Wypieki

28 lutego 2016 21:48
Kaspira009.12

Ja robiłam "Oczy carycy" równie efektowne ciasto- polecam, przepis na internecie.:-)

Jadłem raz ciasto o dźwięcznej nazwie "uśmiech teściowej", albo "cycki Murzynki" też jadłem.
28 lutego 2016 22:42
A ja jadłam cycki teściowej- a nie murzynki- serio
28 lutego 2016 23:01 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Usta Adama-przepis z internetu

A co ze mną??? nic jeszcze nie upiekłam, chyba zacznę od tych :ust:
29 lutego 2016 14:17 / 1 osobie podoba się ten post
Szwarcwaldzki sernik świąteczny
Spód:

150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Masę serowa:

200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 g żelatyny w proszku
1/4 szklanki wody, wrzącej

Ponadto:

2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

 
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*
W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.
Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.
szwarcwaldzki sernik świąteczny
29 lutego 2016 20:34 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

A co ze mną??? nic jeszcze nie upiekłam, chyba zacznę od tych :ust:

Michasiu, nie wpatruj się tak w te usta, bo się za bardzo przyssiesz  
29 lutego 2016 20:43
ewa14

Pycha placek 

Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra... prawda?
Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę i inne utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ...
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę.
Jeszcze raz sprawś jakoś whiski...
Do maśśślanej masy dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeźli czeba.
Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem.
Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko
jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz !
Wypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache
piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta. Iś spaś

Przepis do wypróbowania tylko w domu:-):-):-)

Super przepis !!! Wymiata wszystkie inne a ja jestem teraz w domu  Kto wie, kto wie ... może zrobię to ciasto - haha.
29 lutego 2016 21:25
Mycha

Super przepis !!! Wymiata wszystkie inne a ja jestem teraz w domu :lol1: Kto wie, kto wie ... może zrobię to ciasto - haha.

A jak w domu jestes, to jak najbardziej do wypróbowania   Smacznego
 
29 lutego 2016 21:47 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Michasiu, nie wpatruj się tak w te usta, bo się za bardzo przyssiesz :lol2: 

Podobają mi się i są takie duże, słodziutkie
01 marca 2016 08:19
mleczko1

Serni z trzech skladnikow:
3 jajka
120 g białej czekolady
120 g sera kremowego

Oddziel żółtka od białek i ubij je na sztywną pianę . Do rozpuszczonej czekolady dodaj ser wymieszaj a nastepnie 3 żółtka , zmiksuj na jednolita masę.
Dodaj ubitą pianę z białek wymieszaj delikatnie i przelej do formy.

Forme wstaw do blaszki na ktorą wlej wodę . Ciasto piecze się 15 min. w temp. 170st.C

Czy to jest sprawdzony sernik bo juz krąży po internecie kilka miesięcy piekłas go ?
01 marca 2016 08:53 / 1 osobie podoba się ten post
takaja

Czy to jest sprawdzony sernik bo juz krąży po internecie kilka miesięcy piekłas go ?

Nie, dzisiaj upieke własnie wybieram się do Aldi nie mialam w domu białej czekolady. To z netu jak swoj przepis umieszcze to napisze , że wypróbowany. 
Nie wielka starta jak nie wyjdzie. Opinie w necie pozytywne.
01 marca 2016 08:58
mleczko1

Nie, dzisiaj upieke własnie wybieram się do Aldi nie mialam w domu białej czekolady. To z netu jak swoj przepis umieszcze to napisze , że wypróbowany. 
Nie wielka starta jak nie wyjdzie. Opinie w necie pozytywne.

Zastanawiam sie tylko na jaka to tortownice chyba mini mini no i czytałam opinie czy wszystkie pozytywne ?
01 marca 2016 10:08 / 3 osobom podoba się ten post
Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.
01 marca 2016 10:15 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.

Pieknie wygląda, a jeszcze lepiej na pewno smakuje
01 marca 2016 10:17 / 1 osobie podoba się ten post
ewa14

Pycha placek 

Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra... prawda?
Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę i inne utensylia kuchenne.
Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ...
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę.
Jeszcze raz sprawś jakoś whiski...
Do maśśślanej masy dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.
Najlepiej sklaneczke. Otfórz drugą butelkie jeźli czeba.
Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem.
Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko
jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz !
Wypij skok sytrynnowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache
piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki.
Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta. Iś spaś

Przepis do wypróbowania tylko w domu:-):-):-)

Już sam przepis mi porawia humor
01 marca 2016 11:14 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara48

Wczoraj sobie upieklam chlebek, bo ten ichni już mi bokiem wychodzi.

Kusisz Basiu a gdzie przepis ? chcesz miec upomnienie z wpisaniem do akt personalnych? he he . Super wygląda , super.