Ja, jak Kasia chciałam urlop od forum brać, ale nijak się nie da. Może byśmy tak założyły ośrodek odwykowy - i tam wszystkie naraz pojechały?
Ja, jak Kasia chciałam urlop od forum brać, ale nijak się nie da. Może byśmy tak założyły ośrodek odwykowy - i tam wszystkie naraz pojechały?
.....a kto na Forum zostanie??????hahaha
Raczej jestem też "za"tylko nie wiem dlaczego te plastry z morfiną musi brać,chyba wolę Parkinsona niż Dementz czy AL miałam teściową z tymi schorzeniami więc sie boję ....kurcze ile ludzi tyle opinii,wiem ,że nie ma recepty na to i wszyscy opiekunowie jadą w ciemno,ale musicie mnie zrozumie ,że taki strach przed niewiadomym to odruch ludzki,wiec prosze mnie zle nie oceniać,ja tylko potrzebuje takiego logicznego za i przeciw,bardzo dziekuje,(a niemiecki hmmm..ucze sie caly czas,jakoś sie dogadam choć bardzo nie gramatycznie,ale pracuje nad tym) ,aaa i z babcia mieszka jedno z jej dzieci.....
Witam wszystkich,na forum jestem nowa,mam pytanie odnosnie mojej pierwszej podopiecznej,choruje na Parkinsona i osteoporoze,ma problemy z poruszniem sie przyjmuje plastry morfinowe i ma coś ze skórą(dokładnie nie wiem co)podobno jakies pęcherzyki,ktore ja swędzą i to drapie...hmmmm...możecie mi coś napisac jak z takim chorym postepowac,????
Witam wszystkich,na forum jestem nowa,mam pytanie odnosnie mojej pierwszej podopiecznej,choruje na Parkinsona i osteoporoze,ma problemy z poruszniem sie przyjmuje plastry morfinowe i ma coś ze skórą(dokładnie nie wiem co)podobno jakies pęcherzyki,ktore ja swędzą i to drapie...hmmmm...możecie mi coś napisac jak z takim chorym postepowac,????
Hej !!!dostałam nową oferte -ale- kurde wszystko w miare,tylko ze zakupy robi tylko córka beze mnie,dziwne nie?????Nie wiem co o tym myślec...trudno chyba tak na gotowac z produktow ktore ona tylko wybiera,,,w dodatku dla wegetarian..miała któras taką sytuacje????
Przepisow znajdziesz sporo w necie.Z tego co wiem to nie mozna zbyt dlugo trzymac w piekarniku.Pomimo ze "ptak" ma sporo tluszczu to jak za dlugo pieczesz to mieso jest suche.A tak swoja droga to troszke sie zgermanizowalas przez te wyjazdy ha ha a gdzie bidula karp ????? Gesi sie Pani zachcialo hihi to pewnie na to odchudzanie hihihihihi Smacznego zycze
Hej !!!dostałam nową oferte -ale- kurde wszystko w miare,tylko ze zakupy robi tylko córka beze mnie,dziwne nie?????Nie wiem co o tym myślec...trudno chyba tak na gotowac z produktow ktore ona tylko wybiera,,,w dodatku dla wegetarian..miała któras taką sytuacje????
Otóz drogi, światowy panie - gęś, to tradycyjna polska specjalność.
Tyle tylko, że w ostatnim czasie mocno u nas zapomniana.
Nawet najpopularniejszy w Niemczech sposób przyrządzania gesi, to "Gans auf der Pommersche Art " - gęś po pomorsku.
I chyba najwięcej gęsi na niemieckim rynku pochodzi z polskich hodowli.
Wychodowano w Kołudzie Wielkiej pod Inowrocławiem rasę gęsi "Owsiana Gęś Biała Kołudzka", która cieszy wielką popularnością w całej Europie, w tym w Niemczech.
Od jakiegoś czasu województwo kujawsko-pomorskie prowadzi duzy projekt promujący te właśnie potrawę. I wbrew powszechniej opinii, odpowiednio przyrządzone mięso gęsi jest wręcz dietetyczne.
W temacie kulinarnym podawałem przepis na gęsie nogi. Tak samo należy przyrządzić całą gęś. Wystarczy dodatkowo wnętrze natrzeć jak w przepisie i wypełnić obierkami z jabłek, bądź całymi, twardymi jabłkami.
tu masz kaczkę wg Okrasy ze stronki lidla
http://kuchnialidla.pl/product/kaczka-duszona-z-kapusta-i-suszonymi-sliwkami