To prawda ,piekne,,Marta ales sie rozbrykala z tymi ciastami ,Darek bedzie szczesliwy

To prawda ,piekne,,Marta ales sie rozbrykala z tymi ciastami ,Darek bedzie szczesliwy
Mnie bardziej zastanawia kto to wszystko zjada:-)
Do powyższego ciasta,dużego jak widać,dałam tylko pół szklanki cukru.Czy to jakaś bomba kaloryczna? - chyba nie... Dziadek szczupły jest i żadnych problemów zdrowotnych nie ma,czemu mam mu żałować
A moje boczki są ok:-)
Może dlatego ze to drożdżowe:-)
Benita,no co jest warte życie bez odrobiny słodyczy
To juz chyba tylko białe prześcieradło i w strone cmentarza:))
Szukam przepisu na ciasto!!!!!
Latem byłam w Kevelear małe miasto blisko granicy holenderskiej,tam po raz pierwszy jadłam ciasto ryżowe i ten smak pamiętam do dzisiaj.
Może ktoś z was ma przepis na to ciasto?? pamiętam że głównym składnikiem był ryż chyba gotowany na mleku tak przynajmniej to smakowało-pomóżcie proszę.
Bardzo proszę:-)
Składniki
1 litr pełnotłustego mleka
200 g ryżu
200 g cukru
1 łyżka masła
2 jajka
bułka tarta
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 30min. › +30min. studzenie › Gotowe w: 1godz.20min.
Ryż gotować na mleku razem ze 100 g cukru przez około 10 minut. Sprawdzić czy jest miękki, w razie konieczności gotować dłużej. Zdjąć z ognia, dodać masło i przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno.
Do ryżu dodać pozostały cukier, żółtka i pianę z białek, wymieszać.
Tortownicę natłuścić i wysypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia w wersji bezglutenowej). Wyłożyć masę ryżową.
Piec przez 30 minut.
Jak mnie pamięć nie myli to ciasto miało jakiś spód,a może sie myle bo ja ciągle z demencyjnymi obok..... a piekłaś może to ciasto???