Co dzisiaj gotujesz na obiad? 13

05 kwietnia 2018 10:57 / 2 osobom podoba się ten post
U nas dzis schab w sosie , kluski slaskie i surowka z marchewki i jablka-. 
05 kwietnia 2018 11:14 / 1 osobie podoba się ten post
u mnie piers z kurczaka w sosie musztardowym ,ziemniaczki i czerwona kapustka
05 kwietnia 2018 11:14 / 2 osobom podoba się ten post
u mnie piers z kurczaka w sosie musztardowym ,ziemniaczki i czerwona kapustka
05 kwietnia 2018 13:18 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa krem jarzynowa, pure, i kto zgadnie? Mielone.
05 kwietnia 2018 14:38 / 3 osobom podoba się ten post
Rosół z własnoręcznie robionym makaronem-nareszcie
05 kwietnia 2018 14:46 / 1 osobie podoba się ten post
ela.p

Co to jest gitzibraten? Czy to nie jest przypadkiem odmiana mięsa?

Typowe szwajcarskie danie - takie sobie było.
05 kwietnia 2018 15:21
tina 100%

Typowe szwajcarskie danie - takie sobie było.

Czytałam, że w Szwajcarii mają dobre sery.
05 kwietnia 2018 15:29 / 3 osobom podoba się ten post
ela.p

Czytałam, że w Szwajcarii mają dobre sery.

Sery mają bardzo dobre i duży wybór. Co do mięsa to jedzą sporo jagnięciny i koźlęciny i ta pieczeń własnie z takiego mięsa była. Jak jest dobrze zrobiona-ujdzie, ale to kwestia gustu. Ja nie przepadam.
06 kwietnia 2018 10:30 / 4 osobom podoba się ten post
Z rosolu zrobie pomidorowa,dogotuje makaronu a na drugie kartofle,surowka i udka z kurczaka
06 kwietnia 2018 10:49 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Sery mają bardzo dobre i duży wybór. Co do mięsa to jedzą sporo jagnięciny i koźlęciny i ta pieczeń własnie z takiego mięsa była. Jak jest dobrze zrobiona-ujdzie, ale to kwestia gustu. Ja nie przepadam.

Oj, zaintrygowałaś mnie tą koźleciną:) Niestety, u nas jeszcze jest mało popularna. Spróbuj może ugotowac z koziny gulasz, bardzo dobry jest gotowany(duszony) razem z czarną, drobną fasolą:), ale klasyczny też jest bardzo ok. Super też wychodzi krupnik gotowany na koźlecym miesie. Ja też, akurat za pieczoną koźleciną nie przepadam, raz zrobiłam na "dziko"i była rewelacyjna, a tak to szału nie ma:)

06 kwietnia 2018 11:06 / 5 osobom podoba się ten post
Ja mam dzisiaj udka z kaczki francuskiej i kluski sląskie ( ziemniaki zostały od wcoraj ) w  dziurkę wleję sos. Bedzie kolorowo, bo  sałatka z pomidora dazu .
06 kwietnia 2018 11:17 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Przez 5 1/2 roku najadłam sie tych specjałów . Jadnięcina ujdzie , ale kozina to trzeba być specem, żeby pyrządzić . W domu capi . Podgladałam jak to sie robi i nawet polubiłam po jakimś czasie . Trzeba zastosować mały myk i wtedy jest dobra. W tym czasie żadnych mięs nie jadłam, aaa jeszcze wołowinę takie to klimaty były  .
06 kwietnia 2018 11:19 / 4 osobom podoba się ten post
U nas dzisiaj nalesniki z serem lub dzemem do wyboru. Usmaze wiecej to potem bedzie mozna odsmazac na meselku. 
06 kwietnia 2018 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Przez 5 1/2 roku najadłam sie tych specjałów . Jadnięcina ujdzie , ale kozina to trzeba być specem, żeby pyrządzić . W domu capi :-( . Podgladałam jak to sie robi i nawet polubiłam po jakimś czasie . Trzeba zastosować mały myk i wtedy jest dobra. W tym czasie żadnych mięs nie jadłam, aaa jeszcze wołowinę takie to klimaty były :lol3: .

Koźlecina nie capi :), no chyba,że to jest kozina, ze starego capa Mieso z młodych koziołków, najlepiej takich, które jeszcze piją mleko matki, do 3 miesiecy jest bez żadnych przykrych zapachów( jest naprawde super), a jesli starsze koziołki to po kastracji trzeba odczekac min. 1 miesiąc, a najlepiej 3. A o mykach nic nie wiem:(, nie były mi potrzebne...
06 kwietnia 2018 11:34 / 6 osobom podoba się ten post
Ogórkowa i kurczak pieczony z ziołami i cytryną- ufff coś normalnego w końcu :)