Wypieki

13 listopada 2015 08:50 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

To prawda ,piekne,,Marta ales sie rozbrykala z tymi ciastami ,Darek bedzie szczesliwy

Na pewno,choć nie wiem czy z powodu ciast
13 listopada 2015 09:26 / 3 osobom podoba się ten post
moncherie

Mnie bardziej zastanawia kto to wszystko zjada:-)

Ja pieke raz na dwa tygodnie w dzień "wizytacji". Z tego, co zostaje, odkrajam kawałeczek dla podopiecznej na następny dzień, a resztę pakuję dla wizytatora. Niech komuś innemu w boczki idzie - nie dla mnie.
13 listopada 2015 09:35 / 3 osobom podoba się ten post
Do powyższego ciasta,dużego jak widać,dałam tylko pół szklanki cukru.Czy to jakaś bomba kaloryczna? - chyba nie... Dziadek szczupły jest i żadnych problemów zdrowotnych nie ma,czemu mam mu żałować
A moje boczki są ok
13 listopada 2015 09:41
Marta

Do powyższego ciasta,dużego jak widać,dałam tylko pół szklanki cukru.Czy to jakaś bomba kaloryczna? - chyba nie... Dziadek szczupły jest i żadnych problemów zdrowotnych nie ma,czemu mam mu żałować
A moje boczki są ok:-)

A moje boczki rosną od samego patrzenia na ciasta.
13 listopada 2015 09:44 / 3 osobom podoba się ten post
Może dlatego ze to drożdżowe
Benita,no co jest warte życie bez odrobiny słodyczy
To juz chyba tylko białe prześcieradło i w strone cmentarza:))
13 listopada 2015 10:25 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Może dlatego ze to drożdżowe:-)
Benita,no co jest warte życie bez odrobiny słodyczy
To juz chyba tylko białe prześcieradło i w strone cmentarza:))

do tego przescieradla to jeszcze szpadel do kopania dorzuc aby nie robic nikomu klopotu 
13 listopada 2015 12:45
Szukam przepisu na ciasto!!!!!
Latem byłam w Kevelear małe miasto blisko granicy holenderskiej,tam po raz pierwszy jadłam ciasto ryżowe i ten smak pamiętam do dzisiaj.
Może ktoś z was ma przepis na to ciasto?? pamiętam że głównym składnikiem był ryż chyba gotowany na mleku tak przynajmniej to smakowało-pomóżcie proszę.
14 listopada 2015 12:55 / 5 osobom podoba się ten post
Torcik :) 
15 listopada 2015 15:00 / 4 osobom podoba się ten post
Ciasto dzisiaj popelnilam Orzechowe na miodzie Oczywiscie latwe, bo ja z tych wybitnie leniwych
250g maki
1/2 kostki masla
1 lyzka miodu
1 jajko
Cwierc lyzeczki sody
Zagniesc, wylozyc na blache.
Na patelni podsmazyc:
30 dkg orzechow wloskich
3 lyzeczki miodu
5 lyzeczek cukru
1/2 kostki masla
Wylozyc na ciasto. Piec w temperaturze 170st przez ok.15min.
Smacznego
15 listopada 2015 15:08 / 6 osobom podoba się ten post
Odcielam kawalek, zeby fotke zrobic i...zjadlam natychmiast Moze nikt z rodziny nie zauwazy
15 listopada 2015 15:20 / 2 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Szukam przepisu na ciasto!!!!!
Latem byłam w Kevelear małe miasto blisko granicy holenderskiej,tam po raz pierwszy jadłam ciasto ryżowe i ten smak pamiętam do dzisiaj.
Może ktoś z was ma przepis na to ciasto?? pamiętam że głównym składnikiem był ryż chyba gotowany na mleku tak przynajmniej to smakowało-pomóżcie proszę.

Bardzo proszę

Składniki

1 litr pełnotłustego mleka
200 g ryżu
200 g cukru
1 łyżka masła
2 jajka
bułka tarta

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

Ryż gotować na mleku razem ze 100 g cukru przez około 10 minut. Sprawdzić czy jest miękki, w razie konieczności gotować dłużej. Zdjąć z ognia, dodać masło i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
Do ryżu dodać pozostały cukier, żółtka i pianę z białek, wymieszać.
Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia w wersji bezglutenowej). Wyłożyć masę ryżową.
Piec przez 30 minut.
15 listopada 2015 19:03
Ps. Można dodać orzeszki,albo uprażony słonecznik
15 listopada 2015 19:15 / 2 osobom podoba się ten post
Mnie to ciasto wygląda na ryż zapiekany a nie na ciasto...no ale nie będę się czepiaćMoże to i dobre jest
Jednak bardziej mnie przekonuje orzechowe Moncherie zwłaszcza te prażone orzechy na wierzchu:)
15 listopada 2015 19:38
miriam

Bardzo proszę:-)

Składniki

1 litr pełnotłustego mleka
200 g ryżu
200 g cukru
1 łyżka masła
2 jajka
bułka tarta

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

Ryż gotować na mleku razem ze 100 g cukru przez około 10 minut. Sprawdzić czy jest miękki, w razie konieczności gotować dłużej. Zdjąć z ognia, dodać masło i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
Do ryżu dodać pozostały cukier, żółtka i pianę z białek, wymieszać.
Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia w wersji bezglutenowej). Wyłożyć masę ryżową.
Piec przez 30 minut.

Jak mnie pamięć nie myli to ciasto miało jakiś spód,a może sie myle bo ja ciągle z demencyjnymi obok..... a piekłaś może to ciasto???
16 listopada 2015 16:19
kasiachodziez

Jak mnie pamięć nie myli to ciasto miało jakiś spód,a może sie myle bo ja ciągle z demencyjnymi obok..... a piekłaś może to ciasto???

Piekłam nie jeden raz. Spodu nie ma żadnego (przynajmniej ja robiłam w/g tego przepisu). Tylko jest warunek,żeby to ciacho chłodziło sie w lodówce przez ok.12 godz.,bo wtedy lepiej się kroi i lepiej smakuje.