Na wyjeździe #2

15 lipca 2013 23:02 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

A mnie mój dziadek rozczulił dzisiaj do łez.

Był w aptece i na CPN i kupił mi 5 paczek fajek w prezencie.
Odebrało mi mowę.

W niemczech są jeszcze CPN-y? No to Ty mnie dzisiaj rozczuliłaś
15 lipca 2013 23:07
opiekun_Janusz

W niemczech są jeszcze CPN-y? No to Ty mnie dzisiaj rozczuliłaś :-)

a jaka jest prawidlowa nazwa....w obecnych czasach ????  i czym sie roznia???
 bo ja roznicy nie widze, i tak kazdy wie o co chodzi....
15 lipca 2013 23:11 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Babuszka się mnie dziś zapytała jaka rzeka płynie przez Koszalin -a płynie sobie rzeka o wdzięcznej nazwie DZIERŻĘCINKA:):):)Pół dnia sie biedna babuszka meczyła:) po czym w końcu mówi - nie ,nie,to okropna nazwa,całkiem nie niemiecka!O!Odra to jest ładna niemiecka nazwa dla rzeki:):):)Jak tak się mordowała z wymową od razu mi się przypomniała scena z Brzęszyszczykiewiczem filmu "Jak rozpętałem II wojnę..."Wesołe popołudnie było:)

Ha,ha a dzis wyszla u mnie podobna smieszna sprawa. W TV pokazywali barki i Nazwa jednej z nich "Sobieski" .Mowie do Skarbów kim byl Sobieski. A pani Skarb:
- Kto taki?
- Sobieski - mówie
Pani Skarb jest przygłuchawa i pyta raz jeszcze 
- Jak?
Sobieski - mowie głosniej
- Aaaa..Sowiecki -
15 lipca 2013 23:51
grawik

To  sie nazywa pożyteczne wykorzytanie czasu wolnego! Super odskocznia od codzienności.Wzór dla opiekunek! Nie napisałaś jakie to miasteczko, ale kto umie zwiedzać to w każdej mniejszej miejscowości coś ciekawego odszuka!

Ja sie własnie do Tubingen wybieram w sobotę i będę jako przewodnik dla koleżanki węgierki. Polecam kompleks basenów odkrytych. Super miejce . Faktycznie stare miasto jest urokliwe , a najbardziej mnie fascynyje na starym mieście slkep H@M jak są przeceny.
15 lipca 2013 23:54 / 2 osobom podoba się ten post
85marzena

a jaka jest prawidlowa nazwa....w obecnych czasach ????  i czym sie roznia???
 bo ja roznicy nie widze, i tak kazdy wie o co chodzi....

16 lipca 2013 07:50 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Pewne nazwy i określenia pozostaną w naszym pokoleniu nieśmiertelne...
Ty Januszek młodzieniaszek jeszcze jesteś hi..hii
16 lipca 2013 08:01 / 1 osobie podoba się ten post
opiekun_Janusz

Czyli CENTRALA PRZEMYSŁU NAFTOWEFO -tak to sie kiedyś nazywało i taki skrót mimo zmian ustrojowych został ludziom  w pamięci - wiekszośc wciąż mówi CPN:)
Inny przykład -we Wrocławiu jest HALA STULECIA - nazywana przez lata HALĄ LUDOWĄ,zmain dokonano niedawno wracająć do nazwy pierwotnej,historycznej  - a wrocławianie i tak mówią LUDOWA,ja też:)
16 lipca 2013 08:30 / 3 osobom podoba się ten post
Znam miasto w zielonogórskim, w którym pozostawiono niezmienione nazwy ulic. Zostało 17 pionierów, Armii Czerwonej...
Radni miasta podeszli do sprawy ekonomicznie i z rozsądkiem. Bo często bywa tak, że nawet jeśli to ulica Jana Pawła to dla większości jest ciągle ulicą Stalingradzką. Tak już mamy. I CPN zostanie CPN-em i tam tankujemy i nocą colę kupujemy. :)
16 lipca 2013 09:12 / 2 osobom podoba się ten post
scarlet

Pewne nazwy i określenia pozostaną w naszym pokoleniu nieśmiertelne...
Ty Januszek młodzieniaszek jeszcze jesteś hi..hii

Januszowi, chodzilo o to, ze w niemczech sa tankstelle, w Polsce pozostalo CPN, nie slyczalam zeby ktos mowil jade do ORLEN zatankowac.
16 lipca 2013 09:15 / 1 osobie podoba się ten post
Komunizm jest i będzie częścią naszej historii. Wszystko jedno czy się będziemy tego wstydzić i wypierać czy nie. Dla mnie takie zamazywanie nie ma sensu. To taki rodzaj obłudy - dla mnie przynajmniej. Jak ludziom czy lokalnym społecznościom nie przeszkadza to po co zmieniać i udawać, że będzie lepiej.
16 lipca 2013 10:39 / 1 osobie podoba się ten post
Witam i udanego dzionka życzę,laptopy wreszcie działają bez zarzutu,pogoda nie specjalna,poprostu zimno u mnie gdzie te lato się podziało.
16 lipca 2013 10:44 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Januszowi, chodzilo o to, ze w niemczech sa tankstelle, w Polsce pozostalo CPN, nie slyczalam zeby ktos mowil jade do ORLEN zatankowac.

W Polsce tez nie ma juz CPNu tylko po prostu stacje paliw, no ale jeszcze sporo ludzi mowi "Jade na CPN"
16 lipca 2013 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
mamusia2

Witam i udanego dzionka życzę,laptopy wreszcie działają bez zarzutu,pogoda nie specjalna,poprostu zimno u mnie gdzie te lato się podziało.

Bedzie, bedzie, na zjezdzie. Lato, lato wszedzie, la la la la la la !
16 lipca 2013 12:11
Moja babcia siedzi na tarasie z markizą, jest zadowolona, że cieplutko ale ja wolę być wewnątrz domu, bo chłodniej. Narzekałyśmy niedawno na chłodne i deszczowe dni, ale przydałoby się trochę deszczu.... Nie wiecie kiedy na Bawarii trochę pokropi?
16 lipca 2013 12:29
grawik

Moja babcia siedzi na tarasie z markizą, jest zadowolona, że cieplutko ale ja wolę być wewnątrz domu, bo chłodniej. Narzekałyśmy niedawno na chłodne i deszczowe dni, ale przydałoby się trochę deszczu.... Nie wiecie kiedy na Bawarii trochę pokropi?

Zdaje sie ze na dniach :) i burza tez ma byc.