Przepisy kulinarne

27 lutego 2015 15:02
Bardzo proszęproste ciaso:
4jajka
c. waniliowy
3/4 szkl. oleju
2 szkl. mąki
proszek do pieczenia na 1/2 kg mąki
1 szkl cukru
całe jajka + c. waniliowy + cukier zmiksować dobrze
Dodać olej i dalej zmiksować
Dodać mąkę + proszek i miksow
Smacznegoać jeszcze trochę
Dodać pokrojone jabłka w kosteczke tak ok 1 kg. Dobrze wymięszać i wylać na blaszke
Piec w 180 C ok 1 godz.
Można dodać inne owoce zamiast jabłek
27 lutego 2015 15:38 / 1 osobie podoba się ten post
Dzięki dziewczyny jutro będę robić i skorzystam chyba z przepisu Michasi:) Leonia, twój przepis znam, robiłam już takie ciasto tyle, że ze śliwkami i zawsze pyszne wychodziło.
04 marca 2015 10:41 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa gulaszowa / składniki dla 3 osób/
1/2 kg miesa wołowego gulaszowego
2 duze cebule
4 zabki czosnku
2 duze marchewki
kawałek pora
kawałek selera
2 duze ziemniaki
1 papryka czerwona
oraz Maggi fix do gulaszu.
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka w którym zupę bedziemy gotować wlewamy niewielka ilośc oleju.
Na rozgrzany olej wrzucamy mieso wołowe, pokrojone w kosteczkę.
Kiedy mieso bedzie podsmażone, wrzucamy warzywa.Chwile smażymy.
Wlewamy wodę , tyle by zakryć mięso z warzywami. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy wszystko do miękkosci mięsa.
Na koniec dodajemy rozrobiony z woda fix Maggi do gulaszu.Gotujemy przez chwilę.Próbujemy i ewentualnie dodajemy sól, pieprz.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!!!!!!!

04 marca 2015 11:59 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję, Ewa, skorzystam.
04 marca 2015 13:19
Jakiś szybki i nieskomplikowany przepisik na kluski z normalnym białym serem?Cos mi chodzi po glowie ,ale ze 20 lat nie robiłam a odkopałam gomułke sera w lodówce:)Nie chcę przepisu z netu tylko taki swojski,sprawdzony:)
04 marca 2015 17:52 / 7 osobom podoba się ten post
kasia63

Jakiś szybki i nieskomplikowany przepisik na kluski z normalnym białym serem?Cos mi chodzi po glowie ,ale ze 20 lat nie robiłam a odkopałam gomułke sera w lodówce:)Nie chcę przepisu z netu tylko taki swojski,sprawdzony:)

Kasia, ja robię tak: na patelni przesmażam boczek surowy wędzony pokrojony w niezbyt drobną kostkę, wyjmuję go, a na tym wytopionym tłuszczu smażę cebulę i jak jest już gotowa, dodaję do niej ten boczek i przyprawiam pieprzem, majerankiem i solą, ale soli nie za dużo, bo boczek słony. Gotuję makaron i mieszam go z tą "smażeniną", a na talerzu już posypuję białym serem. Pychotka! No chyba, że ktoś lubi na słodko, to już inna inszość.
04 marca 2015 20:41 / 2 osobom podoba się ten post
Binor

Kasia, ja robię tak: na patelni przesmażam boczek surowy wędzony pokrojony w niezbyt drobną kostkę, wyjmuję go, a na tym wytopionym tłuszczu smażę cebulę i jak jest już gotowa, dodaję do niej ten boczek i przyprawiam pieprzem, majerankiem i solą, ale soli nie za dużo, bo boczek słony. Gotuję makaron i mieszam go z tą "smażeniną", a na talerzu już posypuję białym serem. Pychotka! No chyba, że ktoś lubi na słodko, to już inna inszość.

Binor, zrobię to, ale dodam jeszcze pokrojone na pół czarne oliwki i posypię szczypiorem./troszkę/.

04 marca 2015 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
Binor

Ja w taki sposób robię tzw. szare kluski.:)) Pychotka mniam:)

04 marca 2015 21:15 / 3 osobom podoba się ten post
ewa14

Ja w taki sposób robię tzw. szare kluski.:)) Pychotka mniam:)

Czy to nie są przypadkiem przecieraki.?te kluski szare.Tak je na Mazowszu nazywają.Niebo w gębie .
04 marca 2015 21:50
Tak , to są właśnie przecieraki, w moim regionie nazywamy je kluski kartoflane.
Pracochłonne troszkę, ale doznania smakowe............bezcenne:))
Receptury nie podam, bo robię je na tzw. oko:)
10 marca 2015 10:43
PAELLA Z KREWETKAMI
400 g zamrożonych krewetek ( ja biorę więcej bo uwielbiam krewetki )
100 g Chorizo ew. ostrego Salami,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 strąk czerwonej papryki i 1 zielonej,
2 łyżki oliwy,
sól, pieprz
250g ryżu do paelli albo do risotto,
ok. 600 ml wywaru warzywnego
1 łyżeczka curry w proszku
Krewetki pozostawić do rozmrożenia, umyć. Chorizo lub salami pokroić pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, Papryki przekroić , oczyścić , umyć i pokroić w paski i z krewetkami smażyć na rozgrzanym oleju posolić i zdjąć z patelni. Cebulę , czosnek i Chorizo na pozostałym oleju smażyć , dodać ryż poddusić dodać wywar i zagotować i ok. 20 min dusić. Krewetki i paprykę wrzucić , zamieszać, przykryć i ok. 10 min. dusić.
Paellę doprawić solą , pieprzem i curry . Można przybrać rozmarynem i tymiankiem :)
Smacznego
10 marca 2015 14:41
Moja pdp ma cukrzyce, potrzebowalabym latwy przepis na cos dietetycznego:))
22 marca 2015 17:26 / 3 osobom podoba się ten post
Agamor - chcialas przepis w odpowiednim topiku - proszę :

Sałatka z kaszą KUSKUS

15 dkg kaszy,
  2 ogórki korniszony,
  2 puszki tuńczyka w oleju (w kawałkach,nie mniej niż 20 dkg)
1/2 puszki kukurydzy,
 1 mała cebula,
majonez
magi w płynie,
1 łyżka oliwy (nie koniecznie)
koperek zielony,pieprz,sól

Kasze wysypujemy do miseczki i zalewamy wrzatkiem tak żeby była 1 cm nad kasza i pozostawiamy. (ok. 5-7 min)
Reszte kroimy drobno dodajemy do kaszy i mieszamy.

Szybko,bez wielkiego wkladu pracy i naprawdę smaczna.

Dopiszę jeszcze: Jestesmy grupą kilkuosobową dziewcząt zaprzyjaźnionych jeszcze za dobrych czasow gdy w jednej firmie pracowałyśmy,spotykamy sie czesto bez względu na to w jakim składzie (ponieważ część jest na wyjeździe).Każde spotkanie w innym domu.Gospodyni stara sie czymś zachwycic resztę towarzystwa.Tym razem przypadło na kol. Marylkę a to spec od sałatek.Oprocz sałatek były jeszcze inne potrawy,ale najbardziej smakowala mi oprocz tej sałatki potrawa z czerwona fasolą BURITO .To potrawa meksykańska,ostra,smaczna i już wypróbowana w domu.Tam też jadłam kotlety mielone dosmakowane przyprawą magi w płynie.Też bardzo smaczne i pachnące.
22 marca 2015 18:37 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Moja pdp ma cukrzyce, potrzebowalabym latwy przepis na cos dietetycznego:))

Tu coś znalazłam, samej nic mi do głowy nie przychodzi:)
http://allrecipes.pl/przepisy/niski-ig.aspx
22 marca 2015 21:20 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa porowa z mięsem mielonym- porcja na ok 2-2,5 l.
Składniki: ok. 30 dag mięsa mielonego
2 średnie pory
3 serki topione( ja daje 2 śmietankowe i 1 grzybowy
2 l. rosołku instant
olej lub masło
pieprz, sól do smaku
Por, podzielony wzdłuż na 4 a póżniej w plasterki podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z mięsem.
W tym czasie rozprowadzamy rosołek, a w nim serki.
Łączymy wszystko ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.
Gotowe , smaczne, kaloryczne:)))