Emilio rodzina miała słuszną rację, że zwróciła uwagę abyś sama nie transferowała chorego. Kiedy oferują pomoc to należy z niej korzystać. Jeżeli ty nie będziesz szanować swojego kręgosłupa to kto to zrobi?
Magdalena komenda 1 2 3 jest podstawą. Czy to we dwie osoby czy w pojedynką. To jest odruch bezwarunkowy. Ja po prostu zapomniałam to opisać.
Właściwie wszystkie te zabiegi trudno jest opisać, lepiej jest to zobaczyć np. na filmach na Youtube jest tego mnóstwo i to w wielu językach, wystarczy troche poszperać, np. tu na filmiku mamy transfer na fotel inną metodą.

Tu akurat nogi chorego są między kolanami, ale ten pacjent jest jeszcze jako tako kumaty. Gorzej jest z bezwładnymi chorymi. Ja mam to nieszczęście, że mój siostrzeniec jest pampersiakiem od urodzenia - MPD- totalny bezwład. Jest już to chłopisko dłuższe ode mnie. Ale pupcie ma jak niemowle. Nie jest dopuszczone do zadnych odparzeń. Stosowane to co najlepsze. Dodatkowo mam wykształcenie w tym kierunku, ale i tak się staram wiedzę uzupełniać. Wiadomo medycyna idzie do przodu.Ja mam specjalną zakładkę na swoim lapku gdzie te filmiki i informacje zapisuje.
Hogata ja też tak podciągam. Dobrze jest też aby zapobiec zsuwaniu- między stopami a płytą łóżka włożyć dużą poduszkę. Hogata przy odwracaniu jest dobrze zgiąć noge w kolanie. Tzw."pozycja bezpieczna". Obrót następuje jednym ruchem, bez żadnego wysiłku. Pod warunkiem że chory ugina nogi i nie ma żadnych ograniczeń.