Internet w Niemczech

06 września 2014 16:39 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

A przez Verbindungassistenta to robiłaś? Nie pamietam,ale jak się zmienia taryfę to trzeba zatwierdzić.Teraz dopiero mogę zmienić taryfę,jak mi sie 30 dniowa skończy,ale jak ktoś ma 24 godz,to jak ta taryfa się skończy po 24 godz,to nie powinno być problemu ze zmianą.

tak, dokładnie przez tego Verbindungsasistenta, ło ile wtedy nerwów zżarłam, dramat
06 września 2014 16:46 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

tak, dokładnie przez tego Verbindungsasistenta, ło ile wtedy nerwów zżarłam, dramat

W tych świstkach dołaczonych do startera jest instrukcja jak wyłaczyć automatyczne przedłużanie taryfy.Trzeba wejść w ustawienia.Zajrze w te swistki i napiszę.
A Ty pewnie nie kuknęłaś,kiedy taryfa się kończy i przedluzyło.
06 września 2014 16:55 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

W tych świstkach dołaczonych do startera jest instrukcja jak wyłaczyć automatyczne przedłużanie taryfy.Trzeba wejść w ustawienia.Zajrze w te swistki i napiszę.

Aaaaa. Ile to czlowiek jeszcze nie wie. 
06 września 2014 16:56
Nic nie dostalam 
06 września 2014 16:59 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

Dziewczyny, bo robicie jeden podstawowy błąd: łaczycie się z netem .....wtedy taryfa 24godz. się automatycznie przedłuża o następną dobę....potem o następną itd...........
(tzn. można korzystać z neta, ale tylko do określonej godziny bo siedzenie w necie nawet 1 sek. dłużej uaktywnia następne 24 godz).

Zmiana taryfy NIGDY nie zadziała jeśli masz aktywną opcję np. 24 godz. - trzeba odczekać do końca jej działania i dopiero wtedy (bez wchodzenia w net) przestawić na żądaną.....odczekać na jej aktywację (smsy) i dopiero wtedy połączyć się z netem. 

Ta zasada: "Zmiana taryfy NIGDY nie zadziała jeśli masz aktywną inną taryfę" dotyczy wszystkich opcji .....tak samo nie uda się zmienić z 30-dniowej na dobową przed końcem obowiązywania XL.

Raz ustawiona taryfa (obojętnie jaka) jest automatycznie przedłużana dopóki:
-nie zabraknie na nią środków,
-nie wymówisz jej/sama zmienisz na inną

Na każdym starterze na początek standardowo ustawiona jest taryfa 24 godz. dlatego to ona się ciągle odnawia jeśli się nieumiejętnie zmienia (i tak teraz jest o wiele lepiej bo przed kilku laty jjako standart była ustalona taryfa od KB ......ta to potrafiła zeżreć :))))) - cały limit w kilka godzin a nie dni.

06 września 2014 17:00 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Dziewczyny, bo robicie jeden podstawowy błąd: łaczycie się z netem .....wtedy taryfa 24godz. się automatycznie przedłuża o następną dobę....potem o następną itd...........
(tzn. można korzystać z neta, ale tylko do określonej godziny bo siedzenie w necie nawet 1 sek. dłużej uaktywnia następne 24 godz).

Zmiana taryfy NIGDY nie zadziała jeśli masz aktywną opcję np. 24 godz. - trzeba odczekać do końca jej działania i dopiero wtedy (bez wchodzenia w net) przestawić na żądaną.....odczekać na jej aktywację (smsy) i dopiero wtedy połączyć się z netem. 

Ta zasada: "Zmiana taryfy NIGDY nie zadziała jeśli masz aktywną inną taryfę" dotyczy wszystkich opcji .....tak samo nie uda się zmienić z 30-dniowej na dobową przed końcem obowiązywania XL.

Na każdym starterze na początek standardowo ustawiona jest taryfa 24 godz. dlatego to ona się ciągle odnawia jeśli się nieumiejętnie zmienia (i tak teraz jest o wiele lepiej bo przed kilku laty jjako standart była ustalona taryfa od KB ......ta to potrafiła zeżreć :))))) - cały limit w kilka godzin a nie dni.

Teraz juz to wiem. Troche to trwalo ;p
06 września 2014 17:05
Gabrysia

Jezu dzięki :) mam nadzieję,że jak jutro mi się skończy ta 24h,to uda mi się coś zmienić.Bo jak chciałam zmienić dzisiaj,to mi stale pisalo,że mam już inną taryfę i nie mogę nic zmienić

06 września 2014 17:07 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Tina, automatycznego przedłużania taryfy dobowej nie wyłączysz, bo jest ona preinstalowana na starterze.

Jedyny sposób to:
-zabukować nową opcję np. XL po skończeniu dobowej,
-w ogóle nie wchodzić w internet  - wtedy nie pobiera nam nic :)))))

Wszystkie inne opcje: S, M, L, XL -wymówisz skutecznie (przez guzik kündigen) .....i automatycznie przejdzie na 24godz.
06 września 2014 17:10 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Tina, automatycznego przedłużania taryfy dobowej nie wyłączysz, bo jest ona preinstalowana na starterze.

Jedyny sposób to:

Wszystkie inne opcje: S, M, L, XL -wymówisz skutecznie (przez guzik kündigen) .....i automatycznie przejdzie na 24godz.

Z poziomu ustawień niby można,rzuciłam tylko okiem,zaraz dokładnie zobaczę.Z poziomu menu na pewno nie.
06 września 2014 17:19
Gabrysia

Jedyny sposób to:

czyli 24 godzin nie wymówię? Muszę czekać aż się skończy? Ale wtedy nie wejdę na neta na stronę mein tarif...
06 września 2014 17:19 / 1 osobie podoba się ten post
poszlo :)
06 września 2014 17:24 / 1 osobie podoba się ten post
Jeszcze jedna ważna zasada przy necie Aldika itp. (Lidl, Tschibo........)

-opcje miesięczne obowiązują od terminu ich aktywacji (sms) tzn. pobiera 15e w chwili aktywacji opcji (sms) nawet jeśli w ogóle nie będziesz wchodzić w internet,
-opcja 24godz. obowiązuje (uaktywnia się) w momencie 1szego wejścia w internet i wtedy pobiera 1,99 i od tego momentu liczy się czas obowiązywania.
06 września 2014 17:25
Gabrysia

Jedyny sposób to:

Znalzłam w instrukcji do sticka.
Napisali tam tak w 7 punkcie:
Falls Sie die automatische Flatrate-Verwaltung nicht nutzen moechten,nehmen Sie bitte manuell die entsprechenden Einstellungen im Reiter APN vor.

Tylko co teraz?Wlazłam tam i nic.
06 września 2014 17:28 / 1 osobie podoba się ten post
kasiakwiecien

czyli 24 godzin nie wymówię? Muszę czekać aż się skończy? Ale wtedy nie wejdę na neta na stronę mein tarif...

Możesz przecież ustawić przez Verbindungsassistenta (bez wchodzenia do neta)
06 września 2014 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
I jeszcze cos na pocieszenie :))) dla tych co mają aktywną opcję 24godz.

Możecie intensywnie korzystać z TV, filmów, video itp. - bo tu jest solidny limit jak na 1 dzień - 1 Giga !!!