11 grudnia 2013 10:23 / 2 osobom podoba się ten post
UsuniętyEmilia , ja o chlebie a ty o niebie :))))) - na podstawie przykładu - odnosze sie do ogólnego problemu - czyścić nasze srodowisko z takich osób czy nie . Ja swoje zdanie wyraziłam - ty możesz mieć odmienne i mnie nic do tego . Jest problem ogólny i chyba warto nad nim podyskutować .
Problem "ogolny" byl pare razy walkowany. Czyszczenie nie jest takie latwe, bo trzeba miec dowody w reku, lacznie z danymi osobowymi (najlepiej). I do tego na wyjezdzie to robic, tylko jakim wladzom zglaszac? Policji? A jesli nie na policje, to co i komu zglaszac, jesli rodzina nie reaguje? Moim zdaniem nie ma na to obiektywnego sposobu, dojdzie tylko ew. fama, ze Polki same siebie niszcza i kabluja.
Wyobrazam sobie taka sytuacje:
Jestem gdzies tam, pracuje na legalu, obok widze pania, ktora nie wiem, jak pracuje (legal, czarno). Widze, ze chodzi pijana, filmuje, na przyklad. I co dalej? Mam wejsc do obcego domu i powiedziec: ta pani, co tu pracuje - pije? Albo prosze mi podac telefon do rodziny, bo opiekunka pije? Nie wiem, napisz, jak widzisz takie "czyszczenie szeregow", dla mnie sprawa nie do przejscia.