Kochane....chcę upiec sernik. W Polsce kupuje ser w wiaderku,taki od razu na sernik-mielony.
Tu w Niemczech trochę się gubię...Jaki będzie najlepszy? Dodam,ze potrzebuję 1kg,philadelphia jest dosyć droga....
Kochane....chcę upiec sernik. W Polsce kupuje ser w wiaderku,taki od razu na sernik-mielony.
Tu w Niemczech trochę się gubię...Jaki będzie najlepszy? Dodam,ze potrzebuję 1kg,philadelphia jest dosyć droga....
Dziękuję :)
Nie ma za co:)Też kiedyś byłam początkująca i wiem jak łatwo się pogubić,a po co twarogu 2 godziny w sklepie szukać:)
A mięso do pierogów - jakie?
Zalewajka świętokrzyska /dla Binor/
1/2 kg ziemniaków
Butelka żuru /kielecki/
2 srednie cebule
3ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy wędzonej lub białej lub wędzonego boczku /moze byc po trochu tego wszystkiego/ śmietana wiejska
lisć laurowy
2 ziarenka ziele ang.
3 kapelusze prawdziwkow suszonych
Słonina do kraszenia
Ziemniaki pokroic w kostkę,cebule też drobno.Zagotowac wodę,włożyć ziemniaki,kiełbasę w plasterkach lub boczek w kostkach,cebulę,liść,ziele,namoczone wcześniej grzyby.Żur dokładnie wymieszać z 4 łyżkami śmietany,dodać przecisniety pzez praskę lub posiekany czosnek.Gdy ziemniaki miękkie,dodać przygotowaną mieszankę /żur+śmietana+czosnek/.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem. Pokraszoną zarumienioną słoninką zalewajkę świętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach , z chlebem.