mam pytanie co do karty EKUZ, pracuje juz kilka miesiecy w tej firmie i nie otrzymalam, co prawda sie nie domagalam, jak jest u Was?
Przeniosłem posty dotyczące różnic pomiędzy podopiecznymi (kobieta/mężczyzna) do tego tematu: http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/1268
mam pytanie co do karty EKUZ, pracuje juz kilka miesiecy w tej firmie i nie otrzymalam, co prawda sie nie domagalam, jak jest u Was?
Byłam u nich na zleceniu 6 tygodniowym gdy spytałam o kartę EKUZ to mi powiedzieli, że dostałabym gdybym pracowała w tym miejscu dłuższy czas lub była stałą opiekunką bo ta karta wydawana jest na konkretny adres w Niemczech, a przy 6 tygodniach to nawet mogliby nie zdążyć jej wyrobić.
1. Kultura!
2. Przeczytaj cały regulamin portalu!
3. Nie dubluj postów!
4. Nie prowadź swojego osobistego bloga w tematach merytorycznych!
Moderator
wiewiórka, jest dokładnie tak jak piszesz :)
Zarówno składka jak i czas pracy na umowę zlecenie (co najmniej min. krajowa) liczą się jako lata składkowe do emerytury -tak jak w przypadku umowy o pracę.
Natomiast nie liczy się jako staż do wszelkich innych uprawnień: wymiaru urlopu, dodatku stazowego, wszelkich odpraw itd.
Jest jeszcze jedna BARDZO WAŻNA sprawa: udokumentowanie tego -sama umowa zlecenie nie wystarczy!
Niestety dostałam wiadomość, że moje stałe miejsce się skończyło (PDP idzie do Heim-u). Muszę biegiem zarejestrować się w UP aby mieć ubezpieczenie, zanim znajdę coś nowego.
Jestem świeżo po rozmowie z UP. Tutaj też sama umowa zlecenie nie wystarczy.
Trzeba przedłożyć albo:
-umowę zlecenie i wszystkie RMUA (z każdego miesiąca),
albo:
-zaświadczenie z firmy/agencji potwiedzające zatrudnienie na umowę zlecenie (dokładny okres pracy), KONIECZNIE musi być podana podstawa do oskładkowania/zarobek brutto w rozbiciu na lata kalendarzowe i miesiące i wysokość przekazanych składek.
Takie dokumenty są też niezbędne do ZUS (emerytura).
Dlatego dziewczyny zadbajcie o to z chwilą skończenia zlecenia, szczególnie te które nie pracują na stałe w jednej agencji. Po pewnym czasie jest trudno to wydębić (sama się o tym przekonałam), niektóre agencje się likwidują, reaorganizują, zmienią nazwę itd.
Zasiłek dla bezrobotnych można też uzyskać na zasadach jak pisała Kasia63 (ale w.w. dokumenty) -muszą być odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, koniecznie FP (Fundusz Pracy), nie musi być ubezpieczenia chorobowego. Ze składki na FP zwolnione są tylko osoby powyżej 55 roku życia.
Hej, wlasnie otrzymalem propozycje pracy z Aterimy. czy 1100 euro to dobra stawka jak na pierwszy wyjazd, ale z dobrym niemieckim. Czy moge liczyc na wiecej w innych firmach? Prosze o szybka odpowiedz, bo na dniach musze podjac decyzje. Pozdrawiam