Na wyjeździe #5

05 marca 2014 13:42
kacha25

no tak musisz miec taki numer SWIFT swojego banku zeby robic przelew walutowy ze swojego walutowego konta na inne walutowe konto.

skoro chcesz euro miec przelewane musisz miec konto euro otwarte.bo inaczej na polskie konto firma bedzie ci przewalutowywac i beda ci wpływały złotówki na konto skoro niemasz walutowego
05 marca 2014 13:43
kacha25

no tak musisz miec taki numer SWIFT swojego banku zeby robic przelew walutowy ze swojego walutowego konta na inne walutowe konto.

kiedyś miałam konto w innym banku i też ,żeby przelewać mogła firma euro to pani podała mi tylko ten SWIFT i było ok . Napisałam do męza ,żeby się zorientował w tym banku , co i jak . A jak nie to nicha dalej zostanie w zł
05 marca 2014 13:44
alinka1339

Ja mam konto w mBanku i mam do niego kartę z której moge korzystać w de i wyczytałam ,ze aby można było robić przelwe walutoey to trzeba podac numer SWIFT. nic nie rozumiem z tego .

Ja wysyłam SEPA z Mbanku na zagraniczne konto,np do kantoru internetowego.
05 marca 2014 13:44
kasiachodziez

Ja juz kilka razy niestety musiałam korzystać z tutejszej służby zdrowia,i niestety zawsze musiałam od razu zapłacić rachunek.
Niemcy nie uznawają naszych kart EKUZ.Po powrocie do polski odesłałam do NFZ wszystkie rachunki i dostałam zwrot za lekarza,ale tylko częściowo za leki. Zrób sobie kopie tych wszystkich rachunków,bo w naszych urzędach często giną im takie dokumenty.

Dziwne.
Moja koleżanka miała w De skomplikowaną operację i za wszystko zapłacił Fundusz. Nie było w ogóle mowy o uiszczaniu rachunku, bo pewnie do końca życia nie dałaby rady go zapłacić..
Inna była parę razy u dentysty i wystarczyło pokazanie karty.

05 marca 2014 13:45
alinka1339

kiedyś miałam konto w innym banku i też ,żeby przelewać mogła firma euro to pani podała mi tylko ten SWIFT i było ok . Napisałam do męza ,żeby się zorientował w tym banku , co i jak . A jak nie to nicha dalej zostanie w zł

podejdz do banku spytaj dlaczego masz tracic.majac euro zawsze jest lepiej maz niech sprawdzi wysle ci sms taki kod albo na necie poszperraj dzies widziałam podane w tabeli takie swifty
05 marca 2014 13:46
magdalena_k

z karty to i ja moge korzystac w De,ale podajac firmie num konta musze podac tez SWIFT aby mogli robic przelew.....zadz do Banku jak masz mozliwosc i sie dowiedz wszystkiego tak bedzie najlepiej

Madzia ja podałam pani w firmie ten kod SWIFT , a ona powiedziała ,że to musi być numer konta podany w formacie IBAN czy cos takiego. mąż sie dowie to będę wiedziała
05 marca 2014 13:46
alinka1339

Ja mam konto w mBanku i mam do niego kartę z której moge korzystać w de i wyczytałam ,ze aby można było robić przelwe walutoey to trzeba podac numer SWIFT. nic nie rozumiem z tego .

SWIFT jest potrzebny przy przelewie pieniędzy z konta zagranicznego, / obojetnie czy na złotówkowe czy walutowe/,
np. jak córka z IE przelewa na moje, lub ja na jej irlandzkie z PL..

Moja firma też mi przelewa ze swojego konta z DE i też musiałam podać Swifta, podali mi go przy zakładaniu konta waliutowego.

Jak przelewam w kraju z jednego walutowego na drugie to nie potrzeba.

Można też znależć w necie po nazwie banku np. tutaj:

http://www.swift-iban.com/kod-swift.php
05 marca 2014 13:52
kacha25

skoro chcesz euro miec przelewane musisz miec konto euro otwarte.bo inaczej na polskie konto firma bedzie ci przewalutowywac i beda ci wpływały złotówki na konto skoro niemasz walutowego

A to jest niekorzystne , banki przeliczaja po dziadowskich stawkach. Lepiej jak MM wypłaci i zamieni w kantorze.

Również jak płacisz kartą z konta watulowego za zakupy za granicą, to nie masz żadnych opłat, a z bankomatu ja np. mam tylko 1,5 E prowizji.
05 marca 2014 13:58
scarlet

SWIFT jest potrzebny przy przelewie pieniędzy z konta zagranicznego, / obojetnie czy na złotówkowe czy walutowe/,

Moja firma też mi przelewa ze swojego konta z DE i też musiałam podać Swifta, podali mi go przy zakładaniu konta waliutowego.

Ja ten kod SWIFT znalazłam i podałam go pani w firmie , ale ona mi gada ,ze jak nie mam konta walutowego to bank i tak przeliczy mi pensje na złotówki i to po niekorzystnym dla mnie kursie
05 marca 2014 14:04
alinka1339

Ja ten kod SWIFT znalazłam i podałam go pani w firmie , ale ona mi gada ,ze jak nie mam konta walutowego to bank i tak przeliczy mi pensje na złotówki i to po niekorzystnym dla mnie kursie

I zgadza się, zobacz mojego posta wyzej.

Nie masz możliwosci założenia walutowego?
MM może założyć, albo może przez neta spróbuj jak chcesz tylko na siebie, nie wiem czy jest tak możliwość,może w Mbanku?

Mój teraz zakładał tylko na siebie, bo ja mam problem ze smutnymi panami i mojej firmie to akurat nie przeszkadza, ze konto jest na niego,juz podałam im nowy numer.
05 marca 2014 14:06
alinka1339

Powiedz pani,że podałaś jej nr konta wautowego.Przecież agencje nie potrzebują żadnych innych kodów,tak samo jak Ty nie potrzebujesz żeby wysłać z konta walutowego na konto walutowe.
Ja przelewam SEPA i nigdy nie miałam żandych problemów. W agencji też podałam tylko nazwę banku i nr konta i beż żadnych problemow mam przelewy.
Ta pani jest jakaś niekumata,albo Ty jej nie powiedziłaś wszystkiego.
05 marca 2014 14:07 / 1 osobie podoba się ten post
judora

A co lubi ten chłopczyk ? Jakie zabawki przeważają u Niego w pokoju ? Czy ma konsolę do gier ? Ja mam pięciolatka tzn. moja siostra a ja jestem chrzestną. Borys lubi gry sprawnościowe na konsolę, cieszy go też zabawa zestawami do ciastoliny, bajki na DVD, układa czasem puzzle, buduje z klocków. Niestety granie na konsoli to jednak Jego ulubione zajęcie.

Ojej... wszystko tam ma chyba ;) I samochody i klocki, i książeczki, i ciastoliną też się bawił, i farbkami malował... Konsoli nie widziałam, ale nie wiem czy ma. Generalnie, jak tam byłam, to co chwilę chciał robić coś innego i wszędzie go pełno było :)
05 marca 2014 14:13 / 1 osobie podoba się ten post
Jeśli jest taki żywy to może kup mu coś do ćwiczeń np. trampolinę? :):)
05 marca 2014 14:17
scarlet

Od, bodajze 1 lutego, w DE obowiazuje przy kazdym przelewie, nawet wewnatrz kraju, podawanie IBAN, na stronie kazdego banku mozna to wyszukac. Teraz jest okres przejsciowy, nie wiem, kiedy sie konczy i przelewy bez IBAN nie beda realizowane. UWAGA: w niemieckiej Sparkasse numer IBAN jest generowany konkretnie dla mojego konta, nie wiem, jak w innych bankach.
05 marca 2014 14:20
emilia

Od, bodajze 1 lutego, w DE obowiazuje przy kazdym przelewie, nawet wewnatrz kraju, podawanie IBAN, na stronie kazdego banku mozna to wyszukac. Teraz jest okres przejsciowy, nie wiem, kiedy sie konczy i przelewy bez IBAN nie beda realizowane. UWAGA: w niemieckiej Sparkasse numer IBAN jest generowany konkretnie dla mojego konta, nie wiem, jak w innych bankach.

Emilia nie moge odszukac tematu "internet w niemczech" chyba cos zle wpisuje, mozesz mi podac nazwe tego programu do skanowania komputera ktory tam byl podawany dla Andrei?