Na wyjeździe #3

06 listopada 2013 10:55 / 1 osobie podoba się ten post
Na czasie , ale kto nie ryzykuje to nie ma , to jest zawsze loteria, czy jedziesz prywatnie, czy przez agencję. Ten temat wałkowany był tu nie raz , po co się dołować i znowu o tym pisać. Nikt nikogo nie zmusza do takiego wyjazdu, często zmusza nas sytuacja.
06 listopada 2013 10:59 / 2 osobom podoba się ten post
motylek1

Ale uważam ,ze ciągle na czasie ,a nowe opiekunki ciągle przybywają i dopiero na miejscu widzą prawdziwą niemiecką mentalność i podejście do nas ,jak do ludzi z niższej półki .Masz szczęście jeśli tego nie doświadczyłaś!

Tak,tak,masz racje.Temat juz byl na forum przerabiany 100 razy,jadnak pamietaj,ze nie zawsze tak jest,malo tego ktos kto sie decyduje na taka prace ,musi zdawac sobie sprawe,ze bedzie pracowac z osoba starsza(czesto chora psychicznie)i schorowana.Nie ma co odstraszac na sile,ktos kto chce wyjechac-sam znajdzie informacje,na temat naszej pracy-tego jest mnustwo w internecie:)
06 listopada 2013 11:02 / 10 osobom podoba się ten post
motylek1

Ale uważam ,ze ciągle na czasie ,a nowe opiekunki ciągle przybywają i dopiero na miejscu widzą prawdziwą niemiecką mentalność i podejście do nas ,jak do ludzi z niższej półki .Masz szczęście jeśli tego nie doświadczyłaś!

Tyle razy juz na forum o tym byla dyskusja - zawsze konczaca sie jednym wnioskiem - na ile pozwalamy soba pomiatac, tak mamy. Cudow nie ma, nie wszystkie rodziny/podopieczni sa zli, nie wszyscy sa dobrzy. Po obydwu stronach. Nie ma takiej sytuacji, zeby nie mozna bylo zerwac umowy, jesli jest sytuacja drastyczna. Pracy jest tyle, ze nastepna sie szybko znajdzie i tyle, po raz ktorys, w tym temacie.
06 listopada 2013 11:28 / 3 osobom podoba się ten post
emilia

Tyle razy juz na forum o tym byla dyskusja - zawsze konczaca sie jednym wnioskiem - na ile pozwalamy soba pomiatac, tak mamy. Cudow nie ma, nie wszystkie rodziny/podopieczni sa zli, nie wszyscy sa dobrzy. Po obydwu stronach. Nie ma takiej sytuacji, zeby nie mozna bylo zerwac umowy, jesli jest sytuacja drastyczna. Pracy jest tyle, ze nastepna sie szybko znajdzie i tyle, po raz ktorys, w tym temacie.

Z klawiatury mi to zdjęłaś.
06 listopada 2013 12:39
hogata76

Tak,tak,masz racje.Temat juz byl na forum przerabiany 100 razy,jadnak pamietaj,ze nie zawsze tak jest,malo tego ktos kto sie decyduje na taka prace ,musi zdawac sobie sprawe,ze bedzie pracowac z osoba starsza(czesto chora psychicznie)i schorowana.Nie ma co odstraszac na sile,ktos kto chce wyjechac-sam znajdzie informacje,na temat naszej pracy-tego jest mnustwo w internecie:)

Mi nie chodziło o pracę ,przepracowałam  prawie 20 lat w polskim domu opieki  i już 3 rok na wyjeżdzie,tylko o to jak jesteśmy postrzegane i traktowane przez Niemców .Pewnie ,że jak ktoś chce pracować na opiece znajdzie informacje w internecie ,tylko po co w takim razie jest ten portal??? 
06 listopada 2013 12:41 / 2 osobom podoba się ten post
Po to żeby nam było lżej , jak ktoś będzie chciał , sie dowiedzieć prawdy o tej pracy sam się dokopie do róznych informacji.Nie można tez generalizować.Są ludzie i ludziska .
06 listopada 2013 12:48
Chciałam się pożalić ,żeby mi było lżej ,ale ok zamykam temat .
06 listopada 2013 12:50 / 3 osobom podoba się ten post
motylek1

Alez zalic sie nalezy !!!Tylko raczej opieramy sie na wlasnych przezyciach, niz na odgrzewanych artylulach, ktore de facto nic nie wnosza ...

W dodatku - moja uwaga, gdybys poswiecila nieco czasu na poczytanie forum, to znalazlabys nie jedna dyskusje wlasnie na temat traktowania opiekunek.
06 listopada 2013 12:55 / 2 osobom podoba się ten post
motylek1

Nie obrażaj się.Tylko powinnaś zrozumieć  i wiedzieć , skoro jesteś opiekunką i pracujesz z ludżmi, że jest róznie. 
06 listopada 2013 12:55 / 6 osobom podoba się ten post
Ahoj załoga :) Wskoczyłam na minutke żeby powiedziec że "chmurze" No przysłali mi takie ustroistwo i mam e-papieroska :) Tylko ja gapa dwie flaszki tego olejku beznikotynowego zamowilam :) Ale i tak fajnie jest :) A poza tym wiecie co? Dzis na maila przysłano mi oferte pracy (oczywiście na Święta) do dwóch sióstr obie po 80tce za 1300 euro. Obie na wozkach, obie trzeba umyć, ubrac...i do jednej w nocy wstawać (od czasu do czasu tak napisali) No więc moja wyobraźnia ruszyła i...juz widziałam siebie biegajaca od jednej do drugiej i pchającą dwa wózki na spacerze...ło matko!
06 listopada 2013 12:57
Asik

Ahoj załoga :) Wskoczyłam na minutke żeby powiedziec że "chmurze" No przysłali mi takie ustroistwo i mam e-papieroska :) Tylko ja gapa dwie flaszki tego olejku beznikotynowego zamowilam :) Ale i tak fajnie jest :) A poza tym wiecie co? Dzis na maila przysłano mi oferte pracy (oczywiście na Święta) do dwóch sióstr obie po 80tce za 1300 euro. Obie na wozkach, obie trzeba umyć, ubrac...i do jednej w nocy wstawać (od czasu do czasu tak napisali) No więc moja wyobraźnia ruszyła i...juz widziałam siebie biegajaca od jednej do drugiej i pchającą dwa wózki na spacerze...ło matko!

Ja też dostałam tą ofertę na maila, moja wyobrażnia tak samo zareagowała.Mało tego pomyślałam sobie , że to może byc tak jak z malutkimi blizniakami :))
06 listopada 2013 13:19 / 1 osobie podoba się ten post
Asik

No taka oferta to sie juz wiecej nie trafi pewnie dlugo wacatem nie poświeciła.Maja czelnosc wysyłać taką oferte do tak kruchej istoty jak nasz Asik,ktora nawet łopatka nie wiele zwojuje bo to przeciez słaba płeć.Daj i psztyczka w nos.Trzym się.
06 listopada 2013 13:25
motylek1

Motylek - pisz,pisz coś Cie dotknęło do żywego widzę?Jest taki temat" Dla tych co maja dola"  tam dostaniesz wsparcie,pomozemy Ci.
06 listopada 2013 14:54 / 1 osobie podoba się ten post
Zobaczcie jak się nasz PROWINCJUSZ zamyślił. Pewnie myśli wrócić , nie wrócić.....:))
06 listopada 2013 15:08 / 1 osobie podoba się ten post
aniananowo

Ja też dostałam tą ofertę na maila, moja wyobrażnia tak samo zareagowała.Mało tego pomyślałam sobie , że to może byc tak jak z malutkimi blizniakami :))

nigdy nie byłam zbyt dobra z matmy, ale mi wyszło że jakieś 650 e ,byś zarabiała gdybyś miała tylko jedną podopieczną ,naprawde dużo:)