opiekun_JanuszChyba mnie nie zrozumiałaś. JEśli chodzi o dentystę, to EKUZ Ci pokrywa wyrwanie zęba chyba tylko. Zapomnij o leczeniach kanałowych itp. Karetkę pokrywa EKUZ. Nie wiem czemu negujesz i potwierdzasz że tak jest, a potem znowu negujesz? Przecież nie napisałem nigdzie że nie pokrywa.
EKUZ pracowniczy wydają urzędy nawet do 5 tygodni. Wiem to na pewno, bo mi babka w agencji to samo mówiła i nie chciało mi się wierzyć, a mam znajomego w NFZ i to potwierdził. Ja nie należę do ludzi, którzy ślepo ufają w to co mówi pani z agencji, albo jakiś urzędnik, któremu wszystko wisi - wolę sprawdzać wszystko "u źródła". Mylisz chyba pojęcie EKUZ turystycznego z pracowniczym.
"Co do EKUZ to jest nieprawda, że dot. tylko nagłych przypadków - pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu."
Sorry ale to bzdura. Jak masz raka i 3 miesiące pracy przed sobą, to lecz się sama - taki prosty przykład, który obrazuje, to co napisałaś.
Janusz, wierz mi - ja nie piszę żadnych wymysłów, ani wiadomości z kosmosu.
Dentysta: pokrywa standardowe leczenie, nie tylko wyrywanie zęba (takie, jakie mają w DE np. z AOK) -wiem, bo koleżanka korzystała, miała też wstawioną plombę. Nie każde leczenie musi być kanałowe -jak jest z kanałowym nie wiem.
Co do karetki: mylnie przeczytałam Twój post i potem sama się zaplątałam - pokrywają (nie pokrywają gtransportu medycznego do PL).
ęcej
"Jak masz raka i 3 miesiące pracy przed sobą, to lecz się sama - taki prosty przykład, który obrazuje, to co napisałaś"
Tego zupełnie nie rozumiem - napisałam dokładnie odwrotnie: "pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu" (ten przypadek z rakiem to jakiś mocno naciągany).
To ze strony NFZ:
"Na podstawie EKUZ przysługują świadczenia medyczne w zakresie niezbędnym
z medycznego punktu widzenia. Lekarz udzielający pomocy ustala, czy dane świadczenie jest niezbędne w konkretnym przypadku, biorąc pod uwagę jego charakter oraz przewidywany okres pobytu ubezpieczonego w danym państwie członkowskim"
Co do A1 i EKUZ - nie, nie pomyliłam z turystycznym (tam nie ma A1) -sprawdzałam wielokrotnie sama w ZUS i NFZ.
ZUS ma termin na wystawienie (sprawdza pracodawcę). NFZ wystawia niemal od ręki - max. 2-3 dni, bo już nic nie sprawdza - opiera się na A1 z ZUS. Co więcej przyspieszyłam raz uzyskanie dokumentów, bo wnioski leżały "w dolnej szufladzie" - bo czegoś brakowało, a agencja radośnie siedziała na 4 literach!
Z ostatniej agencji dostawałam w ciągu 2-3 tygodni - można?