Wyłowione z sieci 1

16 sierpnia 2014 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
http://biznes.onet.pl/emerytki-na-saksach/zmhyx
17 sierpnia 2014 08:59
I co sądzicie o artykule? Dokładnie ten, który kilka dni wcześniej opisałam.
17 sierpnia 2014 09:10
lena7

I co sądzicie o artykule? Dokładnie ten, który kilka dni wcześniej opisałam.

Która z nas pracując w De nawet na czarno ma 1800euro??
Artykuł bardzo naciągany,może następnym razem ktoś kto pisze takie artykuły spędził by z nami w tej pracy kilka dni........
17 sierpnia 2014 09:14 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Która z nas pracując w De nawet na czarno ma 1800euro??
Artykuł bardzo naciągany,może następnym razem ktoś kto pisze takie artykuły spędził by z nami w tej pracy kilka dni........

Kasiu a nie masz 1800 na 2 m-ce????
17 sierpnia 2014 09:15
magdalena_k

Kasiu a nie masz 1800 na 2 m-ce????

No widzisz tak do tego to nie podeszłam:)))
17 sierpnia 2014 09:30
ano to tak dzbanek kawy +podniesione przez dziadka cisnienie= zagotowane zlacza hahahah dlugo tam Ci jeszcze zostalo????
17 sierpnia 2014 09:33
magdalena_k

ano to tak dzbanek kawy +podniesione przez dziadka cisnienie= zagotowane zlacza hahahah dlugo tam Ci jeszcze zostalo????

jeszcze trzy tyg.to może być różnie ze mną.....jakby co będe was wołać na pomoc
17 sierpnia 2014 10:52
jeszcze jeden akapit który pozostawię bez komentarza: " Niemiecki system emerytalno-ubezpieczeniowy w jednym z jego wariantów gwarantuje na starsze lata 3 tys eur miesięcznie dodatkowych pieniędzy na opiekę zdrowotną. Można wybrać całodobową opiekę pod patronatem dobrego szpitala, z lekarzem, rehabilitacją, lczeniem klinicznym, transportem itd, albo po prostu przejąć gotówkę do własnej dyspozycji. Tak powstaje domowy fundusz z któego opłaca się polskie opiekunki. Po odjęciu kosztów w kieszeni zostaje 1,8tys eur. miesięcznie."

Jak mi wiadomo to tylko raz w roku za pobyt miesięczny w domu starości opłaca kasa chorych a nie co miesiąc. Rodzina , która sama się sama opiekuje ma dodatek ,chyba w wysokości 600 e ale nie jestem do końca pewna -nie wiem skąd autor tego arykułu miał takie informacje.
18 sierpnia 2014 19:12 / 1 osobie podoba się ten post
To tak jak macie ochote poczytac o opiece
http://www.dw.de/polka-opiekunka-osób-starszych-w-niemczech-nie-jest-niewolnicą/a-17300879
18 sierpnia 2014 19:21
ORIM

To tak jak macie ochote poczytac o opiece
http://www.dw.de/polka-opiekunka-osób-starszych-w-niemczech-nie-jest-niewolnicą/a-17300879

Już widzę jak agencje chętnie nam dają 8,5 eur za godzinę. :/
18 sierpnia 2014 19:22
lena7

Już widzę jak agencje chętnie nam dają 8,5 eur za godzinę. :/

to nie polskie agencje Tego to nawet ja nie widze ha ha
18 sierpnia 2014 19:24
ORIM

to nie polskie agencje Tego to nawet ja nie widze ha ha

Polskie, a jakże:
"Delegująca opiekunkę agencja musi ponadto przestrzegać standardy prawa niemieckiego dotyczące m.in. wynagrodzenia. Stawka godzinowa wynosi 7,5 – 8,5 euro. W umowie koalicyjnej nowego rządu istnieje zapis o wprowadzeniu od stycznia 2015 jednolitej ustawowej stawki minimalnej w Niemczech w wysokości 8,5 euro."
18 sierpnia 2014 19:28
lena7

Polskie, a jakże:
"Delegująca opiekunkę agencja musi ponadto przestrzegać standardy prawa niemieckiego dotyczące m.in. wynagrodzenia. Stawka godzinowa wynosi 7,5 – 8,5 euro. W umowie koalicyjnej nowego rządu istnieje zapis o wprowadzeniu od stycznia 2015 jednolitej ustawowej stawki minimalnej w Niemczech w wysokości 8,5 euro."

No jasne i bedzie tak jak teraz masz w umowie 40 godz/tygodniowo ha ha
18 sierpnia 2014 19:33 / 4 osobom podoba się ten post
ORIM

No jasne i bedzie tak jak teraz masz w umowie 40 godz/tygodniowo ha ha

Bez sensu to właśnie jest.
Naprawdę bym chciała żeby nasza praca wreszcie miała rozwiązania systemowe. Polsko-niemieckie. I żeby jasno było napisane czarno na białym że ma być tak i tak i żadnych dowolnych interpretacji do ustaw wykonawczych.
A my jesteśmy tak czy siak na dziko nawet z umową agencyjną.

Poza tym powoli dojrzewam do zmiany agencji. Nie satysfakcjonują mnie pieniądze w P24 to najważniejsze; jeszcze nie mam odp dot. podwyżki. Jeśli rzucą mi ochłap to odchodzę bo na rynku jestem więcej warta.
18 sierpnia 2014 21:32 / 2 osobom podoba się ten post
A propos naszych wynagrodzeń. Własnie przeczytałam i int. że poszukują opiekunki do pana..itd. 1ooo euro za TYDZIEN!!!! Oczy przecieram ale lecimy dalej... poszukuja opiekunki do pana w innym mieście... 4800 euro MIESIECZNIE !!!!+ zwrot kosztów podróży 450euro!!!! toż to można I klasą Lufthansy lecieć... Pokażę mojemu dziadkowi jak to cenią polskie opiekunki w Niemczech ciekawe co on na to...(oby tylko na zawał mi nie zszedł) zwłaszcza że ledwo 1000 wysupłuje co miesiąc.