Wyłowione z sieci 1

18 sierpnia 2014 22:03
didusia

jeszcze jeden akapit który pozostawię bez komentarza: " Niemiecki system emerytalno-ubezpieczeniowy w jednym z jego wariantów gwarantuje na starsze lata 3 tys eur miesięcznie dodatkowych pieniędzy na opiekę zdrowotną. Można wybrać całodobową opiekę pod patronatem dobrego szpitala, z lekarzem, rehabilitacją, lczeniem klinicznym, transportem itd, albo po prostu przejąć gotówkę do własnej dyspozycji. Tak powstaje domowy fundusz z któego opłaca się polskie opiekunki. Po odjęciu kosztów w kieszeni zostaje 1,8tys eur. miesięcznie."

Jak mi wiadomo to tylko raz w roku za pobyt miesięczny w domu starości opłaca kasa chorych a nie co miesiąc. Rodzina , która sama się sama opiekuje ma dodatek ,chyba w wysokości 600 e ale nie jestem do końca pewna -nie wiem skąd autor tego arykułu miał takie informacje.

Ja tam też się nie znam na tym wszystkim. Dziadek zawsze mi mówił, że musi ze swojej emerytury płacić opiekunkom. I kiedyś tak rozmawiałam z jego córką o tym, taka sobie luźna rozmowa i mówię jej, że jej ojciec to ma dobrze, bo ma wysoką emeryturę i go stać na opiekunkę, a wielu Niemców nie stać. A ona mi na to, że on przecież nie płaci ze swojej emerytury - on miał ubezpieczenie opiekuńcze i to z ubezpieczenia idzie ta kasa. Nie wnikałam dalej, bo chyba nam ktoś przerwał, ale zaciekawiło mnie to. 
18 sierpnia 2014 22:06
wichurra

Ja tam też się nie znam na tym wszystkim. Dziadek zawsze mi mówił, że musi ze swojej emerytury płacić opiekunkom. I kiedyś tak rozmawiałam z jego córką o tym, taka sobie luźna rozmowa i mówię jej, że jej ojciec to ma dobrze, bo ma wysoką emeryturę i go stać na opiekunkę, a wielu Niemców nie stać. A ona mi na to, że on przecież nie płaci ze swojej emerytury - on miał ubezpieczenie opiekuńcze i to z ubezpieczenia idzie ta kasa. Nie wnikałam dalej, bo chyba nam ktoś przerwał, ale zaciekawiło mnie to. 

Moje informacje sa od rodziny ,i tak do końca nie wiadomo czy mówia prawdę czy tez nie . Dla własnej ciekawości zadzwonie do koleżanki z Hamburga , która mieszka już około 25 lat i pracowała w domu starości może będzie wiedziała lepiej.
18 sierpnia 2014 22:09
W artykule było o systemie emerytalno-ubezpieczeniowym, więc może są ubezpieczenia opiekuńcze, które na starość pozwalają na opłacenie opiekunki. Nie wiem i nie będę się spierała - tak mi dziadka córka powiedziała, ale tematu nie rozwinęłyśmy.
18 sierpnia 2014 22:17 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra

Zadna z nas nie wie jakie są dodatki do emerytury niemieckiego staruszka.Ale z cała pewnością ta kasa starcza na oplacenie opiekunki,utrzymanie jej na wlaściwym poziomie i wystarcza jeszcze dla corki z dziecmi na wakacje w uroczym zakatku swiata.Wiem o tym cos nie coś chociaz watpię czy wszystko.Gdyby nie ta chorobliwa  chytrosc, to by było znosnie. Dlaczego godziny wolne dla opiekunki są ograniczane do min.? bo trzeba za nie placić z konta pdp na rzecz drugiej osoby ktora zastąpi opiekunke w czasie wolnym.I to nie jest 8 €/h bo by chetnych nie było. A dzienne Heimy dlaczego malo popularne - bo trzeba płacic za transport.I jak tak sie z kasa nie licza to na wycieczke zabraknie:)A opiekunka wytrzyma.
18 sierpnia 2014 22:17
Bożenka

A propos naszych wynagrodzeń. Własnie przeczytałam i int. że poszukują opiekunki do pana..itd. 1ooo euro za TYDZIEN!!!! Oczy przecieram ale lecimy dalej... poszukuja opiekunki do pana w innym mieście... 4800 euro MIESIECZNIE !!!!+ zwrot kosztów podróży 450euro!!!! toż to można I klasą Lufthansy lecieć... Pokażę mojemu dziadkowi jak to cenią polskie opiekunki w Niemczech ciekawe co on na to...(oby tylko na zawał mi nie zszedł) zwłaszcza że ledwo 1000 wysupłuje co miesiąc.

Można wiedzieć na jakiej stronce te fantastyczne oferty?:)
18 sierpnia 2014 22:20 / 1 osobie podoba się ten post
Bożenka

A propos naszych wynagrodzeń. Własnie przeczytałam i int. że poszukują opiekunki do pana..itd. 1ooo euro za TYDZIEN!!!! Oczy przecieram ale lecimy dalej... poszukuja opiekunki do pana w innym mieście... 4800 euro MIESIECZNIE !!!!+ zwrot kosztów podróży 450euro!!!! toż to można I klasą Lufthansy lecieć... Pokażę mojemu dziadkowi jak to cenią polskie opiekunki w Niemczech ciekawe co on na to...(oby tylko na zawał mi nie zszedł) zwłaszcza że ledwo 1000 wysupłuje co miesiąc.

Oj chyba chodziło o złotówki
18 sierpnia 2014 22:24 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Można wiedzieć na jakiej stronce te fantastyczne oferty?:)

A to pewnie z 1 kwietnia gazeta.:)
18 sierpnia 2014 22:30
mleczko47

A to pewnie z 1 kwietnia gazeta.:)

To ogłoszenie z dzisiaj....
18 sierpnia 2014 22:32 / 2 osobom podoba się ten post
Bożenka

A gdzie jestes Bozenka w DE. Czy w Kuwejcie :))))))))
18 sierpnia 2014 22:36 / 1 osobie podoba się ten post
Bożenka

Jaja sobie ktos robi ,ale jak znam zycie chetne będa walić jak w dym,albo oszust jaki,pośrednik szemrany:(
18 sierpnia 2014 23:39 / 2 osobom podoba się ten post
Jestem w ukochanym DE, ale miło byłoby skasować 4800 eurasków. A może jakiś książę von X zaniemógł?
18 sierpnia 2014 23:52 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Jaja sobie ktos robi ,ale jak znam zycie chetne będa walić jak w dym,albo oszust jaki,pośrednik szemrany:(

Kasia ja myślę że nikt kto zna realia tego na powaznie nie weźmie ale kiedyś koleżanka z mojej firmy z którą pojechałyśmy powiedziała mi że płacą 2-3.000 euro za miesiąc za pracę w Szwajcarii. Zadzwoniła do naszej firmy i panie sie wyparły. Ogłoszenie ukazuje sie nadal w całej rozciągłości... że płacą 12-14.000 zł miesięcznie. Nie znam opiekunki która tyle zarabia... ale byc może takie osoby są.
19 sierpnia 2014 19:10 / 1 osobie podoba się ten post
19 sierpnia 2014 19:47 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

http://kobieta.onet.pl/dziecko/nastolatki/eurosieroty-jak-radza-sobie-dzieci-ktorych-rodzice-wyjechali-z-kraju/nt4g2

Przeczytajcie też komentarze.

Benita,to straszne.
19 sierpnia 2014 19:51 / 1 osobie podoba się ten post
Bożenka

Kasia ja myślę że nikt kto zna realia tego na powaznie nie weźmie ale kiedyś koleżanka z mojej firmy z którą pojechałyśmy powiedziała mi że płacą 2-3.000 euro za miesiąc za pracę w Szwajcarii. Zadzwoniła do naszej firmy i panie sie wyparły. Ogłoszenie ukazuje sie nadal w całej rozciągłości... że płacą 12-14.000 zł miesięcznie. Nie znam opiekunki która tyle zarabia... ale byc może takie osoby są.

Tak Bozenka masz racje tyle płaca ale nie € tylko Fr. Ale wtedy gdy jestes zatrudniona przez  szwajcarską firme.Nie tylko płaca, ale jeszcze masz takie sama prawa jak obywatel szwajcarski.I to nie bajka.