17 czerwca 2014 20:03 / 6 osobom podoba się ten post
darionie ma w ogóle pojęcia co to jest pacjent po tracheotomii ,bo w nocy będziesz musiała pacjenta odsysać ,a u tych pacjentów ma duży wpływ pogoda jak jest zimno deszczowo to zapewniam że nocki masz nie przespane,więc spytaj się czy w nocy również będzie przychodzić pielegniarka,a co do wiedzy kordynatorów lub Pań z agencji to jest wiele do dyskusji sam ostatnio się przekonałem podczas rozmowy telefonicznej że wiekszośc ludzi pracujących w agencjach mają tylko podstawową wiedzę o danej chorobie, jak Pani z agencji powiedziałem że w tym przypadku chorobowym występuje jeszcze jeden ośrodek objawowy (Zespół Aspergera)to Pani z agencji nie wiedziała o co mi chodzi i nie umiała udzielić dokładnych informacji o PDP,a byłem zinteresowany podjeciem pracy z tym PDP,bo jest to trudny przypadek i praca na bardzo dlugi okres, ale było za mało informacji
Dario, ja jestem na ogół cierpliwa i wyrozumiała, a przynajmniej staram się taką być. Ci którzy mnie znają dłużej na tym forum chyba podzielają moją opinię o samej sobie. Ale czasem jak mnie krew zalewa na czyjeś pie.... to zaczynam wychodzić z siebie.
Z Twoich nielicznych postów i zawartej w nich treści wynika niezbicie że masz odpowiednie kwalifikacje ważne na terenie Niemiec do prowadzenia takich czynności medycznych. Jeśli tak, to szacun za to że podjąłeś się nauki i zaliczyłeś kurs. Piszę te słowa bez sarkazmu (ten będzie dopiero za chwilę), bo postawiłeś na swoją przyszłość i pniesz się do przodu.
Niestety gremialna większość z nas NIE MA trakich uprawnień i NIE MAJĄ PRAWA wykonywać żadnych zabiegów ani czynności ingerujących w ciało PDP. Gdyby podczas albo po wykonaniu ich coś się stało i PDP ucierpiałby na zdrowiu to polska opiekunka nie wykaraska się z kłopotów, nie mówiąc o zagrożeniu karą włącznie z tą pozbawienia wolności. Nie obchodzi mnie kto będzie wykonywał odsysanie w nocy, ja w nocy mogę PDP pampersa zmienić, piżamę i ewentualnie umyć jeśli zajdzie taka konieczność. A wszystkie zabiegi (opisywany przez ciebie wcześniej respirator i inne urządzenia ingerencyjne) obsługują osoby wykwalifikowane i upoważnione do tego. Szanuję dobre rady bo czasem się przydają, ale bez przesady z agitacją do tego czego nam nie wolno.