Na wyjeździe #2

16 lipca 2013 18:44
Mnie mówili w jednej agencji, że gdy podopieczna idzie do szpitala mam prawo do 2 tygodni pozostać na miejscu pracy. W innej - że mogą zawiesić umowę. Najlepiej zadzwoń do swojej agencji i zapytaj. Podopiecznej na pewno się jeszcze przydasz - przecież trzeba ją odwiedzać w szpitalu - na ogół rodzina zgadza się na to by opiekunka została.
16 lipca 2013 18:49
Tak, tylko mi chodzi o informacje ile trwa takie leczenie odwodnienia
16 lipca 2013 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Sowa - Romana miała podobny przypadek ,ale to nie bylo odwodnienie tylko drastyczny spadek RR.U Ciebie trudno powiedziec -może być tak ,ze w 2-3 dni nawodnią i do domu a moze być ,że zostawią dłużej-w takim wypadku decyzja nalezy do rodziny ,rezygnuja z opiekunki lub czekają na powrót mamy ze szpitala.Firma o tym raczej nie powinna decydować -ale ich zawiadom jaka sytuacja.Nie wiesz czy rodzina z firmą rozmawiała.U kolezanki podopieczna byla 3 tyg ponad w szpitalu ale ona została i 2x dzoennie chodziła tam i babcię karmiła-takie bylo życzenie rodziny.

16 lipca 2013 19:34
grawik

Nie spotkałam się żeby coś takiego przysyłali - chyba że na moją prośbę - dawali mi zaświadczenie że byłam u nich zatrudniona. Raczej takie informacje niech zamieści Ci rodzina w referencjach - to jest też ważny dokument.

nigdy nie mowilam, ze chce referencje.... 
ale firma i tak mi musi cos takiego wyslac, bo chce sie zarejstrowac w pup....
16 lipca 2013 20:03
Dobrze jest zbierać referencje - zwłaszcza gdy rodzina jest dobra, to jest ocena twojej pracy, w nich często rodziny polecają cię innym, wtedy wysyłasz agencji i masz szansę na lepsze i lepiej płatne miejsce.
16 lipca 2013 20:11
85marzena

nigdy nie mowilam, ze chce referencje.... 
ale firma i tak mi musi cos takiego wyslac, bo chce sie zarejstrowac w pup....

Nie musi.Jeśli pracujesz na umowe -zlecenie to wystawia się tylko zaświadczenie -"pracowała tu i tu ,od do ,umowa taka a taka ,w charakterze takim a takim" i to wszystko.Takie zaświadczenie wystarczy do PUP.Natomiast referencje od rodziny zawsze się woła.Jesli w ogóle Niemców interesuje w związku z  nową opiekunką jakiś papierek to są to wlaśnie referencje.
16 lipca 2013 20:13 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Sowa - Romana miała podobny przypadek ,ale to nie bylo odwodnienie tylko drastyczny spadek RR.U Ciebie trudno powiedziec -może być tak ,ze w 2-3 dni nawodnią i do domu a moze być ,że zostawią dłużej-w takim wypadku decyzja nalezy do rodziny ,rezygnuja z opiekunki lub czekają na powrót mamy ze szpitala.Firma o tym raczej nie powinna decydować -ale ich zawiadom jaka sytuacja.Nie wiesz czy rodzina z firmą rozmawiała.U kolezanki podopieczna byla 3 tyg ponad w szpitalu ale ona została i 2x dzoennie chodziła tam i babcię karmiła-takie bylo życzenie rodziny.

Dziekuje za odpowiedz
16 lipca 2013 20:28 / 2 osobom podoba się ten post
Sówka

Mam pytanie. Moja podopieczna zabrano wlasnie do szpitala, nie wiem jeszcze co jej jest ale mysle ,ze to odwodnienie. Okolo godziny 12 podopieczna nie chciala juz jesc obiadu, lezala jak zawsze z zamknietymi oczami, po godzinie pytam czy chce jesc lub pic, nic zero reakcji, ale ona tak czasem ma ,ze udaje ,ze nie slyszy, no ale w koncu przyszedl jej syn i mowie ze nie mam kontaktu z podopieczna i nie wiem czy udaje ,czy tak gleboko spi. Zaczal ja budzic i nic, wezwal pogotowie i wszyscy pojechali. Mam pytanie czy jezeli to odwodnienie to czy dlugo trwa hospitalizacja? Ja za 2 tygodnie zjezdzam do domu i zastanawiam sie czy kaza mi czekac czy jechac bo podopieczna jednak bedzie dluzej w szpitalu. Ktos ma jakas wiedze na ten temat?

Sowa nalezy ci sie pochwala za szybką reakcje,za to ze nie zlekcewazyłas,za to że nie pomyslałas 'a niech sobie śpi'.Byc moze uratowałas jej życie,nie wiem czy dociera to do ciebie,pogratuluj sobie w duchu i ode mnie przyjmij gratulacje 
16 lipca 2013 21:54 / 1 osobie podoba się ten post
scarlet

Pewne nazwy i określenia pozostaną w naszym pokoleniu nieśmiertelne...
Ty Januszek młodzieniaszek jeszcze jesteś hi..hii

Na CPNie to ja nie raz tankowałem. Teraz zalewam na statoilu i na orlenie
16 lipca 2013 21:56
Sówka

Mam pytanie. Moja podopieczna zabrano wlasnie do szpitala, nie wiem jeszcze co jej jest ale mysle ,ze to odwodnienie. Okolo godziny 12 podopieczna nie chciala juz jesc obiadu, lezala jak zawsze z zamknietymi oczami, po godzinie pytam czy chce jesc lub pic, nic zero reakcji, ale ona tak czasem ma ,ze udaje ,ze nie slyszy, no ale w koncu przyszedl jej syn i mowie ze nie mam kontaktu z podopieczna i nie wiem czy udaje ,czy tak gleboko spi. Zaczal ja budzic i nic, wezwal pogotowie i wszyscy pojechali. Mam pytanie czy jezeli to odwodnienie to czy dlugo trwa hospitalizacja? Ja za 2 tygodnie zjezdzam do domu i zastanawiam sie czy kaza mi czekac czy jechac bo podopieczna jednak bedzie dluzej w szpitalu. Ktos ma jakas wiedze na ten temat?

A jest diagnoza że to było odwodnienie, czy to tylko Twoje przypuszczenie?
17 lipca 2013 05:46 / 1 osobie podoba się ten post
Witam dziewczyny w Srodowy poranek u mnie nadal zimno,muszę się wziąść za siebie w Niemczech ćwiczyłam tu w domku sobie trochę odpuściłam,tak nie może być,idę trochę pobiegać i poćwiczyć na siłowni bo u nas w parku jest,miłego dzionka.
17 lipca 2013 06:55
Dzien dobry wszystkim miłego spokojnego dnia zycze :)) tym co wyjezdzaja szerokiej drogi a tym co zostaja wytrzymałosci szczegolnie dla siebie nowe mijsce wrazenia ale pozniej wszystko opowiem pozdrawiam:))))))))))))))))))
17 lipca 2013 07:01 / 2 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

Dzien dobry wszystkim miłego spokojnego dnia zycze :)) tym co wyjezdzaja szerokiej drogi a tym co zostaja wytrzymałosci szczegolnie dla siebie nowe mijsce wrazenia ale pozniej wszystko opowiem pozdrawiam:))))))))))))))))))

Koniecznie opowiedz Mamuelko ! Tez Cie tak szybko wywialo do roboty, no ale takie zycie, jak mowia " jak trza, to trza". Milego dnia.
17 lipca 2013 07:31
marzena85,w przypadku umowy zlecenie Urząd Pracy wymaga od osoby rejestrujacej sie szczegółowego zaświadczenia z firmy z rozbiciem na poszczególne miesiące, uwzględniającego podstawę wymiaru od której odprowadzane były składki na ubezpieczenie społeczne. W zaświadczeniu musi byc również informacja dotycząca właśnie składek na Fundusz Pracy.
17 lipca 2013 07:43 / 1 osobie podoba się ten post
witajcie kolejny dzien na nowym miejscu jak narazie oki mam nadzieje ze tak zostanie do konca,chociaz trafilam na wies jakos daje sobie rade (wole miasto).....
babcia z demencja ale bardzo spokojna i kochana ladnie spi a i jej maz duzo pomaga a wiec miejsce duzo lepsze od poprzedniego pozdrawiam z Teublitz na Bajerach