A " cycki murzynki" piekłaś smaczne, mogę podać przepis i na "Królewca" ale już nie z pamięci tylko ze ściągi bo konkurencja nie śpi:strzela z bicza:
A " cycki murzynki" piekłaś smaczne, mogę podać przepis i na "Królewca" ale już nie z pamięci tylko ze ściągi bo konkurencja nie śpi:strzela z bicza:
Aniu ja do tej bezy dodalam orzechow mielonych,ale nie koniecznie musza byc:)
To mialy byc wrobelki nie Burek:)
Michasiu ktoregos dnia zrobie z Twojego przepisu,juz zapisany w tablecie i zeszycie:)
Już jestem z " cyckami murzynki"
BISZKOPT :
*czubata szklanka mąki
* 3/4 szkl. cukru
*4 jaja
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijam , dodaje cukier, żółtka - wszystko mikserem ,mąkę i proszek mieszam delikatnie drewnianą łyżka. Blaszkę wykładam papierem i piekę 40min. w tem. 160st/
BEZA Z MAKIEM I KOKOSEM
* 6 białek
* 1 szkl. wiórek kokosowych
* 1 szkl. maku suchego
3/4 szkl. cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubiłam z odrobiną soli ,dodaję cukier, ubijam i wsypuję wiórki , mak i proszek do pieczenia.
Piekę w tem. 170st. 50min.
MASA
* 370MIL. mleka
*250gr masła
*6 żółtek
6 łyżek cukru
*1 budyń biały
* 3 łyzki mąki
budyń, mąkę, żółtka roztrzepuje w 1 szkl. mleka, resztę mleka gotuje z cukrem i do gotujacego mleka wlewam budyń, kiedy ostygnie ucieram masło i wystudzony budyń po trochu dodaje do masła.
Ciasto w oryginale jest z alkoholem ja robie poncz z cytryny i wody i tym nasączam.
Do tego będą potrzebne biszkopty okrągle, parę rodzynek i dżem jasny / brzoskwina/
Upieczony biszkopt lekko nasączam wodą z cytryną ,smaruję go dżemem brzoskwiniowym, wykładam bezę , na bezę mase budyniową i na masę nakładam biszkopty , które maczam w ponczu cytrynowym tylko maczam bo dłużej potrzymane rozpadaja się. na srodek każdego biszkopta kłade po rodzynku.
Polewam polewą która robię z "
*2 łyżek masła
*4 łyżek cukru
*3 łyżek kakao
* 4 łyżek słodkiej smietany wszystko gotuje do zgęstnienia i polewam. Biszkopty w wersji dla dorosłych można maczac w alkoholu , w rumie lub w białym winie. Mam nadzieję,że jasno napisałam. Starałam się. Smacznego:randka3:
Barbara48 i Michasia, mam przepisane Wasze przepisy. Dziękuje Wam :-)
Ona_Lisa udanych wypiekow.Pochwal sie jak zrobisz:)
Dziekuje Michasiu-cycki zrobie w domu na swieta,takie wypasione z alko. Ta beze pieczemy osobno-dobrze zrozumialam?
:yeah: tak
Taki " misz masz" ale podniebienie :tanczy::fastfood:zadowolone:-)
Michasiu czy tam jest jakis dzem?to ciemne,bo reszta to chyba Twoje niezawodne kruche z pianka bezowa i kruszonka?