Zrobilam dzis obiad po polsku kasze z gulaszem w sosie chrzanowym i buraczki do tego. Moja PDP zjadla caly, calutki, calusienki woreczek kaszy jeczmiennej : )
Zrobilam dzis obiad po polsku kasze z gulaszem w sosie chrzanowym i buraczki do tego. Moja PDP zjadla caly, calutki, calusienki woreczek kaszy jeczmiennej : )
Ale kaszy gryczanej to chyba się w Niemczech nie uwidzi,nad czym ubolewam,bo lubię.
Ale kaszy gryczanej to chyba się w Niemczech nie uwidzi,nad czym ubolewam,bo lubię.
Nie widzialam osobiscie, ja zawsze przywoze z mija zmienniczka kasze, wiec mamy zapasow ze ho, ho, ho. Oni tutaj w ogole sa nastawieni anty do kaszy, z tego co wiem moja PDP nigdy wczesniej nie jadla kaszy na obiad podanej w formie "zamiast ziemniakow"
Jest pt: Buchweizen.
Ale w jakich sklepach,bo tu całe Reve obszukałam i właśnie tego nie znalazłam,nastepnym razem wezmę lupę od podopiecznej;-).
I tu Cie mam....................................... u Polakow i u Rosjan.
Tu jest polski sklep,ale dosc daleko i zapomniałam o nim,ale i tak przetrzepię niemieckie markety w poszukiwaniu Buchweizengrütze.Jak znajdę to triumfalnie obwieszczę to na forum CAPS LOCKIEM;-)).
Ale w jakich sklepach,bo tu całe Reve obszukałam i właśnie tego nie znalazłam,nastepnym razem wezmę lupę od podopiecznej;-).
Tina - kasza gryczana jest w Kauflandach do kupienia. Żaden problem, 2-3 rodzaje tej gryczanej w okolicznych Kauflandach. Jeśli nie jesteś na jakiejś dzikiej wsi :))))
A ja sie obraże.
Moja też wydziwia na taką forme podania kaszy jęczmiennej.Mówi,że dziwne,że ona czegos takiego jeszcze nie przezyła,no ale zawsze wszystko wmłóci.Rozejrzę się jeszcze w sklepie ze zdrową zywnoscią za kaszą gryczaną,może co znajdę.
Znalazłam kaszę gryczaną w Edece - ugotowałam... i wywaliłam. Spleśniałe i smakujące pleśnią. Niby termin przydatności do spożycia ok., ale była niedobra.