Na wyjeździe #3

01 listopada 2013 13:35
Jest dzis news na interia.pl: http://fakty.interia.pl/polska/news-bronislaw-i-anna-komorowscy-z-oficjalna-wizyta-w-izraelu-i-a,nId,1051740

Jeden z komentarzy: "żałoba narodowa ogłoszona po Icku, a jak poproszą o azyl to kto ogłosi jej zakończenie" - to jestesmy my, Polacy w pigulce, zreszta to tylko jeden z wpisow. 
01 listopada 2013 13:45
emilia

Jest dzis news na interia.pl: http://fakty.interia.pl/polska/news-bronislaw-i-anna-komorowscy-z-oficjalna-wizyta-w-izraelu-i-a,nId,1051740

Jeden z komentarzy: "żałoba narodowa ogłoszona po Icku, a jak poproszą o azyl to kto ogłosi jej zakończenie" - to jestesmy my, Polacy w pigulce, zreszta to tylko jeden z wpisow. 

Tym komentujacym mozna tylko wspolczuc,sa chorzy z nienawisci.
01 listopada 2013 13:45
ania37

http://portalwiedzy.onet.pl/5458,,,,zydzi_w_polsce,haslo.html

I co z tego wynika?
01 listopada 2013 13:46 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

No - najlepszy dowód na to, jak wielki jest antysemityzm w Polsce. I to raczej nieuzasadniony, bo wątpię, żeby osoby wypisujące tam komentarze miały fachową wiedzę, która antysemityzm w jakiś sposób by usprawiedliwiała. 
01 listopada 2013 13:50 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

I co z tego wynika?

Historia Żydów to temat długi i skąplikowany.Nie podzielam opini typu nie lubię Żydów...Najpierw trzeba poznać całą historię tego narodu i zastanowić się nad różnymi aspektami tego narodu itd..

Sama o Żydach mało wiem,zaczęłam od niedawna trochę o nich czytać,więc nie mogę rozwinąć dalej dyskusji,bo nie mam argumentów do takiej polemiki.
01 listopada 2013 13:53 / 1 osobie podoba się ten post
No właśnie - a wydaje mi się, że większość z nas nie lubi Żydów, bo po prostu nie lubi - bo tak wszyscy nie lubią, albo powtarzają tylko utarte hasła, bez zagłębienia się samemu w temat.
01 listopada 2013 14:03 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

No właśnie - a wydaje mi się, że większość z nas nie lubi Żydów, bo po prostu nie lubi - bo tak wszyscy nie lubią, albo powtarzają tylko utarte hasła, bez zagłębienia się samemu w temat.

Nie lubie Zyda,bo nie i koniec:(

A ja mam wrazenie,ze to tylko taka zazdrosc,ze Zydzi maja zylke do interesow.To najbardziej w oczy kole.,nie tylko nas Polakow.Tak mi sie wydaje.
Wczesniej ,pisalysmy /lismy dlaczego nie lubimy Muzumanow.
W tamtym temacie sie wypowiedzialam,zargumentowalam dlaczego Ich nie lubie.
O Zydach w sumie nie moge nic napisac i przypuszczam,ze wiele osob tak ma,jednak czesto pada zdanie "Nie lubie Zydow,bo nie".
To mnie wlasnie wnerwia.
01 listopada 2013 14:04 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Ja myślę,że nie lubimy Żydów bo na samym początku dostali od panujących różne przywileje i prawa,dzięki czemu rośli w siłę i umacniali swoją pozycję,byli tak jakby ponad stanem-nową grupą,ze swoimi szkołami,swobodnością handlu,mieli swoje sądownictwo itd...W miarę wrzostu w siłę,pojawiła sie do nich niechęć i tak jest do dziś...W pewnym momencie zaczęto bojkotować sklepy żydowskie,aby jeszcze bardziej wyrazić swoją niechęć do tej grupy społecznej,a według mnie to była zwykła zardrość i zawiść...

Teraz takimi 'nowoczesnymi Żydami' wg mnie są wszystkie pradsiębiorstwa i spółki zagraniczne,które lgną do Polski jak do miodu-a dlaczego tak myślę-jest to samo co z Żydami-dostają preferencyjne warunki rozwoju i współpracy i wykorzystują wszystkie dostepne ulgi a po iluś latach zamykają cały biznes...Wykorzystują przy tym setki tysięcy pracowników na umowach śmieciowych i 1200 zł pensji.
01 listopada 2013 14:07
Z tego, co wyczytałam z Twojego linka, to nie mieli innych praw niż Polacy. Dostali po prostu takie same prawa.
01 listopada 2013 14:12
wichurra

Z tego, co wyczytałam z Twojego linka, to nie mieli innych praw niż Polacy. Dostali po prostu takie same prawa.

Napewno dobrze przeczytałaś?  Na początku pisze to, co napisałam w poście wyżej,dostali inne prawa niż obywatele polscy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_%C5%BByd%C3%B3w_w_Polsce
01 listopada 2013 14:14 / 1 osobie podoba się ten post
Hmm, Wichurra, chyba jednak nie takie same, cytat z tego linku:
"Ich prawa i obowiązki określały wydawane przez rządzących przywileje, wśród których najważniejszy był statut kaliski Bolesława Pobożnego (1264), potwierdzony przez Kazimierza III Wielkiego (1334, 1364, 1367) i kolejnych władców. Dzięki nim Żydzi uzyskali pozycję jakby odrębnego stanu. Oprócz bezpieczeństwa i wolności religijnych zapewniono im swobodę uprawiania handlu i działalności finansowo-gospodarczej (pożyczki na procent, dzierżawa opłat państwowych, później prowadzenie karczem), a także samorządność. Podstawę tej ostatniej stanowił kahał, czyli gmina wyznaniowa, autonomiczna w sprawach kultu i szkolnictwa, w pewnym zakresie także sądownictwa. "

Sadze, ze te, jakby odrebne prawa sa korzeniami niecheci do Zydow, ktorzy potrafili w swoim kregu istniec, zarabiac, sami rozpatrywali swoje spory. A ze w naszej naturze (nie tylko Polakow), tkwi zlosc, zazdrosc, jesli sasiadowi lepiej sie powodzi - no to przez wieki nawarstwialy sie te animozje.
Ja pochodze z miasta 4 kultur, w tej kamienicy mieszkalo kilka rodzin zydowskich, w kocu lat 60-tych wszyscy wyjechali, mieli dosc walenia w drzwi mieszkan w sabat, drzwi wysmarowanych kalem i tym podobnych. W moim miescie 80 % elity naukowej to byli Zydzi i byly wtedy dobre uczelnie i byly prywatne gabinety lekarskie, do ktorych mozna bylo isc z pelnym zaufaniem (wcale nie drogo!), i bylo, bylo...
01 listopada 2013 14:16
No właśnie chciałam ten cytat przytoczyć. Czy my nie mieliśmy wtedy prawa do bezpieczeństwa, do wolności religijnej? Nie mogliśmy uprawiać handlu, prowadzić działalności finansowo-gospodarczej? Wydaje mi się że mogliśmy. Uzyskali prawa jakby odrębnego stanu, że mogli sami decydować jak urządzić swoje szkolnictwo, sądownictwo, samorządność - no za Polaków też nikt nie decydował o tych sprawach. Był jakiś król, czy ktoś tam, kto te sprawy okreslał i taki sam przywilej zyskali oni - że nie muszą się pod nasze szkolnictwo na przykład podporządkować, tylko mogą je po swojemu urządzić. Dla mnie to takie same prawa.   
A podkreslone jest o tych przywilejach, bo w innych panstwach takich nie mieli. W Polsce potraktowano ich po prostu jak równoprawnych obywateli, a nie jak stojących wyżej od Polaków. 
No tak ja to rozumiem. 
01 listopada 2013 14:22 / 1 osobie podoba się ten post
Nie o to chodzi. Teskt statutu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Statut_kaliski Nadano Zydom cos w rodzaju autonomii, wychodzaca z ram owczesnej Polski (stany).
Nie wyzej, ale "osobno" i chyba to stalo sie sola w oku.
01 listopada 2013 14:23
wichurra

No właśnie chciałam ten cytat przytoczyć. Czy my nie mieliśmy wtedy prawa do bezpieczeństwa, do wolności religijnej? Nie mogliśmy uprawiać handlu, prowadzić działalności finansowo-gospodarczej? Wydaje mi się że mogliśmy. Uzyskali prawa jakby odrębnego stanu, że mogli sami decydować jak urządzić swoje szkolnictwo, sądownictwo, samorządność - no za Polaków też nikt nie decydował o tych sprawach. Był jakiś król, czy ktoś tam, kto te sprawy okreslał i taki sam przywilej zyskali oni - że nie muszą się pod nasze szkolnictwo na przykład podporządkować, tylko mogą je po swojemu urządzić. Dla mnie to takie same prawa.   
A podkreslone jest o tych przywilejach, bo w innych panstwach takich nie mieli. W Polsce potraktowano ich po prostu jak równoprawnych obywateli, a nie jak stojących wyżej od Polaków. 
No tak ja to rozumiem. 

Odpowiadając na twoje pytania-myślę,że tu chodziło o przypływ kapitału a wiadomo w początkach wieku XI - XII może my Polacy nie byliśmy tak bystrzy w robieniu interesów jak Żydzi.
01 listopada 2013 14:23 / 1 osobie podoba się ten post
Wichura ma racje.Nie mielismy mniej praw,tylko nie umielismy ich wykorzystać tak jak Zydzi,Oni to wykorzystali dobrze.