Na wyjeździe #4

28 grudnia 2013 21:44
Mycha

No wiesz nie chcę w kółko tego samego powtarzać. Ale : my nie mogliśmy ( nie wiem dlaczego - hehe ) być przeciwagą dla Rosji po 1945 r. Nie mieliśmy planów podbijania za wszelką !!! cenę Europy i tym samym konieczności rozwijania przemysłu zbrojeniowego, który zawsze w dziejach ludzkości daje w sumie tzw. postęp techniczny. Naszych inżynierów pomordowano a niemieccy spokojnie pracowali dla Rzeszy i stali się dla Amerykanów łakomym kąskiem po wojnie. Nasi, ci co przeżyli, nie mieli po co wracać do kraju, pracowali u "obcych" tłumiąc w sobie poczucie "gorszej narodowości". Polityka jest brudna i wredna. 

Oczywiście,że mamy zaległości calego okresu powojennego, ale już Romana napisał przyklady innych państw, ktore pomimo tego samego opóżnienia rozwijaja się , a my nadal w powijakach.
Zaznaczyłam że myśle o czasach po zmianie systemu -- 20 latach i chyba wszystko upadło?
28 grudnia 2013 21:48 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

A jesteś pewna, że te "wynalazki" są ich ???  Lubią podkradać i przywłaszczać ;-)))  Ale to juz moja lekka złośliwość w stosunku do Niemców, którą mi wybaczysz ;-))

Wybaczam Ci w imieniu Romany, bo lubię Twoją lekką złośliwość :)))))
28 grudnia 2013 21:50
dorotee

Oczywiście,że mamy zaległości calego okresu powojennego, ale już Romana napisał przyklady innych państw, ktore pomimo tego samego opóżnienia rozwijaja się , a my nadal w powijakach.
Zaznaczyłam że myśle o czasach po zmianie systemu -- 20 latach i chyba wszystko upadło?

Pisałam powyżej, napisze jeszcze raz - głupich chłopów mamy !!!  I teraz sie będzie działo ....... oj ja biedna ;-////
28 grudnia 2013 22:03
romana

Wśród głownych przyczyn sukcesu wymieniłabym oszczędność posuniętą często aż do skąpstwa. W Polsce dla wielu zamożnych ludzi kupowanie w Biedronce czy Lidlu to obciach, tutaj nie. Mój kolega Polak, kawaler kupił sobie we Wrocławiu mieszkanie za gotówkę, wcale zbyt dużo nie zarabiając, lecz morderczo oszczędzając przez parę lat. Jednak u nas są to rzadkie przypadki.

Ta oszczedność przybiera czasem zabawne formy, bylam wczoraj w mieście, ale zanim wyszłam z domu , pdp spytala sie mnie czy wiem co Winterschlussverkauf, bo jak poczekam to będzie jeszcze taniej:), nawet martwiła sie o moje pieniądze, chociaz tak to nie oszczedzają,   na jedzenie ile wydam tyle wydam , prezenty hmhm, miło było rozpakowywać.
28 grudnia 2013 22:06 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Ta oszczedność przybiera czasem zabawne formy, bylam wczoraj w mieście, ale zanim wyszłam z domu , pdp spytala sie mnie czy wiem co Winterschlussverkauf, bo jak poczekam to będzie jeszcze taniej:), nawet martwiła sie o moje pieniądze, chociaz tak to nie oszczedzają,   na jedzenie ile wydam tyle wydam , prezenty hmhm, miło było rozpakowywać.

A kiedy sie zaczyna ten Wintercośtam?
28 grudnia 2013 22:08
efka66

A kiedy sie zaczyna ten Wintercośtam?

Wyprzedaże już , wintersv na początku stycznia, pod koniec można kupić nieraz niezłe rzeczy za naprawdę kilka euro:)
Wystawy aż krzyczą wtedy WSV!!!!
28 grudnia 2013 22:08 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Tylko dlaczego ten naród bez wyobrażni gospodarczo sie rozwija lepiej od nas?
Nie myślę juz o czasach powojennych, ale teraz, nowe technologie, auta, a my ciagle tylko budujemy nowe supermarkiety itp:)

I to nie nasze supermarkety, tylko większość tego narodu bez wyobraźni :))
28 grudnia 2013 22:21
Trochę pojęcia mieszasz ;-///
28 grudnia 2013 22:23
Mycha

Trochę pojęcia mieszasz ;-///

Trochę dokładniej:) co z czym mieszać nie :)
28 grudnia 2013 22:27 / 1 osobie podoba się ten post
dorotee

Trochę dokładniej:) co z czym mieszać nie :)

No nie !!! noooo, cały wykład o  tym, jak to duży z małym się zabawia ;-/// Jutro, teraz ide spać bo już moja pora nadchodzi. Papa. 
28 grudnia 2013 22:57 / 1 osobie podoba się ten post
Skoro skończyłyście z polityką na dziś, napiszę, że jeszcze do 0.15 monologuje w 3sat. kabarecista Josef Hader. Zaciąga z austryjacka momentami, nie dla stawiających pierwsze kroki w niemieckim ;)
28 grudnia 2013 23:03
hagia

Skoro skończyłyście z polityką na dziś, napiszę, że jeszcze do 0.15 monologuje w 3sat. kabarecista Josef Hader. Zaciąga z austryjacka momentami, nie dla stawiających pierwsze kroki w niemieckim ;)

Oj mocno zaciaga :) wybrałam Arte
28 grudnia 2013 23:10
dorotee

Oj mocno zaciaga :) wybrałam Arte

Pierwsza część jego programu była bardziej urozmaicona i śmieszniejsza.
Oglądam, bo chciałam przewietrzyć sobie płuca :)
29 grudnia 2013 00:03
jagoda_12

Z tymi drutami, że jeden pod pachą to myślalam, że tylko we Francji tak robią. Ja zresztą "sztrykuje" tak samo, inaczej nie umię. Nie wiedzialam, że Niemcy robią tak samo :P To forum to skarbnica wiedzy :))

Od Skarbów się dowiedziałam że Anglicy tez tak "pachwowo" robią :) Skarby mowia że ja robie na drutach "na lewo" a oni " na prawo"...hihihii.. że to wschodnia technika...no...niech im będzie :)
29 grudnia 2013 00:04 / 5 osobom podoba się ten post
Od kiedy to śmiech przewietrza płuca? Ja myślałam, że tylko papieroski, jak mówią dowcipnie palacze.

No, poczytałam sobie, jak to dobrzy ludzie w świecie dobro umacniają i prawie optymistycznie zapomniałam o 3 kupach dziadka z dnia dzisiejszego. Trzeba je było ogarnąć brylując z myjką w ręce w świecie innym od perfum Coco Chanel.
Umyłam dziadkowi tyłek lodowatą wodą, bo innej w łazience nie ma, o mało nie tracąc słuchu, bo tak się na mnie wydarł, choć ogólnie spokojny w miarę z niego koleś. Bogata rodzina, a chałupa sypie się i nie pomagają portrety przodków z XIX wieku na ścianach. Lubię takie sytuacje, gdzie srebra rodowe na stole a podłogi skrzypiące jak u bidnej patologii na stałym bezrobociu. Czyli lekkie wariatkowo.

Dobranoc, aniołki i anielice!