Mnie to ciasto wygląda na ryż zapiekany a nie na ciasto...no ale nie będę się czepiać:-)Może to i dobre jest
Jednak bardziej mnie przekonuje orzechowe Moncherie zwłaszcza te prażone orzechy na wierzchu:)

Mnie to ciasto wygląda na ryż zapiekany a nie na ciasto...no ale nie będę się czepiać:-)Może to i dobre jest
Jednak bardziej mnie przekonuje orzechowe Moncherie zwłaszcza te prażone orzechy na wierzchu:)
Ciekawostka o maku.
W prawie każdym domu pojawia się przy okazji BN jakaś potrawa z makiem.Jemy ,a za wiele o maku nie wiemy:)A mak symbolizuje dostatek i spokój na kolejny ok,jego brak na świątecznym stole zwiastował nieszczęście-to z dawnych wierzeń i przesądów.Mak to jedna z najstarszych roślin uprawnych.4 tys lat temu nazywany przez Sumerów "rośliną radości",natomiast w Rzymie nie lada przysmakiem były myszy pieczone w miodzie i maku:):):)Ale np.krem makowy do przełożenia ciasta ze zwykłego biszkoptu czy murzynka zrobi nam świąteczne ciasto:)
PRZEPIS NA KREM
25 dkg mielonego maku zalać 300 ml mleka i gotować 10 minut. Budyń waniliowy bez cukru wymieszać z 100 ml mleka,10 dkg cukru i łyżką masła.Dodać do maku i mieszając zagotować.Przestudzić,dodać żółtko.Jeszcze raz wymieszać i przekładać ciasto.
Info i przepis z Poradnika Domowego:)
A ciasto jest przepyszne bo pieklam nie jeden raz.Biszkopt przekladalam jeszcze ciepla masa makowa co czynilo go naprawde soczystym.Pycha!!!
Basiu!Pokazywanie o tej porze nawet oklapniętegp sernika jest NIELUDZKIE!!!!!!
ps.sernik zostawiam na uchylonym leciutko piekarniku do ostygnięcia i nie "oklapowywuje":)
To moje wczorajsze "WANILLEKIPFERLN' . Sa pyszne zwłaszcza jak odstoja minimum tydzień zamkniete w pudełku. / tylko,że to najtrudniejszy skladnik przepisu/. Dzisiaj jeszcze upieke "ciastko z dziurką" z dżemem morelowym. Jeśli ktoś zainteresowany przepis podam. Robi sie je szybko i piecze jeszcze szybciel :-)
To moje wczorajsze "WANILLEKIPFERLN' . Sa pyszne zwłaszcza jak odstoja minimum tydzień zamkniete w pudełku. / tylko,że to najtrudniejszy skladnik przepisu/. Dzisiaj jeszcze upieke "ciastko z dziurką" z dżemem morelowym. Jeśli ktoś zainteresowany przepis podam. Robi sie je szybko i piecze jeszcze szybciel :-)
Zapodaj przepis na ciastka z dziurką. Proszę.
Już nie edytuje bo mi znów ucieknie. Foremka do wykrawania ciastek z dziurką.