Na wyjeździe #3

01 listopada 2013 09:46
Żydów nie lubią nasi dziadkowie,babcie bo pamiętają czasy,kiedy Żydzi mieszkali w miastach-przed wojną-i pożyczali pieniądze pod zastaw,potem byli bezwzględni w egzekwowaniu swoich należności.Zabierali ostatnią cenną rzecz z domu,na poczet procentu.
Treaz się wiele zmieniło,już nasze pokolenie nie zana przyczyny nienawiści do Żydów i są nam obojetni.
Nie żebrają,nie kradną,nie wyłudzają pieniędzy państwowych,a że noszą się inaczej....
01 listopada 2013 09:57
ivanilia40

Żydów nie lubią nasi dziadkowie,babcie bo pamiętają czasy,kiedy Żydzi mieszkali w miastach-przed wojną-i pożyczali pieniądze pod zastaw,potem byli bezwzględni w egzekwowaniu swoich należności.Zabierali ostatnią cenną rzecz z domu,na poczet procentu.
Treaz się wiele zmieniło,już nasze pokolenie nie zana przyczyny nienawiści do Żydów i są nam obojetni.
Nie żebrają,nie kradną,nie wyłudzają pieniędzy państwowych,a że noszą się inaczej....

No a teraz mamy banki-potrafia nawet caly dom zabrac-)))
01 listopada 2013 12:11 / 1 osobie podoba się ten post
wiewiorka

No a teraz mamy banki-potrafia nawet caly dom zabrac-)))

Provident i inne takie ... Dla samobojcow !
01 listopada 2013 12:16 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Wiesz, czytam czesto rozne komentarze np. na interia.pl - nie ma dnia, zeby sie nie pojawialy pelne nienawisci do Zydow komentarze, naprawde ja tego nie jestem w stanie zrozumiec, skad tyle nienawisci, jadu. Zastanawiam sie czesto, co takiego nam, Polakom zrobili i jakos nie znajduje przyczyny. A ze sa dobrymi finansistami - no, coz, tylko ich podziwiac. Niedawno przewijal sie temat Zydow na forum i filmiki, ilustrujace wpajanie nienawisci do innych nacji. Czasami wydaje mi sie, ze to odwet za to, w jaki sposob sa traktowani, za obelgi, za zamykanie synagog ...
01 listopada 2013 12:22
emilia

Provident i inne takie ... Dla samobojcow !

Powiem wam,że ludzie w Polsce popadli w jakiś nałóg brania kredytów.Już nie potrzebują na meble czy na auto tylko na głupoty.Młodym ludziom wciska się karty ktedytowe,a oni bezmyslnie korzystają z takowych.
Sama wiele lat pracowałam w takim gigancie kredytowym ,ale nigdy nie brałam żadnych pożyczek.Często odradzałam (jak szef nie słyszał) brania pozyczek na głupoty,ale nikt mnie nie słuchał.Potem lament był"bo skąd mam wziąć na spłatę"?
Jak napisała tu jedna z opiekunek,sama brała na głupoty ktedyty,bo była młoda i nie myslała co będzie za kilka lat,teraz tęskni za dzieckiem i musi pracować w Niemczech na spłatę.
Niestety takie banki i firmy bazują własnie na takich klientach-beztroskich.Swojej córce zapowiedziałam,że nie wolno jej nigdy żadnej karty kredytowej nawet wziąć do ręki,o jakimkolowiek kredycie ma zapomnieć,bo teraz wystarczy mieć dowód osobisty żeby wziąc od 500 zł na gigantyczny procent.
01 listopada 2013 12:28
emilia

Wiesz, czytam czesto rozne komentarze np. na interia.pl - nie ma dnia, zeby sie nie pojawialy pelne nienawisci do Zydow komentarze, naprawde ja tego nie jestem w stanie zrozumiec, skad tyle nienawisci, jadu. Zastanawiam sie czesto, co takiego nam, Polakom zrobili i jakos nie znajduje przyczyny. A ze sa dobrymi finansistami - no, coz, tylko ich podziwiac. Niedawno przewijal sie temat Zydow na forum i filmiki, ilustrujace wpajanie nienawisci do innych nacji. Czasami wydaje mi sie, ze to odwet za to, w jaki sposob sa traktowani, za obelgi, za zamykanie synagog ...

Wiesz,kiedyś ktoś rzucił hasło,że ukrzyżowali Jezusa...Od tej pory są prześladowani.Wiemy przecież dlaczego tylu ich zginęło w obozach koncentracyjnych podczas  II wojny swiatowej. Długo nie miałam pojęcia,że również brali udział w powstaniach,że też walczyli,bo mojego pokolenia nie uczono o tym  w szkole ( nie wiem dlaczego). Raczej było mówione,że żaden Żyd nigdy nie brał broni do ręki bo mu religia zabraniała,okazuje się ,ze to nieprawda.
Teraz nowe pokolenia zaczynają się "stawiać",nie chca być już ofiarami.Na pewno zaprowadzi to ich do wojny,ale to już inny temat.
01 listopada 2013 12:42
Proszę link do tego rozporządzenia. Inaczej nie wierzę - przedwczoraj był to projekt ustawy, a dzisiaj już by miała obowiązywać i jeszcze wczoraj media o tym nie trąbiły?
01 listopada 2013 12:49 / 3 osobom podoba się ten post
Proszę mi opowiedzieć o tym wykreowaniu Hitlera przez Żydów.
01 listopada 2013 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
Widze, ze bedzie ciekawa dyskusja:) Juz czekam:)
01 listopada 2013 13:02 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Proszę mi opowiedzieć o tym wykreowaniu Hitlera przez Żydów.

Uwielbiam Cię Wichurra hehehe
01 listopada 2013 13:07 / 3 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Uwielbiam Cię Wichurra hehehe

Cieszę się, ale w tym poście nie ma przecież nic godnego uwielbienia:)
Przeczytałam naprawdę dużo książek o Hitlerze, o jego dojściu do władzy, o wojnie - no był czas, że kupowałam i wypożyczałam dużo takich książek i nie trafiłam w żadnej na taką tezę. Dopuszczam jednak małą możliwość, że Geronimo ma rację, ale żeby to zweryfikować musi coś więcej napisać, a nie tylko że tak właśnie było. Z pozostałymi też się w sumie nie zgadzam - np. że Żydzi rozbili Polskę. No ale historia Polski od czasów, kiedy osiedlili się u nas Żydzi jest bardzo długa i boagata w różne wątki, więc tutaj ciężko by mi było dyskutować, zwłaszcza, że specjalistą od tego nie jestem. 
01 listopada 2013 13:09 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Cieszę się, ale w tym poście nie ma przecież nic godnego uwielbienia:)
Przeczytałam naprawdę dużo książek o Hitlerze, o jego dojściu do władzy, o wojnie - no był czas, że kupowałam i wypożyczałam dużo takich książek i nie trafiłam w żadnej na taką tezę. Dopuszczam jednak małą możliwość, że Geronimo ma rację, ale żeby to zweryfikować musi coś więcej napisać, a nie tylko że tak właśnie było. Z pozostałymi też się w sumie nie zgadzam - np. że Żydzi rozbili Polskę. No ale historia Polski od czasów, kiedy osiedlili się u nas Żydzi jest bardzo długa i boagata w różne wątki, więc tutaj ciężko by mi było dyskutować, zwłaszcza, że specjalistą od tego nie jestem. 

Może i nie ma nic w tym poscie do uwielbienia,ale ja czytam między wierszami :)
01 listopada 2013 13:25
wichurra

Proszę link do tego rozporządzenia. Inaczej nie wierzę - przedwczoraj był to projekt ustawy, a dzisiaj już by miała obowiązywać i jeszcze wczoraj media o tym nie trąbiły?

Nie ma takiego rozporzadzenia, na razie jest projekt, wiec Geronimo troche na wyrost napisal.

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wprowadza-obowiazek-posiadania-opon-zimowych,wid,16130542,wiadomosc.html?ticaid=111966
01 listopada 2013 13:27
emilia

Nie ma takiego rozporzadzenia, na razie jest projekt, wiec Geronimo troche na wyrost napisal.

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Wprowadza-obowiazek-posiadania-opon-zimowych,wid,16130542,wiadomosc.html?ticaid=111966

No właśnie - to też czytałam. 
Geronimo dzisiaj prima aprilis nam funduje:)
01 listopada 2013 13:35
http://portalwiedzy.onet.pl/5458,,,,zydzi_w_polsce,haslo.html