Coś się na pewno pozmieniało Anetta
Do emerytury umowa zlecenie się liczy
http://praca.wp.pl/kat,18468,title,Praca-na-zlecenie-a-emerytura,wid,16117135,wiadomosc.html
Coś się na pewno pozmieniało Anetta
Do emerytury umowa zlecenie się liczy
http://praca.wp.pl/kat,18468,title,Praca-na-zlecenie-a-emerytura,wid,16117135,wiadomosc.html
Jeżeli są pobierane skladki zus,to są to lata tzw.składkowe i liczą sie do lat uprawniajacych do emerytury.Z tym stażem to chyba chodzilo o to,ze lat tych nie wlicza sie do lat ktore okreslaja nam np.dlugość urlopu.Tak wydaje mi się,ale głowy nie dam.
I wszystkie wątpliwości wyjaśnione, dzięki Gabrysia ;)
wiewiórka, jest dokładnie tak jak piszesz :)
Zarówno składka jak i czas pracy na umowę zlecenie (co najmniej min. krajowa) liczą się jako lata składkowe do emerytury -tak jak w przypadku umowy o pracę.
Natomiast nie liczy się jako staż do wszelkich innych uprawnień: wymiaru urlopu, dodatku stazowego, wszelkich odpraw itd.
Jest jeszcze jedna BARDZO WAŻNA sprawa: udokumentowanie tego -sama umowa zlecenie nie wystarczy!
Niestety dostałam wiadomość, że moje stałe miejsce się skończyło (PDP idzie do Heim-u). Muszę biegiem zarejestrować się w UP aby mieć ubezpieczenie, zanim znajdę coś nowego.
Jestem świeżo po rozmowie z UP. Tutaj też sama umowa zlecenie nie wystarczy.
Trzeba przedłożyć albo:
-umowę zlecenie i wszystkie RMUA (z każdego miesiąca),
albo:
-zaświadczenie z firmy/agencji potwiedzające zatrudnienie na umowę zlecenie (dokładny okres pracy), KONIECZNIE musi być podana podstawa do oskładkowania/zarobek brutto w rozbiciu na lata kalendarzowe i miesiące i wysokość przekazanych składek.
Takie dokumenty są też niezbędne do ZUS (emerytura).
Dlatego dziewczyny zadbajcie o to z chwilą skończenia zlecenia, szczególnie te które nie pracują na stałe w jednej agencji. Po pewnym czasie jest trudno to wydębić (sama się o tym przekonałam), niektóre agencje się likwidują, reaorganizują, zmienią nazwę itd.
Zasiłek dla bezrobotnych można też uzyskać na zasadach jak pisała Kasia63 (ale w.w. dokumenty) -muszą być odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, koniecznie FP (Fundusz Pracy), nie musi być ubezpieczenia chorobowego. Ze składki na FP zwolnione są tylko osoby powyżej 55 roku życia.
a ja się wypowiem na temat czyli o Aterimie. trochę mnie wkurzyli bo już prawie 2 tygodnie czekam na meila z odpowiedziami na moje pytania i jestem ciekawa czy kiedykolwiek się doczekam. co prawda te odpowiedzi już nie są aż tak ważne ale mimo wszystko - zadałam pytania i oczekuję odpowiedzi. poza tym przy podpisywaniu umowy Pani wprowadziła mnie w błąd jeśli chodzi o zwrot kosztów za dojazd ale już mi przeszła złość ;) ogólnie mogę tę firmę porównać z inną bo mam doświadczenie tylko z 2-ma firmami i ta jest o wiele lepsza od poprzedniej. a tak na marginesie to w tym samym czasie miałam podpisywać umowę z Aterimą i moją starą firmą i ta stara firma oferowała mi prawie 300 e mniej niż Aterima :)
aha i wkurza mnie to, że strasznie długo się czeka na kartę ubezpieczeniową :/
Na początek turystyczna , zanim nie dostaniesz tej właściwej.Ja uważam , śe lepiej mieć cokolwiek w razie WU.A czym się różni pracownicza? Tym , że możesz iśc na zwolnienie czy w innym celu?
Ma większy "koszyk " świadczeń.Turystyczna ma bardzo ograniczony. Ja mam indywidualną polisę pracowniczą, nie z NFZ,bo jak jestem na dz.gosp. to za każdym razem trzeba było zaświadczenie ze skarbówki - za duzo biegania.Kiedyś brałam jeszcze turystyczną ale zrezygnowalam.