ATERIMA MED Zobacz profil firmy

Zarobki
5 / 5
Warunki umowy
5 / 5
Jakośc obsługi
5 / 5
Dopasowanie oferty
5 / 5
Liczba oddziałów
4 / 5
10 listopada 2013 21:38
Ule
10 listopada 2013 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia, przecież karta EKUZ nic nie daje w przypadku wizyt u dentysty.
10 listopada 2013 21:49
czarna11

własnie zaczelam przeglądac moje dokumenty jak tak tu czytam o tych kartach EKUZ i ja takiej nie mam , mam za to dokument mojego ubezpieczyciela w którym jest wyszczególnione jak mam postepowac w razie zachorowania i numer polisy ubezpieczenia....teraz sie zastanawiam czy to wystarczy jakbym gdzies padła na ulicy?

Jakbyś padła na ulicy, to dzięki karcie EKUZ nie pokrywasz kosztów pogotowia ratunkowego. Aterima daje jeszcze jedno prywatne ubezpieczenie. Nawet w tym temacie o tym już było. I to ubezpieczenie dają od razu. Na wydanie pracowniczego EKUZ się czeka około jednego miesiąca i nie jest to wina firmy tylko naszych urzędników - w każdej firmie tak jest. Jak jeździłem do Anglii było to samo. Ale tylko za pierwszym razem popełniłem ten błąd żeby echać na "last minute" do pracy. Wtedy też czekałem na EKUZ aż mi doślą. Ale tamten wyjazd nie był z Aterimy.

Ulencja - z tym dodatkowym ubezpieczeniem, to moim zdaniem nie ma sensu z niego rezygnować. Koszt niewielki, a w razie czego pomoże o wiele bardziej niż EKUZ. EKUZ obejmuje tylko nagłe przypadki, a tamto ubezpieczenie pozwala już całkowicie spać spokojnie.

10 listopada 2013 22:21
opiekun_Janusz

Janusz - ależ oczywiście że daje !
Nie pokryje protez czy mostków, ale w przypadku bólu jak najbardziej. 

Co do EKUZ to jest nieprawda, że dot. tylko nagłych przypadków - pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu. To co piszesz - to tylko tłumaczenia agencji, które nie spełniają warunków do uzyskania A1 dla odpowiedniej ilości pracowników. 
Teraz procedura wydawania A1 jest sporo przyspieszona (bo w tym leżał problem), jesli jest A1 - EKUZ jest wystawiany b.szybko przez NFZ. Wszystko powinno się zamknąć w 2 tygodniach, a EKUZ jest ważna od pierwszego dnia pobytu, a nie od dnia otrzymania (wstecz).
Ja teraz tego mocno pilnuję, też kiedyś musiałam skorzystać jak była epidemia grypy żołądkowej w Monachium. 

Rzeczywiście EKUZ nie pokrywa karetki pogotowia (samego przewozu), ale też nie zawsze. Koleżanka o której pisałam była przewożona ze szpitala do specjalistycznej kliniki i z powrotem - w 100% pokryto. 

10 listopada 2013 22:21
opiekun_Janusz

Ja
10 listopada 2013 22:32
Gabrysia

Janusz - ależ oczywiście że daje !
Nie pokryje protez czy mostków, ale w przypadku bólu jak najbardziej. 

Co do EKUZ to jest nieprawda, że dot. tylko nagłych przypadków - pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu. To co piszesz - to tylko tłumaczenia agencji, które nie spełniają warunków do uzyskania A1 dla odpowiedniej ilości pracowników. 
Teraz procedura wydawania A1 jest sporo przyspieszona (bo w tym leżał problem), jesli jest A1 - EKUZ jest wystawiany b.szybko przez NFZ. Wszystko powinno się zamknąć w 2 tygodniach, a EKUZ jest ważna od pierwszego dnia pobytu, a nie od dnia otrzymania (wstecz).
Ja teraz tego mocno pilnuję, też kiedyś musiałam skorzystać jak była epidemia grypy żołądkowej w Monachium. 

Rzeczywiście EKUZ nie pokrywa karetki pogotowia (samego przewozu), ale też nie zawsze. Koleżanka o której pisałam była przewożona ze szpitala do specjalistycznej kliniki i z powrotem - w 100% pokryto. 

Chyba mnie nie zrozumiałaś. JEśli chodzi o dentystę, to EKUZ Ci pokrywa wyrwanie zęba chyba tylko. Zapomnij o leczeniach kanałowych itp. Karetkę pokrywa EKUZ. Nie wiem czemu negujesz i potwierdzasz że tak jest, a potem znowu negujesz? Przecież nie napisałem nigdzie że nie pokrywa.

EKUZ pracowniczy wydają urzędy nawet do 5 tygodni. Wiem to na pewno, bo mi babka w agencji to samo mówiła i nie chciało mi się wierzyć, a mam znajomego w NFZ i to potwierdził. Ja nie należę do ludzi, którzy ślepo ufają w to co mówi pani z agencji, albo jakiś urzędnik, któremu wszystko wisi - wolę sprawdzać wszystko "u źródła". Mylisz chyba pojęcie EKUZ turystycznego z pracowniczym. 

"Co do EKUZ to jest nieprawda, że dot. tylko nagłych przypadków - pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu."

Sorry ale to bzdura. Jak masz raka i 3 miesiące pracy przed sobą, to lecz się sama - taki prosty przykład, który obrazuje, to co napisałaś. 
10 listopada 2013 22:47
opiekun_Janusz

jak to nie?? ja byłam chyba z 4 razy z tym samym zębem. jak narazie żaden rachunek nie przyszedł i wtedy jeszcze nie miałam tego dodatkowego ubezpieczenia :)
10 listopada 2013 22:49
opiekun_Janusz

Jakbyś padła na ulicy, to dzięki karcie EKUZ nie pokrywasz kosztów pogotowia ratunkowego. Aterima daje jeszcze jedno prywatne ubezpieczenie. Nawet w tym temacie o tym już było. I to ubezpieczenie dają od razu. Na wydanie pracowniczego EKUZ się czeka około jednego miesiąca i nie jest to wina firmy tylko naszych urzędników - w każdej firmie tak jest. Jak jeździłem do Anglii było to samo. Ale tylko za pierwszym razem popełniłem ten błąd żeby echać na "last minute" do pracy. Wtedy też czekałem na EKUZ aż mi doślą. Ale tamten wyjazd nie był z Aterimy.

Ulencja - z tym dodatkowym ubezpieczeniem, to moim zdaniem nie ma sensu z niego rezygnować. Koszt niewielki, a w razie czego pomoże o wiele bardziej niż EKUZ. EKUZ obejmuje tylko nagłe przypadki, a tamto ubezpieczenie pozwala już całkowicie spać spokojnie.

no wiem dlatego podpisałam ale i tak czekałam na karte 3 tygodnie i nie mówię o karcie EKUZ tylko tej drugiej  ;)

edit: chciałam edytować poprzedniego posta ale się nie da
chciałam dodać, że na tych wizytach u dentysty za każdym razem miałam znieczulenie, robili mi zdjęcie, włożyli lekarstwo ogólnie było naprawdę ok ;)
10 listopada 2013 22:58 / 1 osobie podoba się ten post
Ja też leczyłam zęba - dopytywałam nawet w NFZ jakie świadczenia mi się należą, na wypadek gdyby zechcieli mnie obciążyć finansowo. Zawsze to lekarz decyduje czy dane leczenie jest niezbędne. Jeżeli z uwagi na stan zdrowia zachodzi konieczność leczenia, to nawet kanałowo Ci zęba zrobią. Nie istnieje jako taka lista świadczeń, z tego co wiem..
10 listopada 2013 23:32
opiekun_Janusz

Chyba mnie nie zrozumiałaś. JEśli chodzi o dentystę, to EKUZ Ci pokrywa wyrwanie zęba chyba tylko. Zapomnij o leczeniach kanałowych itp. Karetkę pokrywa EKUZ. Nie wiem czemu negujesz i potwierdzasz że tak jest, a potem znowu negujesz? Przecież nie napisałem nigdzie że nie pokrywa.

EKUZ pracowniczy wydają urzędy nawet do 5 tygodni. Wiem to na pewno, bo mi babka w agencji to samo mówiła i nie chciało mi się wierzyć, a mam znajomego w NFZ i to potwierdził. Ja nie należę do ludzi, którzy ślepo ufają w to co mówi pani z agencji, albo jakiś urzędnik, któremu wszystko wisi - wolę sprawdzać wszystko "u źródła". Mylisz chyba pojęcie EKUZ turystycznego z pracowniczym. 

"Co do EKUZ to jest nieprawda, że dot. tylko nagłych przypadków - pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu."

Sorry ale to bzdura. Jak masz raka i 3 miesiące pracy przed sobą, to lecz się sama - taki prosty przykład, który obrazuje, to co napisałaś. 

Janusz, wierz mi - ja nie piszę żadnych wymysłów, ani wiadomości z kosmosu.

Dentysta: pokrywa standardowe leczenie, nie tylko wyrywanie zęba (takie, jakie mają w DE np. z AOK) -wiem, bo koleżanka korzystała, miała też wstawioną plombę. Nie każde leczenie musi być kanałowe -jak jest z kanałowym nie wiem.

Co do karetki: mylnie przeczytałam Twój post i potem sama się zaplątałam - pokrywają (nie pokrywają gtransportu medycznego do PL).
ęcej
"Jak masz raka i 3 miesiące pracy przed sobą, to lecz się sama - taki prosty przykład, który obrazuje, to co napisałaś"
Tego zupełnie nie rozumiem - napisałam dokładnie odwrotnie: "pokrywa wszystko co jest niezbędne do normalnego dokończenia pobytu"  (ten przypadek z rakiem to jakiś mocno naciągany).

To ze strony NFZ:
"Na podstawie EKUZ przysługują świadczenia medyczne w zakresie niezbędnym 
z medycznego punktu widzenia. Lekarz udzielający pomocy ustala, czy dane świadczenie jest niezbędne w konkretnym przypadku, biorąc pod uwagę jego charakter oraz przewidywany okres pobytu ubezpieczonego w danym państwie członkowskim"

Co do A1 i EKUZ - nie, nie pomyliłam z turystycznym (tam nie ma A1)  -sprawdzałam wielokrotnie sama w ZUS i NFZ.
ZUS ma termin na wystawienie (sprawdza pracodawcę). NFZ wystawia niemal od ręki - max. 2-3 dni, bo już nic nie sprawdza - opiera się na A1 z ZUS. Co więcej przyspieszyłam raz uzyskanie dokumentów, bo wnioski leżały "w dolnej szufladzie" - bo czegoś brakowało, a agencja radośnie siedziała na 4 literach!
Z ostatniej agencji dostawałam w ciągu 2-3 tygodni - można?
12 listopada 2013 16:36

Jeśli chcesz skierować pytanie do osób zatrudnianych przez biura, to kieruj je na maile do firm. Tutaj jest dział z opiniami. Moderator  

23 listopada 2013 14:14
Hej, ja właśnie dziś zjechałam po 3 tygodniach :/ jestem zawiedziona, ale nie firmą, tylko rodziną, traktowali mnie na zasadzie :" masz to robić, bo Twoja praca mnie dużo kosztuje i ma być tak jak ja chcę" mimo tego,że wszystkie obowiązki wykonywałam (wg mnie) dobrze, ale mąż podopiecznej ewidentnie traktował mnie jak człowieka drugiej albo i niższej kategorii, pojechałam na zmianę, bo pierwsza opiekunka również wytzymała 3 tygodnie... masakra, cieszę się,że biuro zareagowało bardzo szybko i nie musiałam tam dłużej być... Mąż podopiecznej pokazał swoje "prawdziwe oblicze" dwa dni po tym jak zgłosiłam do agencji,że zostanę na święta, z zastrzeżeniem, że na Nowy Rok będę już womu... łoooo, piekło;/
23 listopada 2013 14:33
Witaj Nianta.Dobrze,ze agencja nie zostawiła Cie w potrzebie.Świeta u takich ludzi to podwójny stres.
23 listopada 2013 19:35
wiewiorka

Witaj Nianta.Dobrze,ze agencja nie zostawiła Cie w potrzebie.Świeta u takich ludzi to podwójny stres.

no ja też się cieszę, bo słyszałam od znajomych,które wyjeżdżają, że agencje nie są pzychylne, bo "to niemiec płaci" i zazwyczaj biorą stronę rodzin podopiecznych... a tu właśnie szybka reakcja, z resztą ten facet mnie z domu wyrzucał, jego bratanek i żona bratanka rewelacyjni, mimo wszystko szkoda mi tych dziadków, to jednak ludzie...
23 listopada 2013 21:30
Nianta w jakiej miejscowości byłaś?