01 października 2013 23:41 / 1 osobie podoba się ten post
Też mam dwie córki. Starsza ma już to za sobą, mieszka za naszą zgodą z chłopakiem, ma 20 lat, są ze sobą ponad trzy lata. Młodsza ma 16 lat, danych brak, jest skryta, głowy sobie nie dam uciąć ale raczej jeszcze nie zrobiła tego pierwszego kroku. Kiedy już uporasz się z problemem zabezpieczenia przed ciążą (nikt o tym nie wspomniał, ale wydaje mi się że niepełnoletniej lekarz nie przepisze tabletek, musi być zgoda rodziców, ale pewności nie mam, doraźnie prezerwatywy konieczne) najważniejsze według mnie to powinieneś z nią porozmawiać o tym co dalej. Ja przynajmniej z mężem tak rozmawialiśmy ze starszą a teraz z młodszą. Przekonywanie czy warto, z kim warto i kiedy warto pierwszy raz masz z głowy, że tak powiem. Jest więcej niż prawdopodobne że to nie bedzie jej ostatni partner. Dlatego warto porozmawiać o uczuciach, o innym spojrzeniu i różnych potrzebach chłopców i dziewczyn w tym wieku. No i przede wszystkim uświadomić że to zawsze dziewczyna ponosi konsekwencje zajścia w ciążę, że to nie zabawa i przez swoje nieroztropne zachowanie może w życiu wiele stracić. Ja mimo wszystko namawiałabym ją do rozważenia za i przeciw, bo to ze było raz czy trzy nie znaczy muszą kontynować.