Dziewczyny jak robicie rolady po niemiecku?
Czy macie jakis przepis na kapusniak ze szpiczastej kapusty?.Nie moge uzyc kielbasy wieprzowej poniewaz moja Pdp ma uczulenie na wieprzowine.Bylam z jej corka na zakupach i tak mnie namawiala na ta kapuste.Do tego mam ...salami z indyka .Nigdy nie gotowalam kapusniaku z takiej kapusty.Macie jakies pomysly?Ewentualnie cos innego niz przyslowiowy polski kapusniak.
Plastry miesa rozbijam nacieram solą i pieprzem, smaruję solidnie musztardą odstawiam na ok. 10 min. póżniej kładę plaster boczku na to ogórka korniszona, cebulkę . zawijam spinam wykałaczką ... obsmażam i póżniej duszę podlewając bulionem ,żeby zrobił się sosik a na koniec zagęszczam śmietanką...Podaje z kluskami i czerwona kapustą :)
Przeciez to typowe polskie rolady ,tylko na Pomorzu dodajemy jescze boczek wędzony lub parzony i ogórek kiszony -no tak troche musiałam dodać. W DE można kupić ogórki kiszone w słoikach nazywają się dill salz gurken. Sorrki pomyliłam adresata. Nie będę jeszcze raz pisała bo to nie ma sensu.
Dziekuję że to napisałaś.
Byłam okropnie ździwiona,kiedy robiac sałatke wielowarzywna otworzyłam taki słoik przekonana,ze to zwykle dostepne korniszony.Nalepka była w wiekszości oderwana -widziałam tylko ''dill'' Smak mnie zaskoczył bo prawie jak ''nasze''
PS.Sałatka zrobiła furorę:)