Przepisy kulinarne

28 sierpnia 2014 08:06 / 1 osobie podoba się ten post
basiaim

Kochane....chcę upiec sernik. W Polsce kupuje ser w wiaderku,taki od razu na sernik-mielony.
Tu w Niemczech trochę się gubię...Jaki będzie najlepszy? Dodam,ze potrzebuję 1kg,philadelphia jest dosyć droga....

Philadelphia to Frischkäse,do sernika się nie nadaje:)
Do sernika ,to zwykły Quark,czyli ichni twaróg,nie jest drogi i do tego ciasta jak najbardziej się nadaje.Znajdziesz w kazdym supermarkecie:)
28 sierpnia 2014 08:12 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję :)
28 sierpnia 2014 08:17
basiaim

Dziękuję :)

Nie ma za co:)Też kiedyś byłam początkująca i wiem jak łatwo się pogubić,a po co twarogu 2 godziny w sklepie szukać:)
28 sierpnia 2014 08:18 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Nie ma za co:)Też kiedyś byłam początkująca i wiem jak łatwo się pogubić,a po co twarogu 2 godziny w sklepie szukać:)

He he...ja tak szukalam kiedyś maki ziemniaczanej :D
01 września 2014 05:56 / 1 osobie podoba się ten post
Wczoraj zrobiłam na obiad zupę-krem z dyni, podaną w dyni, jako w wazie. Fajny efekt.
A na drugie były pstrągi na grillu,z masłem ziołowym(czosnek,ziel. pietr,koperek), do tego micha sałaty wieloskładnikowej.
01 września 2014 06:07
A ja dzisiaj robie zupe pomodorową z domowym makaronem i pierogi z miesem (farsz surowy trzeba dłuzej pogotować) sosik smietanowo-czosnkowy.(dużo czosnku).
01 września 2014 06:12
A mięso do pierogów - jakie?
01 września 2014 06:29
pipeta

A mięso do pierogów - jakie?

Mięso do pierogów z karkówki + sol + pieprz + cebulka, ale przesamzona na złoty kolor.Wazny jest ten sosik z czosnkiem.
01 września 2014 09:00 / 1 osobie podoba się ten post
Dietetyczne przepisy:

Kurczak z brokułami:

200 g filetu z piersi kurczaka ( 2 kawałki)
8-10 różyczek brokułu
1 ząbek czosnku
1 łyzka oliwy z oliwek oregano,bazylia,sól,pieprz.

Czosnkiem nacieramy pierś z kurczaka,smarujemy oliwa z oliwek posypujemy solą,pieprzem,oregano oraz bazylią,zawijamy je w folie aluminiową razem z przepolowionym ząbkiem czosnku.W garnku gotujemy 3-4 cm wody,wkladamy sito i ukladamy na nim kawalki kurczaka w folii.Gotujemy je przez 10 minut.Po czym dodajemy brokuły,doprawiamy solą i całość gotujemy jeszcze 8 minut.Podajemy z ryżem,polentą,kasza.

01 września 2014 09:08 / 1 osobie podoba się ten post
Tez dietetyczny:
Mintaj
Ziemniaki ( mozna zstapić tez ryżem czy polentą)
1 jabłko
1 marchew
sól,pieprz

Mintaja(czy inna rybę) myjemy,osuszamy,doprawiamy solą oraz pieprzem i zawijamy w folie aluminiową.Gotujemy na parze około 15 minut.
Jabłko i marchew obieramy i trzemy na tarce o duzych otworach,mieszamy dodając odrobine soli i pieprzu mozna dodac troche jogurtu.

07 września 2014 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
Zalewajka świętokrzyska /dla Binor/
1/2 kg ziemniaków
Butelka żuru /kielecki/
2 srednie cebule
3ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy wędzonej lub białej lub wędzonego boczku /moze byc po trochu tego wszystkiego/ śmietana wiejska
lisć laurowy
2 ziarenka ziele ang.
3 kapelusze prawdziwkow suszonych
Słonina do kraszenia

Ziemniaki pokroic w kostkę,cebule też drobno.Zagotowac wodę,włożyć ziemniaki,kiełbasę w plasterkach lub boczek w kostkach,cebulę,liść,ziele,namoczone wcześniej grzyby.Żur dokładnie wymieszać z 4 łyżkami śmietany,dodać przecisniety pzez praskę lub posiekany czosnek.Gdy ziemniaki miękkie,dodać przygotowaną mieszankę /żur+śmietana+czosnek/.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem. Pokraszoną zarumienioną słoninką zalewajkę świętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach , z chlebem. 

07 września 2014 19:26
greenandy

Zalewajka świętokrzyska /dla Binor/
1/2 kg ziemniaków
Butelka żuru /kielecki/
2 srednie cebule
3ząbki czosnku 20 dkg kiełbasy wędzonej lub białej lub wędzonego boczku /moze byc po trochu tego wszystkiego/ śmietana wiejska
lisć laurowy
2 ziarenka ziele ang.
3 kapelusze prawdziwkow suszonych
Słonina do kraszenia

Ziemniaki pokroic w kostkę,cebule też drobno.Zagotowac wodę,włożyć ziemniaki,kiełbasę w plasterkach lub boczek w kostkach,cebulę,liść,ziele,namoczone wcześniej grzyby.Żur dokładnie wymieszać z 4 łyżkami śmietany,dodać przecisniety pzez praskę lub posiekany czosnek.Gdy ziemniaki miękkie,dodać przygotowaną mieszankę /żur+śmietana+czosnek/.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem. Pokraszoną zarumienioną słoninką zalewajkę świętokrzyską serwujemy w głębokich talerzach , z chlebem. 

Na Pomorzu też taką samą zalewajkę robimy tzn moja mama -jest przepyszna i taka nasza polska
07 września 2014 20:08
Dzisiejsza surówka rukola,mozarella,suszone bazylia i koperek,pomidory,sól,pieprz, łyżka oleju, a dla Szefa ocet dodatkowo:)no i nieodłączny szczypior:)
07 września 2014 20:40
Greenandy, bardzo dziekuje.
07 września 2014 20:44 / 1 osobie podoba się ten post
Bardzo proszę,smacznego