Ania do Ani - jak masz zawrzeć umowę o prace z niemieckim pracodawcą to stawka , która ci zaproponowano - mam nadzieję , ze to stawka netto i o to się dopytaj - jest dobrą stawką . Ja pracuje na umowę o pracę zawartą z niemiecką rodziną i mam 1350 Eu netto i oczywiście do tego płacone wszystkie składki + podatek .Jeżeli nawet masz dyplom opiekuna medycznego ale polski - to niestety wg prawa niemieckiego nie masz wymaganego wykształcenia jak Alnenpflege . . Zatem mogą cie zatrudnić jak Haushalthilfe ale dopominałabym się na twoim miejscu aby zatrudnili Cie jako Pflegekraft - to nie wymaga niemieckich kwalifikacji .
Plusy zatrudnienia u niemieckiej rodziny : kindergeld , jak pracujesz np nie cały rok ale np 186 dni w roku to dostaniesz fajny zwrot podatku , jeżeli masz wiecej niż 26 lat to masz prawo do 30 dni urlopu płatnego - oczywiście urlop w ilości proporcjonalnej do ilości przepracowanych miesięcy . Jeżeli np z tobą w Polsce mieszkają twoi starsi rodzice - mowa o wieku ok 76-powyżej i ty byłas ich opiekunem i to od 1 stycznia tego roku , jeżeli pracujesz w Niemczech przysługuje ci miesięcznie coś ok 900 Eu jako Pflege dla twoich seniorów itd , itd . zatrudnienie u rodziny ma wiele plusów - ma oczywiście minusy ale jak popatrzeć np z finansowego punktu widzenia to jest bardzo korzystne .