Internet w Niemczech

06 września 2014 17:49
Gabrysia

Możesz przecież ustawić przez Verbindungsassistenta (bez wchodzenia do neta)

przez tego Verbindungassistenta nie chciało mi zmienić.Bo mi pisało,że mam już inną taryfę.Ale na stronie aldi znalazłam coś weiter zur Buchnung-może uda mi się tu coś zmienić?
06 września 2014 18:12
kasiakwiecien

przez tego Verbindungassistenta nie chciało mi zmienić.Bo mi pisało,że mam już inną taryfę.Ale na stronie aldi znalazłam coś weiter zur Buchnung-może uda mi się tu coś zmienić?

No przecierz wyjaśniłam dlaczego nie chce ci zmienić :))))
Dopóki masz aktywną opcję dobową - to nic nie zmieni !
Musisz odczekać do jej końca i bez wchodzenia w internet zmienić - wtedy się uda
06 września 2014 18:18 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

No przecierz wyjaśniłam dlaczego nie chce ci zmienić :))))
Dopóki masz aktywną opcję dobową - to nic nie zmieni !
Musisz odczekać do jej końca i bez wchodzenia w internet zmienić - wtedy się uda

Gabrysia,nie denerwuj się na mnie... :) Ja sama wiem,że jestem głąbem do kwadratu... :))))
06 września 2014 18:29 / 1 osobie podoba się ten post
kasiakwiecien

Gabrysia,nie denerwuj się na mnie... :) Ja sama wiem,że jestem głąbem do kwadratu... :))))

Eeeeetam..... ja się nie denerwuję, wiem że to początek przygody z netem Aldika :)))))

Ja sama też na początku (przed wielu laty) też nie od razu pojęłam i straciłam kilka euro.
Wtedy jeszcze program Aldika (Verbindungsassistent) wyglądał zupełnie inaczej, a instrukcja była żadna. Dopiero 2 rozmowy z BOK Aldika mi rozjaśniły sprawę (przy okazji odzyskałam 15e).

Trzeba znać i zdozumieć zasady działania Aldika - wtedy wszystko prościutkie :)
12 września 2014 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
dziewczynki kochane,bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Udalo się :)))))
Chociaż z bólami.Bo czekałam na tego drugiego smsa i z moim szczęściem oczywiście się nie doczekalam.Po 2 dobach weszłam w neta "bez pozwolenia Aldika" i jestem.Wszystko poustawialo się tak jak mówiłyście,z wyjątkiem 2 smsa.Ale najważniejsze,że dziala.Dzięki :)
12 września 2014 15:22
Szukam pomocy w sprawie internetu z tchibo.Może ktoś ma ,to proszę się odezwać.
13 września 2014 08:34
Mam karte do internetu z aldi, na początku jak podłączyłem do stika nie było sygnału, potem wsadziłem do komórki karte i też nie było, po 2 dniach kapłem się i zarejestrowałem karte przez internet u sąsiadki. Sygnał się pojawił ale jeszcze nie łączy z netem, czy tak ma być? jeśli tak to długo się nie podlączę do netu? do 6 godzin? czy może jeszcze coś trzeba zrobić/ustawić?
13 września 2014 08:57 / 1 osobie podoba się ten post
Jesli zameldowales karte przez strone www i wszystko bylo OK to powinno dzialac, powienienes dostac SMS czasem trzeba nacisnac OK bo wysylaja ustawienia ale nie zawsze, czy na tej karcie napewno bylo doladoeanie, kredyty pod sam Internet? bo jesli miales doladowanie starter pod rozmowy i korzystales z internetu to wiedz ze wtedy oni sobie licza 0.29 centow za 1 kb .
13 września 2014 09:06
pisze tak inkl.10E startguthaben,
13 września 2014 09:19
marshall.area

pisze tak inkl.10E startguthaben,

to chyba nie jest karta startowa po internet , raczej pod rozmowy ja zrobilam blad doladowujac karte za 10 E i myslalam ze bede miala internet 1GB w tel na mc jak poprzednio i dupa mialam tylko 5h:P haha bo doladowanie bylo na rozmowy a nie na internet. Trzeba czytac dokładnie na ile GB jest na mc internet itp. a jesli nic nie jest napisane tz ze doladowanie jest pod rozmowy. Zobacz czy zadzoenisz z tej karty w sensie czy jest sygnał nawet jak wykrecasz nr jesli tak to na 100% masz doladowanie na rozmowy a nie na internet.
13 września 2014 09:39 / 1 osobie podoba się ten post
marshall.area

Mam karte do internetu z aldi, na początku jak podłączyłem do stika nie było sygnału, potem wsadziłem do komórki karte i też nie było, po 2 dniach kapłem się i zarejestrowałem karte przez internet u sąsiadki. Sygnał się pojawił ale jeszcze nie łączy z netem, czy tak ma być? jeśli tak to długo się nie podlączę do netu? do 6 godzin? czy może jeszcze coś trzeba zrobić/ustawić?

Ten link co Tina podała -wszystko tam masz,niepotrzebnie nowe tematy tworzysz,wystarczy poszukac :)
1-zaistalować ALDI-samo włożenie kart do sticka nie wystarczy
2-zarejestrować
3-po włożeniu sticka do kompa powinien sie pokazać komunikat że ALDI TALK  jest zarejestrowany
4-wyłączyc ,włączyc ponownie i ustawić taryfę
5-żeby miec na 30 dni ustawiona taryfę 10 euro to za mało,Musiz dokupić za 15e doładowanie,doładowac i dopiero ustawić taryfe.
6- proponuje zebyś skorzystał z pomocy tej sąsiadki bo jak masz język słaby to zrozumiałe ,że możesz sobie nie poradzić.Trzeba jeszcze raz zadzwonic na infolinie i poprosic o aktywację.Jeśli dasz sobie z tym rade ,to sam spróbuj:)Powodzenia:)
13 września 2014 10:36 / 3 osobom podoba się ten post
marshall.area

Marshall,  podstawowe pytanie: Stick jest  kupiony w Aldiku, czy "obcy"?

Domyślam się, że jednak niealdikowy ....w takim przypadku musisz ściągnąć i zainstalować na swoim kompie ten program:
MEDIONmobile Verbindungsassistent für Windows
-przez niego możesz wszystko obsługiwać (doładowanie, zmiana opcji, łaczenie z netem itd).

Jesli sygnał sie pokazuje - tzn. że karta SIM jest prawidłowo zarejestrowana, a teraz (bez wchodzenia w internet) trzeba ustawić odpowiednią opcję 30-dniową.
Są różne  opcje 30-dniowe:
S, M, L i XL -ta ostatnia najkorzystniejsza bo limit 5 GB na 30 dni, ale trzeba mieć na koncie 15e, aby ją uruchomić.

Jesli masz na koncie 10e (i nie chcesz doładowywać) możesz ustawić opcję L za 9,99e (1,5 MB na 30 dni - powinno starczyć na samo serfowanie, bez TV, video itp).

Jak odpiszesz - to ci podam co dalej zrobić.

13 września 2014 12:41
Gabrysia

Marshall,  podstawowe pytanie: Stick jest  kupiony w Aldiku, czy "obcy"?

Domyślam się, że jednak niealdikowy ....w takim przypadku musisz ściągnąć i zainstalować na swoim kompie ten program:
MEDIONmobile Verbindungsassistent für Windows
-przez niego możesz wszystko obsługiwać (doładowanie, zmiana opcji, łaczenie z netem itd).

Jesli sygnał sie pokazuje - tzn. że karta SIM jest prawidłowo zarejestrowana, a teraz (bez wchodzenia w internet) trzeba ustawić odpowiednią opcję 30-dniową.
Są różne  opcje 30-dniowe:
S, M, L i XL -ta ostatnia najkorzystniejsza bo limit 5 GB na 30 dni, ale trzeba mieć na koncie 15e, aby ją uruchomić.

Jesli masz na koncie 10e (i nie chcesz doładowywać) możesz ustawić opcję L za 9,99e (1,5 MB na 30 dni - powinno starczyć na samo serfowanie, bez TV, video itp).

Jak odpiszesz - to ci podam co dalej zrobić.

chyba napisałaś najkonkretniej jak tylko się dało, poproszę o dalsze wskazówki, dokładnie, ja mam swój stick. Jesteś Bystra ;) dziękuję
13 września 2014 14:16
marshall.area

chyba napisałaś najkonkretniej jak tylko się dało, poproszę o dalsze wskazówki, dokładnie, ja mam swój stick. Jesteś Bystra ;) dziękuję

Hahaha...... dziekuję za komplement :)  

ale nadal nie napisałeś jaką opcję chcesz uruchomić:
L - 1,5 GB na 30 dni za 9,99e
czy
XL - 5 GB na 30 dni za 14,99e - tutaj trzeba najpierw doładować konto min. 5e  

Przy L-ce nie powinno się oglądać video i TV, chyba też nie używać Skypa (bo szybko "zje" cały limit) -praktycznie tylko do poczty i serfowania. Przy XL Skype bez problemu, video i TV trzeba ograniczyć, no może kilka godz. w miesiącu.  
13 września 2014 14:24
jak weszłem na konto aldi to pokazuje mi że mam 0.01e, to chyba netu nie będzie? za ile trzeba doładować? i czy można przez telefon,internet?