Na wyjeździe #5

19 lutego 2014 20:21 / 1 osobie podoba się ten post
alinka1339

No wiesz coandrejka jak możesz odmawiać siostruni i nie przyjąc takiego gestu . toć to ostatnia jej wola , a tego się nie odmawia . Andrejka opamietaj sie , bo pójdziesz za to do piekła....

Jako Bóg na niebie!
19 lutego 2014 20:24
No dokładnie.
Aha - kiedyś była mowa w jakimś wątku, jak często UP wzywa na podpisanie kwitka i czy można pracować w Niemczech na czarno i zjeżdżać na podpisywanie listy. Bardzo to ryzykowne, bo ja już 2 razy dostałam od nich niespodziewane wezwania - oferty pracy dla mnie mieli. I wtedy trzeba się stawić i co, jak się wtedy w DE jest.
19 lutego 2014 20:24
ryba

Spoko, znajdziesz, może lepszą.:) Agencje ostatnio sie ruszyły. Dzisaj miałam dwa telefony - jedna nawet bez weryfikacji języka proponowała nienajgorszą kasę.

Do mnie też ostatnio często dzwonią rózne firmy. Najwyraźniej zachowują dane osób, które wczesniej poszukiwały pracy i sprawdzają czy przypadkiem nie są bez pracy.
19 lutego 2014 20:26 / 1 osobie podoba się ten post
amelka55

Rejestrować, wyrejestrować, rejestrować, wyrej.......itd.

Inaczej nie da rady,niestety...
19 lutego 2014 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
Już by chociaz te agencje składkę zdrowotną odprowadzały za opiekunke na urlopie,bo jaka to przyjemność rejestrować się i wyrejestrowywac się...
19 lutego 2014 20:27
ivanilia40

Psychicznie przygotowałam się bardzo,ale fizycznie już mniej:). Jutro nie spoczywam na laurach i pojdę z babcią w dół do pobliskiego miasteczka.Wypatrzyłam dziś na mapie,że to wcale niedaleko. Dobrze,że babcia ma zdrowe nogi:)

Zazdroszczę Ci tych spacerów. Moja babcia co prawda zdrowych nóg nie ma, ale chetnie na jej wózku powoziłabym ja po okolicy. Ale teraz broń Boże z domu wychodzić. Latem... a mnie już tu wtedy nie będzie. Babuszka jest niewidoma i strasznie mi sie dłużą popołudnia z nią. Nie mam pomysłu na zapełnienie czasu. Gazetę jej czytam z pół godzinki, więcej nie dam rady, a i tak nie wszystko rozumiem. Tv, radio odpada, bo takie zasady: tv po 19:30, a radio tylko w niedzielę na mszę. A może ktoś ma pomysł co możemy robić oprócz rozmowy, śpiewania i czytania?
19 lutego 2014 20:30
emi

Zazdroszczę Ci tych spacerów. Moja babcia co prawda zdrowych nóg nie ma, ale chetnie na jej wózku powoziłabym ja po okolicy. Ale teraz broń Boże z domu wychodzić. Latem... a mnie już tu wtedy nie będzie. Babuszka jest niewidoma i strasznie mi sie dłużą popołudnia z nią. Nie mam pomysłu na zapełnienie czasu. Gazetę jej czytam z pół godzinki, więcej nie dam rady, a i tak nie wszystko rozumiem. Tv, radio odpada, bo takie zasady: tv po 19:30, a radio tylko w niedzielę na mszę. A może ktoś ma pomysł co możemy robić oprócz rozmowy, śpiewania i czytania?

Mój pierwszy pdp był niewidomy, graliśmy piłeczką:) albo zgadywaliśmy głosy ptaków z płyty, a tak to gadugadu-- ale ja gadula jestem:) on też był:)
19 lutego 2014 20:33 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Psychicznie przygotowałam się bardzo,ale fizycznie już mniej:). Jutro nie spoczywam na laurach i pojdę z babcią w dół do pobliskiego miasteczka.Wypatrzyłam dziś na mapie,że to wcale niedaleko. Dobrze,że babcia ma zdrowe nogi:)

A ile czekolad kupisz ???   Może jedną gorzką i zjedz za mnie ;-)))  Oczywiście też za mnie przytyj ;-))) hehehe. 
19 lutego 2014 20:33 / 2 osobom podoba się ten post
emi

Faktycznie jestem babci wdzięczna za zdrowe nogi i ochotę na spacery. To jest pierwszy dom ,w którym mi się nie nudzi,a czas leci szybko. Współczuję wszystkim,którzy są uwiązani w domu z pdp,sama tak miałam na ostatnim miejscu,makabra jakaś to była.
Ja nabrałam sobie ksiązek do czytania po polsku i bajek po niemiecku,mam swoje wyszywanie,mam 4 sezony fajnego serialu,ale nie mam kiedy tego wszystkiego robic ,własciwie nic nie ruszyłam :)
Zobaczymy jak będzie pózniej,ale póki co jestem bardzo zadowlona z tego miejsca.
19 lutego 2014 20:35
Mycha

A ile czekolad kupisz ???   Może jedną gorzką i zjedz za mnie ;-)))  Oczywiście też za mnie przytyj ;-))) hehehe. 

Oj Mycha o przytyciu mowy nie ma,ja muszę zrzucić kilka kilo :) Gorzkiej czekolady nie cierpię,wiec żałuję ,ze tutaj tylko takiej nie ma:)
19 lutego 2014 20:35
emi

Wbiłaś mi ćwieka ;-//  Trzeba pomyśleć, najlepiej wspólnie. Nigdy nie miałam styczności z osobami niewidomymi. 
19 lutego 2014 20:37
emi

Jeśli Twoja pdp nie jest niczym zainteresowana to co Ty możesz zrobic? Raczej może ponegocjuj czas wolny dla siebie,żebyś nie zwariowala od siedzenia w ciszy...
19 lutego 2014 20:37 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Oj Mycha o przytyciu mowy nie ma,ja muszę zrzucić kilka kilo :) Gorzkiej czekolady nie cierpię,wiec żałuję ,ze tutaj tylko takiej nie ma:)

Dla mnie mleczna czekolada to "melasa" ;-//  tylko gorzka ma smak czekolady, ten prawdziwy. Ale to mój wybór ;-)))  
A chciałam Ci trochę podokuczać ;-))) 
19 lutego 2014 20:39 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Faktycznie jestem babci wdzięczna za zdrowe nogi i ochotę na spacery. To jest pierwszy dom ,w którym mi się nie nudzi,a czas leci szybko. Współczuję wszystkim,którzy są uwiązani w domu z pdp,sama tak miałam na ostatnim miejscu,makabra jakaś to była.
Ja nabrałam sobie ksiązek do czytania po polsku i bajek po niemiecku,mam swoje wyszywanie,mam 4 sezony fajnego serialu,ale nie mam kiedy tego wszystkiego robic ,własciwie nic nie ruszyłam :)
Zobaczymy jak będzie pózniej,ale póki co jestem bardzo zadowlona z tego miejsca.

4 sezony serialu już dawno obejrzałam plus z 20 odcinków innego. Ogólnie nie narzekam, ale ciągną mi się te popołudnia. Lubię piątki, rano robimy pranie, a po południu układam je i wtedy opowiadam babci, co zostało uprane, co trzeba wyprasować. Ale w tygodniu to czasem nie mam pomysłu na rozmowy, a jak babcia się rozgada to nie zawsze ją rozumie i nie wiem kiedy mówić ja, a kiedy nein.
19 lutego 2014 20:39
ivanilia40

A ile lat ma PDP,że ma taką kondycję? Mój PDP  83 lata,zdrowe nogi,ale po godzinnym spacerze jest kaput.