Na wyjeździe #11

21 lipca 2014 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Moja pdp dziś wieczorem całkiem logicznie i zrozumiale ze mną rozmawiała. Powiedziała,że czuje się zmęczona i chciałaby iść do łóżka (!),umyła się bez najmniejszych problemów,potem powiedziała że zaraz wyjdzie z łazienki tylko koleżance coś powie.No i faktycznie wyszła po chwili,grzecznie sama poszła do łózka,kazała się opatulić kołdrą i śpi. Aż się boję tej nagłej zmiany,co jutro albo w nocy mnie czeka,bo po raz pierwszy od 5 miesięcy tak się zachowała.

nie mysl zaraz o najgorszym.... poprostu miala ... nudny dzien.....
21 lipca 2014 20:28 / 7 osobom podoba się ten post
Klauzule o zakazie konkurencji,klauzule o alkoholu,klauzule o karach.....a czemu opiekunka nie moze sobie napisac klauzuli ze jak złapie chorobe od pdp to należy jej sie odszkodowanie...Nie myslimy o tym,ale przeciez pdp maja rózne schorzenia,zarazic sie można nie tylko grzybica,jak siwa...
21 lipca 2014 20:31 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Ciesz się,ze Cię jakaś kara nie spotkała tak jak Debiutantkę ,zakaz jazdy na rowerze.

hahaha nie ma roweru,za kare moze mi dac samochod zebym sie nim przejechala
21 lipca 2014 20:35 / 3 osobom podoba się ten post
greenandy

Klauzule o zakazie konkurencji,klauzule o alkoholu,klauzule o karach.....a czemu opiekunka nie moze sobie napisac klauzuli ze jak złapie chorobe od pdp to należy jej sie odszkodowanie...Nie myslimy o tym,ale przeciez pdp maja rózne schorzenia,zarazic sie można nie tylko grzybica,jak siwa...

o wlasnie "moj grzybek" nie zakladam ze to cos powaznego ale przypuscmy i co wtedy kto ponosi koszty leczenia i biegania po prywatnych lekarzach,przeciez to sie stalo w pracy i niech tylko mi ktos powie ze to moja wina bo nie wystarczajaco sie zabezpieczalam;Grenady to calkiem madre co powiedzialas,trzeba nad tym pomyslic
21 lipca 2014 21:03
greenandy

Zawsze warto ponegocjowac z firma!! ciekawa mysl !!
21 lipca 2014 21:08 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Moja pdp dziś wieczorem całkiem logicznie i zrozumiale ze mną rozmawiała. Powiedziała,że czuje się zmęczona i chciałaby iść do łóżka (!),umyła się bez najmniejszych problemów,potem powiedziała że zaraz wyjdzie z łazienki tylko koleżance coś powie.No i faktycznie wyszła po chwili,grzecznie sama poszła do łózka,kazała się opatulić kołdrą i śpi. Aż się boję tej nagłej zmiany,co jutro albo w nocy mnie czeka,bo po raz pierwszy od 5 miesięcy tak się zachowała.

Ivanilia nie martw sie za wczasu nasi kochani pdp tak czasami maja robia na miłe niespodzianki!!
21 lipca 2014 21:15 / 3 osobom podoba się ten post
greenandy

Tak dlugo, jak nie bedzie zwiazku zawod. opiekunek  firmy  beda robic, co tylko wpadnie im  na mysl.Temat ten byl juz poruszany na forum..mozna do niego zawsze wrocic.... bo tak naprawde, to firma=LATA= , czy jestesmy zdrowe, w jakich warunkach pracujemy , nasze problemy.... liczy sie tylko kasa ,ktora oni biora. Czasami sie trafiaja firmy rzetelniejsze i fajne koordynatorki... ale to jest wyjatek. Gdzie moga pozalic sie opiekunki pracujace na czarno, bo  sa... i od tego tematu ,tez nie mozna sie odcinac. Moim skromnym zdaniem fajnie by bylo na forum miec psychologa... czasami nie umiemy logicznie ocenic rzeczywistosci, co zazwyczaj konczy sie uszczerbkiem na naszym zdrowiu. Tego zdrowia potrzeba nam, jak najwiecej.. bo przeciez  od tego zalezy ciag dalszy naszej pracy w DE.

21 lipca 2014 21:31
greenandy

Mój ostatni pdp miał sepsę. Wylądował w szpitalu. Nikogo nie zainteresowało to,że ja też mogłam się zarazić.
21 lipca 2014 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Mój ostatni pdp miał sepsę. Wylądował w szpitalu. Nikogo nie zainteresowało to,że ja też mogłam się zarazić.

Nie mogłaś. Sepsa nie jest zaraźliwa.
21 lipca 2014 21:37
Lawenda

ale my powinnismy sie tym zainteresowac
21 lipca 2014 21:39
Lawenda

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/zdrowie-rodziny/czy-sepsa-posocznica-jest-zarazliwa-czy-sepsa-mozna-sie-zarazic_40465.html

Jak pacjent juz ma sepsę to sie nie zarazimy ,predzej od chorób ,ktroe moga ja wywołać-cała długa niebezpieczna lista.
Miałysmy kiedys na oddziale pacjenta onkologicznego w stanie b.cięzkim i z AIDS/b.dawno,kiedy ta choroba raczkowała  /.nikt nas nie poiformował ,że pacjent ma AIDS....Jak zobaczyłyśmy lekarki poubierane jak kosmitki przed wejsciem do jego sali ,to nas tknęło ,ale i tak info było nieoficjalne,żeby innych pacjentów nie przestraszyć....Takie były czasy....Ostatecznie lezał sam na sali ,niby na wszelki wypadek....
21 lipca 2014 21:47 / 4 osobom podoba się ten post
siwa

ale my powinnismy sie tym zainteresowac

Tak ???? My ???? To jest kto ???? Społecznosc naszego forum czy wszystkie opiekunki jadace za granice do pracy w roznych warunkach.To jest jak na dzien dzisiejszy gdybanie.Sorry ale taka brutalna prawda.Prosze bardzo zacznij zbierac podpisy,przygotuj wniosek i załóż zwiazek zawodowy opiekunek i opiekunow a nawet pielegniarek pracujacych poza granicami RP.zwiazek wiec lokale,prawnicy,telefon alarmowy i jakies osoby do obslugi tego wszystkiego.To sa koszta wiec musza byc skladki.I tu zaczna sie schody i to wcale nie takie latwe do przejscia.Zobaczysz ile osob zdeklaruje sie na powiedzmy 1% swojego zarobku na skladke.Zacznie sie gadanie i debatowanie ze i tak mi nic nie pomoga,beda zyc na nasz koszt itp.Jednak jak chcesz to sprobuj
21 lipca 2014 21:53
ORIM

Tak ???? My ???? To jest kto ???? Społecznosc naszego forum czy wszystkie opiekunki jadace za granice do pracy w roznych warunkach.To jest jak na dzien dzisiejszy gdybanie.Sorry ale taka brutalna prawda.Prosze bardzo zacznij zbierac podpisy,przygotuj wniosek i załóż zwiazek zawodowy opiekunek i opiekunow a nawet pielegniarek pracujacych poza granicami RP.zwiazek wiec lokale,prawnicy,telefon alarmowy i jakies osoby do obslugi tego wszystkiego.To sa koszta wiec musza byc skladki.I tu zaczna sie schody i to wcale nie takie latwe do przejscia.Zobaczysz ile osob zdeklaruje sie na powiedzmy 1% swojego zarobku na skladke.Zacznie sie gadanie i debatowanie ze i tak mi nic nie pomoga,beda zyc na nasz koszt itp.Jednak jak chcesz to sprobuj

Było juz wałkowane na ten temat nieraz....Nic z tego nie będzie,niestety-prawnie na chwile obecna niewykonalne ,a także fizycznie....O finansach nawet nie wspominam.Masz oczywiscie rację.Trzeba grupe oddanych sprawie osób-tylko kto za nie zarobi na zycie w czasie jak będa zwiazki organizować????Utopia,póki co:(  
Natomiast co do tego ,że powinnysmy sie interesowac na co choruje nasz potencjalny PDP-tak ,powinnysmy ,ale to przede wszystkim agencja,jesli z niej jedziemy i rodzina pacjenta powinny podać rzetelny opis i nie zatajac mnóstwa bardzo istotnych informacji.A z tym stykamy sie w 90 przypadkach na 100.
21 lipca 2014 21:54
ORIM

Orim mi nie chodzilo o zwiazek zawodowy,a raczej o negocjowanie umow z Agencjami.Mysle ze to by bylo do ogarniecia;wystarczylaby jedna agencja a reszta nie chcac stracic opiekunek musialaby cos wymyslic.Chodzi tylko o zabezpieczenie w razie "w"
21 lipca 2014 21:57 / 4 osobom podoba się ten post
kasia63

Było juz wałkowane na ten temat nieraz....Nic z tego nie będzie,niestety-prawnie na chwile obecna niewykonalne ,a także fizycznie....O finansach nawet nie wspominam.Masz oczywiscie rację.Trzeba grupe oddanych sprawie osób-tylko kto za nie zarobi na zycie w czasie jak będa zwiazki organizować????Utopia,póki co:(  
Natomiast co do tego ,że powinnysmy sie interesowac na co choruje nasz potencjalny PDP-tak ,powinnysmy ,ale to przede wszystkim agencja,jesli z niej jedziemy i rodzina pacjenta powinny podać rzetelny opis i nie zatajac mnóstwa bardzo istotnych informacji.A z tym stykamy sie w 90 przypadkach na 100.

Przyczyna prosta Rodzina nie mowi wszystkiego aby nie uslyszec wyzszej ceny za opieke.Kolsultant nie pyta o wszystko jak juz ma cene ktora go zadowala.Agencja tez nie wnika bo jak opisze wszystkie uciazliwosci to nie znajdzie nikogo za 1000 euro.Wiec wszyscy maja to w dupie a my musimy sie pozniej z tymi problemami scierac.I nik nam za to nie dolozy zlamanego euro nawet gdy wszystko zglosimy do agencji