Wypieki

16 listopada 2015 16:22
Marta

Mnie to ciasto wygląda na ryż zapiekany a nie na ciasto...no ale nie będę się czepiać:-)Może to i dobre jest
Jednak bardziej mnie przekonuje orzechowe Moncherie zwłaszcza te prażone orzechy na wierzchu:)

Po części masz rację,jednak do ryżu zapiekanego nigdy nie dodawałam żółtka i piany z białek. Ciasteczko Moncherie pewnie pyszota,ale "mój" PDP-prawie bezzębny,więc te orzeszki...,sama rozumiesz
17 listopada 2015 10:23 / 2 osobom podoba się ten post
Ciekawostka o maku.
W prawie każdym domu pojawia się przy okazji BN jakaś potrawa z makiem.Jemy ,a za wiele o maku nie wiemy:)A mak symbolizuje dostatek i spokój na kolejny ok,jego brak na świątecznym stole zwiastował nieszczęście-to z dawnych wierzeń i przesądów.Mak to jedna z najstarszych roślin uprawnych.4 tys lat temu nazywany przez Sumerów "rośliną radości",natomiast w Rzymie nie lada przysmakiem były myszy pieczone w miodzie i maku:):):)Ale np.krem makowy do przełożenia ciasta ze zwykłego biszkoptu czy murzynka zrobi nam świąteczne ciasto:)
PRZEPIS NA KREM

25 dkg mielonego maku zalać 300 ml mleka i gotować 10 minut. Budyń waniliowy bez cukru wymieszać z 100 ml mleka,10 dkg cukru i łyżką masła.Dodać do maku i mieszając zagotować.Przestudzić,dodać żółtko.Jeszcze raz wymieszać i przekładać ciasto.

Info i przepis z Poradnika Domowego:)
17 listopada 2015 10:43 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Ciekawostka o maku.
W prawie każdym domu pojawia się przy okazji BN jakaś potrawa z makiem.Jemy ,a za wiele o maku nie wiemy:)A mak symbolizuje dostatek i spokój na kolejny ok,jego brak na świątecznym stole zwiastował nieszczęście-to z dawnych wierzeń i przesądów.Mak to jedna z najstarszych roślin uprawnych.4 tys lat temu nazywany przez Sumerów "rośliną radości",natomiast w Rzymie nie lada przysmakiem były myszy pieczone w miodzie i maku:):):)Ale np.krem makowy do przełożenia ciasta ze zwykłego biszkoptu czy murzynka zrobi nam świąteczne ciasto:)
PRZEPIS NA KREM

25 dkg mielonego maku zalać 300 ml mleka i gotować 10 minut. Budyń waniliowy bez cukru wymieszać z 100 ml mleka,10 dkg cukru i łyżką masła.Dodać do maku i mieszając zagotować.Przestudzić,dodać żółtko.Jeszcze raz wymieszać i przekładać ciasto.

Info i przepis z Poradnika Domowego:)

A ciasto jest przepyszne bo pieklam nie jeden raz.Biszkopt przekladalam jeszcze ciepla masa makowa  co czynilo go naprawde soczystym.Pycha!!!
18 listopada 2015 14:07 / 2 osobom podoba się ten post
balutka

A ciasto jest przepyszne bo pieklam nie jeden raz.Biszkopt przekladalam jeszcze ciepla masa makowa  co czynilo go naprawde soczystym.Pycha!!!

Na pewno wypróbuję, a że w temacie maku to mam dzisiaj troszkę maku w biszkopcie a ciasto pod nazwą  "Biała Dama" u mnie ciemna bo nie miałam białej czekolady ale zapewniam warta grzechu
18 listopada 2015 22:15 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Basiu!Pokazywanie o tej porze nawet oklapniętegp sernika jest NIELUDZKIE!!!!!!

ps.sernik zostawiam na uchylonym leciutko piekarniku do ostygnięcia i nie "oklapowywuje":) 

Nien ludzkim jest ,że wlazłam na ten TopikKiedyś nie przepadałam za słodkim,a teraz cos mi się poprzestawiało i..........ehhhh
19 listopada 2015 12:49 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj robiłam ciasteczka cynamonowo - imbirowe
20 listopada 2015 07:33 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Dzisiaj robiłam ciasteczka cynamonowo - imbirowe:-)

To moje wczorajsze "WANILLEKIPFERLN' . Sa pyszne zwłaszcza jak odstoja minimum tydzień zamkniete w pudełku. / tylko,że to najtrudniejszy skladnik przepisu/. Dzisiaj jeszcze upieke "ciastko z dziurką" z dżemem morelowym. Jeśli ktoś zainteresowany przepis podam. Robi sie je szybko i piecze jeszcze szybciel
20 listopada 2015 07:50 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

To moje wczorajsze "WANILLEKIPFERLN' . Sa pyszne zwłaszcza jak odstoja minimum tydzień zamkniete w pudełku. / tylko,że to najtrudniejszy skladnik przepisu/. Dzisiaj jeszcze upieke "ciastko z dziurką" z dżemem morelowym. Jeśli ktoś zainteresowany przepis podam. Robi sie je szybko i piecze jeszcze szybciel :-)

Chętnie skorzystam z przepisu na "ciasto z dziurką" ale już w domku
20 listopada 2015 08:14 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Dzisiaj robiłam ciasteczka cynamonowo - imbirowe:-)

Ale numery , moje cistka już zjedzone? nie weszły  na forum . No to jeszcze raz:
20 listopada 2015 13:14 / 2 osobom podoba się ten post
Murzynek z jablkami
20 listopada 2015 13:58
mleczko1

To moje wczorajsze "WANILLEKIPFERLN' . Sa pyszne zwłaszcza jak odstoja minimum tydzień zamkniete w pudełku. / tylko,że to najtrudniejszy skladnik przepisu/. Dzisiaj jeszcze upieke "ciastko z dziurką" z dżemem morelowym. Jeśli ktoś zainteresowany przepis podam. Robi sie je szybko i piecze jeszcze szybciel :-)

Zapodaj przepis na ciastka z dziurką. Proszę.
20 listopada 2015 14:18 / 3 osobom podoba się ten post
Benita

Zapodaj przepis na ciastka z dziurką. Proszę.

Chciałam dołączyc zdjecie i mi uciekl wpis.
0,40 dkg maki
0,25 dkg masła
0,12 dkg cukru pudru
 1    jajko
0,8 dgk orzechów mielonych laskowych
Ciasto wyrobić rozwałkować i wykrawać pól / pół jedno całe, jedno z dziurką ( w domu robiłam zakrętka od butelki z syropem ale juz kupiłam takie specjalne ustrojstwo do wycinania dziurek)Całe smarować marmoladą (kupiłam w Biedronie różaną w wiaderku ) miekką i przykrywac tym z dziurką. Posypać cukrem pudrem.
Piec w tem. 150 - 180 st.C do uzyskania ładnego koloru .  Muszą odstać w pojemniku tydzień nabieraja smaku są kruche,pachnące i w ustach sie rozpływaja.  Mam stare z ub.r. zdjęcie w domu piekłam a ten przyrząd poszukam zdjęcia i wkleje. Jestescie na wyjeżdzie to mozna to kupić.
20 listopada 2015 15:03 / 2 osobom podoba się ten post
Już nie edytuje bo mi znów ucieknie. Foremka do wykrawania ciastek z dziurką.
20 listopada 2015 15:17 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Już nie edytuje bo mi znów ucieknie. Foremka do wykrawania ciastek z dziurką.

Dziękuję.
Takie foremki widziałam na mojej poprzedniej stelli.
Ciasteczka wyglądają apetycznie.
22 listopada 2015 20:57 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Murzynek z jablkami

Basiu czy to jest tzw salceson ?prosze o  przepis