21 lutego 2014 00:13 / 1 osobie podoba się ten post
alinka1339Natka wiesz ja myślę tak rodzina płaci kasę dla firmy jak wszędzie , a firma powinna płacić dla mnie adekwatnie do wykonywanej tu pracy . Jak była pflegedienst to byłam cicho , ale jak odeszła to ja poinformowałam ,że mam dodatkowe obowiązki i zarzyczyłam sobie podwyżkę . Firma zaś dzwoniła do córki ,że to córka powinna dopłacać . Więc wywalczyłam to 100euro dodatkowo od firmy , a bilet powrotny to firma mi płaci i mam zawsze kupiony w obie strony .Wiem ,że opiekunka polska kosztuje niemców mniej niż heim...Ale nie rozumiem dlaczego firma za taki przypadek wynegocjowała tak mała stawkę , a póżniej gadają ,że wiecej nie mogą dać podwyżki , bo kasa na wynagrodzenie z tego dla opiekunki to 1000eur
Alinka1339,
jak dostałaś stówę za dodatkowe czynności, których nie masz w umowie to było ok?
Dopiero teraz nagle Cię olśniło, że wykonujesz rzeczy, których nie powinnaś.
Rozumiem, że stówę podwyżki chcesz zatrzymać, a dodatkowych obowiązków chcesz się pozbyć.
Może w przyszłości zanim podpiszesz jakąś umowę, lub coś z kimś ustnie ustalisz warto się dwa razy zastanowić czy tego chcesz. Bo jeżeli już się na coś zgodziliśmy, to nie ma sensu teraz użalać się nad sobą. I za swoją "krzywdę" obwiniać innych.
Nie pasuje Ci układ, to go po prostu zmień. Zgodziłaś się na krzywdzące warunki i nie ma szans w tym miejscu cokolwiek zmienić - należy zmienić miejsce.
Tylko działanie, a nie narzekanie przyniesie efekty.
Skutecznego działania Ci życzę:)