ATERIMA MED Zobacz profil firmy

Zarobki
5 / 5
Warunki umowy
5 / 5
Jakośc obsługi
5 / 5
Dopasowanie oferty
5 / 5
Liczba oddziałów
4 / 5
10 grudnia 2013 23:53
Mi zrobili dobre zdjęcie, jestem niefotogeniczny, zwłaszcza w oficjalnych zdjęciach, jak mam mieć poważny wyraz twarzy. Dobrze że robią takie fotki żeby rodzince się podobały.
11 grudnia 2013 09:01
Zaniedbany to moze byc samochod , dom , a nie kobieta.
14 grudnia 2013 02:49
Kurczę, zaczęłam się denerwować, bo już 3 raz dostałam propozycję, po czym po dwóch godzinach dostaję odpowiedź,że opiekunka chce zostać dłużej, albo rodzina zrezygnowała z usług agencji... nie ukrywam, iż jest to powód mojej frustracji... a tak w ogóle to jakie macie doświadczenia w opiece przy mężczyźnie ? Bo cały czas mam jakieś straszne opory dotyczące wyjazdów do panów...
pozdrawiam wszystkich :)
14 grudnia 2013 17:10

Przeniosłem posty dotyczące różnic pomiędzy podopiecznymi (kobieta/mężczyzna) do tego tematu: http://www.opiekunki24.pl/forum/temat/zobacz/1268

06 stycznia 2014 09:42
mam pytanie co do karty EKUZ, pracuje juz kilka miesiecy w tej firmie i nie otrzymalam, co prawda sie nie domagalam, jak jest u Was?
07 stycznia 2014 14:28
kaska_45

mam pytanie co do karty EKUZ, pracuje juz kilka miesiecy w tej firmie i nie otrzymalam, co prawda sie nie domagalam, jak jest u Was?

Byłam u nich na zleceniu 6 tygodniowym gdy spytałam o kartę EKUZ to mi powiedzieli, że dostałabym gdybym pracowała w tym miejscu dłuższy czas lub była stałą opiekunką bo ta karta wydawana jest na konkretny adres w Niemczech, a przy 6 tygodniach to nawet mogliby nie zdążyć jej wyrobić.

07 stycznia 2014 14:32
kaska_45

Wyślij meila do firmy z zapytaniem. Ja zwykle dostaję ja po ok. 1 miesiacu, ale z innej firmy.
07 stycznia 2014 17:24
Witam Pracując w Niemczech jako opiekun musiałem skorzystać z pomocy lekarskiej. Niestety posiadanie karty EKUZ nie gwarantuje dostępu do bezpłatnej opieki . Za poradę musiałem zapłacic i po powrocie domagać się zwrotu poniesionych kosztów od NFZ Oznacza to czekanie ok 3 miesięcy i zwrot ok 50% poniesionych kosztów
07 stycznia 2014 17:45
Pola1122

Byłam u nich na zleceniu 6 tygodniowym gdy spytałam o kartę EKUZ to mi powiedzieli, że dostałabym gdybym pracowała w tym miejscu dłuższy czas lub była stałą opiekunką bo ta karta wydawana jest na konkretny adres w Niemczech, a przy 6 tygodniach to nawet mogliby nie zdążyć jej wyrobić.

pierwsze slysze, zeby byla wyrabiana pod konkretny adres w De....
07 stycznia 2014 18:42
kaska_45

1. Kultura!

2. Przeczytaj cały regulamin portalu!

3. Nie dubluj postów!

4. Nie prowadź swojego osobistego bloga w tematach merytorycznych!

Moderator

08 stycznia 2014 16:10
Hej, wlasnie otrzymalem propozycje pracy z Aterimy. czy 1100 euro to dobra stawka jak na pierwszy wyjazd, ale z dobrym niemieckim. Czy moge liczyc na wiecej w innych firmach? Prosze o szybka odpowiedz, bo na dniach musze podjac decyzje. Pozdrawiam
08 stycznia 2014 20:56 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

wiewiórka, jest dokładnie tak jak piszesz :)
Zarówno składka jak i czas pracy na umowę zlecenie (co najmniej min. krajowa) liczą się jako lata składkowe do emerytury -tak jak w przypadku umowy o pracę.
Natomiast nie liczy się jako staż do wszelkich innych uprawnień: wymiaru urlopu, dodatku stazowego, wszelkich odpraw itd.  

Jest jeszcze jedna BARDZO WAŻNA sprawa: udokumentowanie tego -sama umowa zlecenie nie wystarczy!  

Niestety dostałam wiadomość, że moje stałe miejsce się skończyło (PDP idzie do Heim-u). Muszę biegiem zarejestrować się w UP aby mieć ubezpieczenie, zanim znajdę coś nowego.
Jestem świeżo po rozmowie z UP. Tutaj też sama umowa zlecenie nie wystarczy.

Trzeba przedłożyć albo:
-umowę zlecenie i wszystkie RMUA (z każdego miesiąca),
albo:
-zaświadczenie z firmy/agencji potwiedzające zatrudnienie na umowę zlecenie (dokładny okres pracy), KONIECZNIE musi być podana podstawa do oskładkowania/zarobek brutto w rozbiciu na lata kalendarzowe i miesiące i wysokość przekazanych składek.  

Takie dokumenty są też niezbędne do ZUS (emerytura).  

Dlatego dziewczyny zadbajcie o to z chwilą skończenia zlecenia, szczególnie te które nie pracują na stałe w jednej agencji. Po pewnym czasie jest trudno to wydębić (sama się o tym przekonałam), niektóre agencje się likwidują, reaorganizują, zmienią nazwę itd.

Zasiłek dla bezrobotnych można też uzyskać na zasadach jak pisała Kasia63 (ale w.w. dokumenty) -muszą być odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne, koniecznie FP (Fundusz Pracy), nie musi być ubezpieczenia chorobowego. Ze składki na FP zwolnione są tylko osoby powyżej 55 roku życia.    

Witam wszystko co pisalyscie tutaj to bardzo wazne przekonalam sie na wlasnej skorze .Wlasnie jestem na 2 miesiecznym przymusowym wolnym ktore dostalam po przepracowaniu w jednej firmie 2 lata.... pisalam kiedys ze napisze jak wyglada zarejestrowanie w UP in wlasnie jestem zarejestrowana bez prawa do zasilku .Zeby dostac taki zasilek nie wystarczy miec przepracowany rok w ciagu 18 miesiecy liczy sie to wtedy tylko kiedy sa pelne miesiace przepracowane czyli jak jechalam fdo domu 8lub 25 miesiac nie zaliczony jak wracalam 12 lub 29 tez sie nieliczy w tych miesiacach firma nie odprowadzala FP(funduszu pracowniczego ) dla UP jest to miesiac nie do zaliczenia ....podsumowujac pracujemy tylko pelne miesiace albo przedluzamy pobyt jesli chcemy pozniej miec zabezpieczenie na 2 miesiace to ku przestrodze ...pozdrawiam

08 stycznia 2014 21:24 / 1 osobie podoba się ten post
Z tego co wiem, wygląda to tak, w ciągu dwóch lat pracy, trzeba mieć  dwa miesiące przerwy w ciągłości. Dziewczyny, które wyjeżdżają 2/2 nie mają problemu, gorzej kiedy ktoś siedzi w domu np tylko miesiąc i znów do De ,wtedy po dwóch latach trzeba zrobić tę dwumiesięczną przerwę.
08 stycznia 2014 21:30
No widzisz, co firma to inne przepisy ma, ja w swojej tak się dowiedziałam.
15 stycznia 2014 15:51
Pata

Hej, wlasnie otrzymalem propozycje pracy z Aterimy. czy 1100 euro to dobra stawka jak na pierwszy wyjazd, ale z dobrym niemieckim. Czy moge liczyc na wiecej w innych firmach? Prosze o szybka odpowiedz, bo na dniach musze podjac decyzje. Pozdrawiam

Ja myślę ,ze język owszem jest bardzo ważny ale ważne jest też doświadczenie,czyli refrencje jak na pierwszy wyjazd wogóle to raczej dobrze z mojego doświadczenia