ATERIMA MED Zobacz profil firmy

Zarobki
5 / 5
Warunki umowy
5 / 5
Jakośc obsługi
5 / 5
Dopasowanie oferty
5 / 5
Liczba oddziałów
4 / 5
07 listopada 2013 22:35
Jeszcze raz bardzo dziękuję o takie informacje mi chodziło .
08 listopada 2013 11:01
Zasiłek można otrzymać to się zgadzam, jeśli firma odprowadza składki na fundusz pracy i od kwoty najniższej krajowej to się zasiłek należy. Ja pisałam o stażu pracy tzn jako lata pracy że nie wliczają po takiej umowie. Ostatnio nawet rozmawiałam o tym z moją szefową, ale spierać się z wami nie będę, może się pozmieniało prawo na lepsze.
08 listopada 2013 11:18 / 1 osobie podoba się ten post
Coś się na pewno pozmieniało Anetta
Do emerytury umowa zlecenie się liczy

http://praca.wp.pl/kat,18468,title,Praca-na-zlecenie-a-emerytura,wid,16117135,wiadomosc.html
08 listopada 2013 11:37 / 1 osobie podoba się ten post
Jeżeli są pobierane skladki zus,to są to lata tzw.składkowe i liczą sie do lat uprawniajacych do emerytury.Z tym stażem to chyba chodzilo o to,ze lat tych nie wlicza sie do lat ktore okreslaja nam np.dlugość urlopu.Tak wydaje mi się,ale głowy nie dam.
08 listopada 2013 12:26 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Coś się na pewno pozmieniało Anetta
Do emerytury umowa zlecenie się liczy

http://praca.wp.pl/kat,18468,title,Praca-na-zlecenie-a-emerytura,wid,16117135,wiadomosc.html

Kasiu do emerytury liczy się każda kwota odprowadzona z umowy zlecenia, to ja wiem. Mam na myśli co innego. Jak w zeszłym roku nie dostałam zasiłku po 14mies przepracowanych na umowie zlecenia wnikliwie szukałam przyczyny i różnicy mdz umową o pracę a zlecenia. Doradca w wojewódzkim UP mówił o funduszu pracy i najniższej krajowej na zleceniu ale cały czas mówił też że umowa zlecenia nie liczy się do stażu pracy i mnie tylko o tą kwestię chodzi i zastanawia.  
Tak jak Wiewiórka  napisała są to lata składkowe, wliczają się do emerytury ale nie jako lata pracy. Bynajmniej ja to tak widzę.

08 listopada 2013 12:32 / 2 osobom podoba się ten post
wiewiorka

Jeżeli są pobierane skladki zus,to są to lata tzw.składkowe i liczą sie do lat uprawniajacych do emerytury.Z tym stażem to chyba chodzilo o to,ze lat tych nie wlicza sie do lat ktore okreslaja nam np.dlugość urlopu.Tak wydaje mi się,ale głowy nie dam.

wiewiórka, jest dokładnie tak jak piszesz :)
Zarówno składka jak i czas pracy na umowę zlecenie (co najmniej min. krajowa) liczą się jako lata składkowe do emerytury -tak jak w przypadku umowy o pracę.
Natomiast nie liczy się jako staż do wszelkich innych uprawnień: wymiaru urlopu, dodatku stazowego, wszelkich odpraw itd.  

Jest jeszcze jedna BARDZO WAŻNA sprawa: udokumentowanie tego -sama umowa zlecenie nie wystarczy!  

Niestety dostałam wiadomość, że moje stałe miejsce się skończyło (PDP idzie do Heim-u). Muszę biegiem zarejestrować się w UP aby mieć ubezpieczenie, zanim znajdę coś nowego.
Jestem świeżo po rozmowie z UP. Tutaj też sama umowa zlecenie nie wystarczy.

Trzeba przedłożyć albo:
-umowę zlecenie i wszystkie RMUA (z każdego miesiąca),
albo:
-zaświadczenie z firmy/agencji potwiedzające zatrudnienie na umowę zlecenie (dokładny okres pracy), KONIECZNIE musi być podana podstawa do oskładkowania/zarobek brutto w rozbiciu na lata kalendarzowe i miesiące i wysokość przekazanych składek.  

Takie dokumenty są też niezbędne do ZUS (emerytura).  

Dlatego dziewczyny zadbajcie o to z chwilą skończenia zlecenia, szczególnie te które nie pracują na stałe w jednej agencji. Po pewnym czasie jest trudno to wydębić (sama się o tym przekonałam), niektóre agencje się likwidują, reaorganizują, zmienią nazwę itd.

Zasiłek dla bezrobotnych można też uzyskać na zasadach jak pisała Kasia63 (ale w.w. dokumenty) -muszą być odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, koniecznie FP (Fundusz Pracy), nie musi być ubezpieczenia chorobowego. Ze składki na FP zwolnione są tylko osoby powyżej 55 roku życia.    
08 listopada 2013 17:02
I wszystkie wątpliwości wyjaśnione, dzięki Gabrysia ;)
08 listopada 2013 17:28
anetta

I wszystkie wątpliwości wyjaśnione, dzięki Gabrysia ;)

Nie ma za co :)  -akurat przerabiam ten temat, bo znienacka sraciłam i Stellę i ubezpieczenie. Więc na gorąco dzielę się wiadomościami zaczerpniętymi "u źródła".
08 listopada 2013 18:50
Gabrysia

wiewiórka, jest dokładnie tak jak piszesz :)
Zarówno składka jak i czas pracy na umowę zlecenie (co najmniej min. krajowa) liczą się jako lata składkowe do emerytury -tak jak w przypadku umowy o pracę.
Natomiast nie liczy się jako staż do wszelkich innych uprawnień: wymiaru urlopu, dodatku stazowego, wszelkich odpraw itd.  

Jest jeszcze jedna BARDZO WAŻNA sprawa: udokumentowanie tego -sama umowa zlecenie nie wystarczy!  

Niestety dostałam wiadomość, że moje stałe miejsce się skończyło (PDP idzie do Heim-u). Muszę biegiem zarejestrować się w UP aby mieć ubezpieczenie, zanim znajdę coś nowego.
Jestem świeżo po rozmowie z UP. Tutaj też sama umowa zlecenie nie wystarczy.

Trzeba przedłożyć albo:
-umowę zlecenie i wszystkie RMUA (z każdego miesiąca),
albo:
-zaświadczenie z firmy/agencji potwiedzające zatrudnienie na umowę zlecenie (dokładny okres pracy), KONIECZNIE musi być podana podstawa do oskładkowania/zarobek brutto w rozbiciu na lata kalendarzowe i miesiące i wysokość przekazanych składek.  

Takie dokumenty są też niezbędne do ZUS (emerytura).  

Dlatego dziewczyny zadbajcie o to z chwilą skończenia zlecenia, szczególnie te które nie pracują na stałe w jednej agencji. Po pewnym czasie jest trudno to wydębić (sama się o tym przekonałam), niektóre agencje się likwidują, reaorganizują, zmienią nazwę itd.

Zasiłek dla bezrobotnych można też uzyskać na zasadach jak pisała Kasia63 (ale w.w. dokumenty) -muszą być odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, koniecznie FP (Fundusz Pracy), nie musi być ubezpieczenia chorobowego. Ze składki na FP zwolnione są tylko osoby powyżej 55 roku życia.    

Super wyjaśnione takich osób na tym forum nam potrzeba dziekuje tez w moim imieniu:)
10 listopada 2013 09:06

a ja się wypowiem na temat czyli o Aterimie. trochę mnie wkurzyli bo już prawie 2 tygodnie czekam na meila z odpowiedziami na moje pytania i jestem ciekawa czy kiedykolwiek się doczekam. co prawda te odpowiedzi już nie są aż tak ważne ale mimo wszystko - zadałam pytania i oczekuję odpowiedzi. poza tym przy podpisywaniu umowy Pani wprowadziła mnie w błąd jeśli chodzi o zwrot kosztów za dojazd ale już mi przeszła złość ;) ogólnie mogę tę firmę porównać z inną bo mam doświadczenie tylko z 2-ma firmami i ta jest o wiele lepsza od poprzedniej. a tak na marginesie to w tym samym czasie miałam podpisywać umowę z Aterimą i moją starą firmą i ta stara firma oferowała mi prawie 300 e mniej niż Aterima :)

aha i wkurza mnie to, że strasznie długo się czeka na kartę ubezpieczeniową :/

10 listopada 2013 10:21
Pracowniczą czy turystyczną?bo to jakby mała różnica.......
10 listopada 2013 10:25
Na początek turystyczna , zanim nie dostaniesz tej właściwej.Ja uważam , śe lepiej mieć cokolwiek w razie WU.A czym się różni pracownicza? Tym , że możesz iśc na zwolnienie czy w innym celu?
10 listopada 2013 10:29
aniananowo

Na początek turystyczna , zanim nie dostaniesz tej właściwej.Ja uważam , śe lepiej mieć cokolwiek w razie WU.A czym się różni pracownicza? Tym , że możesz iśc na zwolnienie czy w innym celu?

Ma większy "koszyk " świadczeń.Turystyczna ma bardzo ograniczony. Ja mam indywidualną polisę pracowniczą, nie z NFZ,bo jak jestem na dz.gosp. to za każdym razem trzeba było zaświadczenie ze skarbówki - za duzo biegania.Kiedyś brałam jeszcze turystyczną ale zrezygnowalam.
10 listopada 2013 10:46
Ja w Aterimie mam te dodatkowe ubezpieczenie , gdyz karta EKUZ dociera pozno, tu dostalam po 7 dniu tygodniach nr karty EKUZ.W innej firmie karte otrzymywalam po 4-6 tyg. nigdy wczesniej,dlatego wykupywalam prywatne ubezpieczenie.Przezorny zawsze ubezpieczony, nie wiadomo co moze sie nam zdarzyc
10 listopada 2013 11:01
kasia63

Ma większy "koszyk " świadczeń.Turystyczna ma bardzo ograniczony. Ja mam indywidualną polisę pracowniczą, nie z NFZ,bo jak jestem na dz.gosp. to za każdym razem trzeba było zaświadczenie ze skarbówki - za duzo biegania.Kiedyś brałam jeszcze turystyczną ale zrezygnowalam.

Ja też prywatne ubezpieczenie wykupione a na kartę EKUZ zawsze długo czekam z agencji. Więc biorę przed wyjazdem turystyczną.