszcze nie piekłam -nie można dac zamiennie proszku do pieczenia zamiast sody bo malutkie urosnie.Od kajmaku masa jest ciężkawa.Ale proste w robocie to upieke za tydzień w domku:)
24 sierpnia 2014 14:05
Czy macie jakis przepis na kapusniak ze szpiczastej kapusty?.Nie moge uzyc kielbasy wieprzowej poniewaz moja Pdp ma uczulenie na wieprzowine.Bylam z jej corka na zakupach i tak mnie namawiala na ta kapuste.Do tego mam ...salami z indyka .Nigdy nie gotowalam kapusniaku z takiej kapusty.Macie jakies pomysly?Ewentualnie cos innego niz przyslowiowy polski kapusniak.
24 sierpnia 2014 14:11 / 1 osobie podoba się ten post
babuszka

Czy macie jakis przepis na kapusniak ze szpiczastej kapusty?.Nie moge uzyc kielbasy wieprzowej poniewaz moja Pdp ma uczulenie na wieprzowine.Bylam z jej corka na zakupach i tak mnie namawiala na ta kapuste.Do tego mam ...salami z indyka .Nigdy nie gotowalam kapusniaku z takiej kapusty.Macie jakies pomysly?Ewentualnie cos innego niz przyslowiowy polski kapusniak.

To jest bardzo delikatna  i smaczna kapusta i szybko sie gotuje.W DE kroja ja w kwadraty i robia jak nasz bigos.(w tych miejscach gdzie pracowałam) nie jadłam z salami,ale skoro twoja pdp to jada to zrob.Kapusniak gotuja gość gęsty też z wędliną.Tylko nie zpomni dodac kminu.Ale sprawdz czy tak jadają.

27 sierpnia 2014 20:23
Makaron z cukinią 
Wlac na patelnie 2 lyzki oleju.Wkroic 1 zabek czosnku, poddusic .Na goracy  ojej wlozyc ,pokrojone w 5 cent,slupki cukinie /na 4 osoby 2 cukinie i 40 dkg. makaronu  /najlepiej penne  /Cukinie zapiec-lekko obracajac.doprawic sola /pieprzem i oregano.Do goracego makaronu przelozyc culinie,wlac 2 lyzki oliwy z oliwek.Smacznego
27 sierpnia 2014 20:23
Makaron z cukinią 
Wlac na patelnie 2 lyzki oleju.Wkroic 1 zabek czosnku, poddusic .Na goracy  ojej wlozyc ,pokrojone w 5 cent,slupki cukinie /na 4 osoby 2 cukinie i 40 dkg. makaronu  /najlepiej penne  /Cukinie zapiec-lekko obracajac.doprawic sola /pieprzem i oregano.Do goracego makaronu przelozyc culinie,wlac 2 lyzki oliwy z oliwek.Smacznego
27 sierpnia 2014 20:23 / 1 osobie podoba się ten post
Makaron z cukinią 
27 sierpnia 2014 20:29
Joasia

Plastry miesa rozbijam  nacieram solą i pieprzem, smaruję  solidnie musztardą odstawiam na ok. 10 min. póżniej kładę plaster boczku na to ogórka korniszona, cebulkę . zawijam spinam wykałaczką ... obsmażam i póżniej duszę podlewając bulionem ,żeby zrobił się sosik a na koniec zagęszczam śmietanką...Podaje z kluskami i czerwona kapustą :)

Przeciez to typowe polskie rolady ,tylko na Pomorzu dodajemy jescze boczek wędzony lub parzony i ogórek kiszony -no tak troche musiałam dodać. W DE można kupić ogórki kiszone w słoikach nazywają się dill salz gurken.    Sorrki pomyliłam adresata. Nie będę jeszcze raz pisała bo to nie ma sensu.
27 sierpnia 2014 20:34 / 1 osobie podoba się ten post
didusia

Przeciez to typowe polskie rolady ,tylko na Pomorzu dodajemy jescze boczek wędzony lub parzony i ogórek kiszony -no tak troche musiałam dodać. W DE można kupić ogórki kiszone w słoikach nazywają się dill salz gurken.    Sorrki pomyliłam adresata. Nie będę jeszcze raz pisała bo to nie ma sensu.

Dziekuję że to napisałaś.
Byłam okropnie ździwiona,kiedy robiac sałatke wielowarzywna otworzyłam taki słoik przekonana,ze to zwykle dostepne korniszony.Nalepka była w wiekszości oderwana -widziałam tylko ''dill'' Smak mnie zaskoczył bo prawie jak ''nasze''

PS.Sałatka zrobiła furorę:)
27 sierpnia 2014 20:39 / 1 osobie podoba się ten post
agama

Dziekuję że to napisałaś.
Byłam okropnie ździwiona,kiedy robiac sałatke wielowarzywna otworzyłam taki słoik przekonana,ze to zwykle dostepne korniszony.Nalepka była w wiekszości oderwana -widziałam tylko ''dill'' Smak mnie zaskoczył bo prawie jak ''nasze''

PS.Sałatka zrobiła furorę:)

Prosze bardzo. Moja oma nauczyła się jeść nawet zupę ogórkową a jak wrócę z powrotem do De to zrobię brukiewkową na gęsinie.
28 sierpnia 2014 08:01
Kochane....chcę upiec sernik. W Polsce kupuje ser w wiaderku,taki od razu na sernik-mielony.
Tu w Niemczech trochę się gubię...Jaki będzie najlepszy? Dodam,ze potrzebuję 1kg,philadelphia jest dosyć droga....